De RDW heeft het Nederlandse rijbewijs lichtje opgefrist. Het roze kaartje heeft nieuwe vormgeving en beschikt volgens de RDW over moderne echtheidskenmerken.

Clear Window
Het nieuwe pasje heeft meer reliëf, een opvallend doorzichtig rond venster dat door de RDW ‘clear window’ wordt genoemd en een hologram die van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt. Ook nieuw is een andere chip die vanaf de buitenkan niet te zien is. “Op de chip staan dezelfde gegevens als ook op het rijbewijs te lezen zijn. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen”, aldus de RDW.

thumb

Prijs hetzelfde
Het uitlezen van de chip kan alleen met behulp van een zogeheten Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code dat achterop het rijbewijs staat. MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks op de voorkant van het rijbewijs. Het RDW belooft dat opsporingsautoriteiten bij controle het rijbewijs sneller en foutloos kunnen uitlezen. De wijzigingen hebben geen invloed op de prijs van het rijbewijs. Hij kost dus nog steeds € 38,48. Oude rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs staat.

Op de voorzijde van het rijbewijs staan voortaan:
– het rijbewijsnummer
– de persoonsgegevens
– de pasfoto
– de handtekening
– de rijbewijs-categorieën (hoofdcategorieën)
– de Machine Readable Zone (MRZ)

thumb-2

Op de achterzijde staan:
– de geldigheid per categorie
– de beperkingen per categorie en/of de algemene beperkingen
– de rubrieksnamen
– het Burgerservicenummer (BSN)
– het rijbewijsnummer
– de Quick Response (QR)-code

BRON: Autovisie