De nieuwe Range Rover is het summum van geraffineerde capaciteiten en is de meest capabele en luxueuze Land Rover tot nu toe. Lichter, krachtiger en met nieuwe niveaus van raffinement versterkt de nieuwe Range Rover zijn positie als de meest verfijnde en luxueuze SUV ter wereld.

De vierde generatie van de unieke Range Rover lijn is een compleet nieuw model dat is ontwikkeld vanaf het spreekwoordelijke ‘blanco vel papier’. Het resultaat is een ontwerp dat een eigentijdse interpretatie is van het innovatieve elan en de iconische designkenmerken van de originele Range Rover; een model dat een revolutie betekende in de autowereld toen het ruim veertig jaar geleden werd geïntroduceerd.

De nieuwe Range Rover is de eerste SUV ter wereld met een revolutionaire, lichtgewicht, geheel aluminium, zelfdragende carrosserieconstructie. Een structuur die 39% lichter is dan de stalen carrosserie van zijn voorganger, waardoor een totale gewichtsbesparing mogelijk is geworden die, afhankelijk van de uitvoering, kan oplopen tot 420 kg.

Het lichtgewicht, aluminium platform levert een belangrijke bijdrage aan prestaties, handling en wendbaarheid, maar ligt ook ten grondslag aan lagere verbruiks- en emissiewaarden. Hierdoor zal de nieuwe Range Rover met TDV6-motor in Nederland een groen C-label hebben.

Naast de sterke en torsiestijve, lichtgewicht carrosserie is ook een totaal nieuwe aluminium voor- en achterwielophanging ontwikkeld in samenhang met een geheel nieuw ontwikkelde luchtvering aan alle vier de wielen. Daarbij is het luxueuze rijgedrag van zijn voorganger behouden gebleven, maar dan wel in combinatie met een significant verbeterde handling en wendbaarheid. De nieuwe wielophanging zorgt voor een vlakker, zelfverzekerder bochtgedrag, met een natuurlijk en intuïtief stuurgevoel.

John Edwards, Land Rover Global Brand Director, vertelt: “De nieuwe Range Rover behoudt het unieke, essentiële karakter van de auto – die speciale combinatie van luxe, prestaties en ongeëvenaarde all-terrain capaciteiten. Dit is echter een compleet nieuw ontwerp, zowel qua techniek als design, en de revolutionaire lichtgewicht constructie heeft ons in staat gesteld om de rijbeleving ingrijpend te veranderen, met een enorme verbetering op het gebied van comfort, raffinement en handelbaarheid als resultaat.”

De nieuwe Range Rover heeft een pure en elegante vorm, die is afgeleid van een frisse, nieuwe interpretatie van klassieke Range Rover ontwerpelementen. Hoewel de auto direct herkenbaar is als een Range Rover, zet hij tegelijkertijd een belangrijke stap vooruit met een krachtige evolutie van de iconische ontwerptaal.

“Het ontwerpen van de volgende generatie van de Range Rover, een model dat al meer dan veertig jaar enorm succesvol is, bracht een grote verantwoordelijkheid met zich mee om het DNA van dit icoon te behouden”, verklaart Gerry McGovern, Land Rover Design Director en Chief Creative Officer.

“Ons ontwerpteam heeft ongelooflijk hard gewerkt om de elegante proporties en pure oppervlakken te creëren die altijd een ontwerpkenmerk zijn geweest van de beste Range Rover ontwerpen.”

Naast het totaal nieuwe design is ook het technische ontwerp van de auto geheel nieuw. Op basis van toonaangevende Land Rover kenmerken is een model geconstrueerd dat met recht de meest capabele, meest geraffineerde Range Rover ooit is.

Een van de toonaangevende innovaties op autogebied is een baanbrekend nieuwe generatie van Land Rover’s Terrain Response®-systeem. De nieuwe uitvoering analyseert zelf de actuele rijomstandigheden en selecteert automatisch de meest geschikte instellingen van de verschillende voertuigsystemen voor de betreffende ondergrond of weersomstandigheden.

Om een uitzonderlijke duurzaamheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen is het nieuwe model onderworpen aan Land Rover’s gruwelijk zware on- en offroad test- en ontwikkelingsproces. Daarbij legde een vloot ontwikkelingsmodellen gedurende meer dan 18 maanden miljoenen testkilometers af in ruim twintig landen, waarbij alle extremen van weersomstandigheden en weg- en terreincondities werden beproefd.

In het interieur verschaft de nieuwe Range Rover zijn inzittenden een sensatie van serene rust en kan zich daarmee qua raffinement meten met de allerbeste modellen in het absolute topsegment.

Maatregelen als de extreem geoptimaliseerde carrosseriestructuur en akoestisch gelaagd glas voor voorruit en voorportierruiten heeft het geluidsniveau sterk teruggebracht. Het nieuwe ontwerp van de wielophanging heeft de ontwikkelings-ingenieurs in staat gesteld een nog luxueuzer rijcomfort en raffinement te realiseren.

Het bijzonder luxueuze interieur omvat karakteristieke Range Rover ontwerp-elementen, maar wel uitgevoerd op een zeer eigentijdse wijze. Hetzelfde geldt voor de pure, elegante interieuroppervlakken die onberispelijk zijn uitgevoerd in het fraaiste leder of hout. Met ruim 118 mm extra beenruimte, profiteren de achterpassagiers van aanzienlijk meer ruimte en comfort. Daarnaast is er de nieuwe optie van een Executive Class-uitvoering, met twee individuele zitplaatsen achterin, voor het summum van luxe voor de achterpassagiers.

De nieuwe Range Rover onderscheidt zich ook door zijn karakteristieke, moeiteloze prestaties, waarbij klanten de keuze hebben uit drie motoren: TDV6 en SDV8 dieselmotoren en V8 Supercharged benzinemotor. Alle combineren ze krachtige, alerte prestaties en bijzonder competitieve CO2-waarden.

De nieuwe Range Rover is uitgevoerd met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van autotechnologie, inclusief luxueuze interieuruitrusting als exclusieve Meridian audiosystemen, elektrische bediening voor bovenste en onderste achterklep, geavanceerde ondersteltechnologie en baanbrekende bestuurderondersteunende systemen.

De nieuwe Range Rover is ontworpen en ontwikkeld in Land Rover’s ontwikkelingscentra in Groot-Brittannië en zal worden geproduceerd in een nieuw, state-of-the-art productiecentrum in Solihull. Daarbij zal voor de carrosserie gebruik worden gemaakt van de nieuwste, low-energy constructietechnologie.

De voorverkoop van de nieuwe Range Rover gaat van start in september 2012, waarna de eerste auto’s vanaf begin 2013 zullen worden afgeleverd aan klanten. De nieuwe Range Rover wordt wereldwijd leverbaar in meer dan 160 landen.