Amsterdam, 10 september 2013 – Gespierd, modern en boordevol nieuwe technologie – dat is de Nissan X-TRAIL, die zijn werelddebuut beleeft op de IAA van Frankfurt 2013. Een revelatie voor het SUV segment en een auto met het onverzettelijke karakter van zijn voorganger. Maar ook met het verfrissende en vernieuwende karakter dat de Crossover-modellen QASHQAI, JUKE EN MURANO kenmerkt. Een auto voor avontuur en gezin, geschikt voor diverse weers- en wegomstandigheden.

De nieuwe X-TRAIL is even robuust en getalenteerd als de vorige generatie, maar dan met meer stijl, efficiency, frisser design, innovatieve techniek en buitengewoon veel comfort. De nieuwkomer heeft alles in huis om de maatstaf te zijn in de competitieve markt van SUV’s.

De versie voor de Amerikaanse markt heet Nissan Rogue. Die maakt vandaag zijn werelddebuut. Het volumemodel dat voor wereldwijde groei moet zorgen, is gebaseerd op het nieuwe, samen met Renault ontwikkelde Common Module Family-platform (CMP) en komt volgens de plannen in 190 landen over de gehele wereld op de markt.

De X-TRAIL is een zeer belangrijk model voor Nissan. Hij wordt geproduceerd in negen fabrieken over de gehele wereld. De introductie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2014, waarna de wereldwijde verkoop start in juli. Het vorige model is een van de bestverkochte Nissans. De nieuwe versie moet flink bijdragen aan Nissan Power 88, het businessplan voor de periode 2011-2016. 

Nieuwe X-TRAIL in detail 

Design

Het design is een mix van de vloeiende en stijlvolle lijnen van een moderne Crossover en het robuuste voorkomen van een typische SUV. In vergelijking met de hoekig en redelijk ruig ogende vorige versie heeft de nieuwe X-TRAIL een veel dynamischer en premium uitstraling.

Gespierde contouren smelten samen met elegante vormen en zorgen voor een gedistingeerd silhouet. Verder vallen de grote wielkasten met 19-inchwielen op en de achterlichten in de kenmerkende ‘boomerang’-vorm. Ook de speciale koplampen met led-dagrijverlichting en de karakteristieke achterste dakstijlen dragen bij aan het fraaie uiterlijk. Led-verlichting is standaard voor dim- en grootlicht bij de topversies. 

Het interieur is stijlvol afgewerkt met verchroomde delen en met sierstroken die zijn voorzien van metallic of pianozwarte lak. Er is keuze uit fraaie stoffen bekleding of leder met contrasterend stiksel. Achterin zijn twee extra stoelen leverbaar, zodat het aantal zitplaatsen in totaal op zeven komt. 

Praktisch zijn de tot 80 graden openslaande achterportieren. Die openen dus veel verder dan gebruikelijk. Dat is een voordeel bij het instappen en voor het plaatsen van een kinderzitje. Dankzij de langere wielbasis is de afstand tussen voorstoelen en achterbank groter en de rugleuning van de voorstoelen biedt meer ondersteuning.

De achterbank is verschuifbaar en neerklapbaar. De twee optionele stoelen achterin zijn in hun geheel neer te klappen.

Tussen de voorstoelen is ruimte voor een forse consolebox, waarin zelfs een iPad past. 

Ook nieuw is de verstelbare vloer in de bagageruimte. In de hoogste positie kan de vloer maximaal 10 kg dragen en in de laagste positie maximaal 75 kg. Voor maximaal gemak is het ook mogelijk de achterklep elektrisch te openen. 

Technologie

De nieuwe X-TRAIL is een van de meest geavanceerde auto’s wanneer hij op de markt komt. Dat dankt hij aan het nieuwe NissanConnect-systeem voor navigatie, informatie en entertainment. Bovendien is er een zeer compleet pakket aan veiligheidsfuncties en -systemen onder de noemer Nissan Safety Shield.

NissanConnect is een perfect voorbeeld van Nissans innovatieve kracht. De nieuwste versie is te koppelen aan een smartphone, waarna via het 7-inch aanraakscherm niet alleen is te bellen maar ook gebruik te maken van apps, social media en online entertainment. Het navigatieprogramma maakt gebruik van Google® zodat allerhande informatie beschikbaar is. Al rijdend is het weerbericht te raadplegen, of informatie te verkrijgen over tankstations, restaurants en hotels. Daarnaast heeft het systeem een functie waarmee het mogelijk is routes die thuis op de computer zijn gemaakt naar de auto te sturen. Ook is audiostreaming mogelijk via Bluetooth en het systeem heeft aux- en usb-poorten. 

Het instrumentarium omvat een kleurenscherm van 5-inch dat de bestuurder informeert over tal van aspecten van de rit, zoals de gemiddelde snelheid, het brandstofverbruik, navigatie-aanwijzingen, radiozenders, ecodrive, 4WD-krachtverdeling en verkeersbordherkenning.

Nieuwe Nissan X-TRAIL 6

Nieuwe Nissan X-TRAIL 7

Nieuwe Nissan X-TRAIL 8

Nieuwe Nissan X-TRAIL 9

Nieuwe Nissan X-TRAIL 10