De Citroëns C-Elysée WTCC scoorden vandaag in de eerste race op de Hungaroring weer een één-twee, met José-María López als tweede achter Yvan Muller. Op een circuit waar inhalen heel moeilijk is, hadden de Citroën-coureurs geen mogelijkheid om in Race 2 naar podiumplaatsen te rijden. José-María López en Citroën Total blijven op kop in de ranglijsten voor het wereldkampioenschap. De coureur uit Argentinië voert de stand bij de rijders aan, terwijl Yvan Muller Sébastien Loeb is gepasseerd.

Nadat de kwalificatie onder droge weersomstandigheden werd verreden bestond er enige onzekerheid over het weer tijdens de twee races op zondagmiddag. ’s Nachts had het nog heel erg geregend maar enkele uren voor de start werd het droog. Toen de rode lichten uitgingen maakten Yvan Muller en José-María López optimaal gebruik van hun startpositie om direct op kop te gaan. Sébastien Loeb echter verprutste zijn start en zag zichzelf bij de eerste bocht ingesloten. De bestuurder van de Citroën C-Elysée WTCC met startnummer 9 sloot de eerste ronde af op de zevende plaats, achter Muller, López, Monteiro, Tarquini, Bennani en Michelisz.

Yvan Muller slaagde er in de kop te nemen, maar Pechito López hield de druk op zijn teamgenoot.  Sébastien Loeb intussen probeerde Norbert Michelisz te verschalken. Ondanks alle pogingen maakte de Hungaroring zijn reputatie volledig waar en konden er geen succesvolle inhaalmanoeuvres worden uitgevoerd. Daardoor kon Yvan Muller zijn tweede overwinning van dit seizoen boeken, met José-María López en Tiago Monteiro naast hem op het podium. Na een korte pauze keerden de auto’s weer terug op de baan. Door de omgekeerde startvolgorde  moesten Loeb, López en Muller vanaf de 8e, 9e en 10e plek vertrekken.

MULLER EN LOPEZ OVERTUIGEN WEER 4

Gianni Morbidelli ging aan de leiding in de eerste bocht, voor Tiago Monteiro, Hugo Valente (gestart op pole position) en Tom Coronel. Yvan Muller kende weer een goede start en wist zich voor José-María López op de vijfde plaats te nestelen. Wederom had Sébastien Loeb een matige start en vond zich na de eerste ronde op de negende plaats terug. Morbidelli, Monteiro en Valente wisten al snel weg te lopen van hun achtervolgers, terwijl Muller en López er niet in slaagden Coronel te passeren. Daarom misten de Citroën-rijders dit keer het podium.

Door de resultaten van dit weekend blijft José-María López op kop in de stand voor het wereldkampioenschap, terwijl Yvan Muller Sébastien Loeb voorbij is gegaan en nu de tweede plaats inneemt. In de stand bij de constructeurs heeft Citroën Total zijn voorsprong uitgebreid naar 99 punten.

Quotes
Yves Matton: “Het karakter van het circuit en de extra ballast in aanmerking genomen is dit voor ons een prima weekend geweest. We kunnen er trots op zijn om in de kwalificatie de drie eerste plaatsen te hebben gerealiseerd en om in de eerste race als eerste en tweede te zijn gefinisht. We wisten dat het nagenoeg onmogelijk was om in race 2 op het podium te komen. Alleen met de start zouden we plekken kunnen winnen. Na de start waren er in beide races nauwelijks mogelijkheden om in te halen. We hebben dit weekend gezien dat de prestaties van de andere teams zijn verbeterd en dat is een goede ontwikkeling voor het kampioenschap.”

Yvan Muller: “We wisten dat de start cruciaal was op dit circuit. In race 1 viel ik direct aan en wist ik iets uit te lopen op José. Toen hij weer inliep kon ik zijn aanval weerstaan.Ik was in staat om mijn banden de laatste ronden te sparen en de overwinning te pakken. Ik heb hier altijd de eerste race gewonnen en het is leuk om die reeks voort te zetten! Ik ben ook tevreden over de vijfde plaats in race 2. Het zijn niet alleen podiumplaatsen die je aan de titel helpen.”

José-María López: “Yvan was gewoon in alle opzichten beter dit weekend. Maar na drie races sta ik nog steeds op kop van het kampioenschap en dat is meer dan waarop ik had gehoopt bij aanvang van het seizoen! Hoewel het hier moeilijk is om in te halen denk ik dat het publiek twee leuke races heeft gezien, en dat is goed voor het kampioenschap.”

Sébastien Loeb: “Ik had twee moeilijke starts: beide keren koos ik de verkeerde optie. In race 1, toen alle anderen dicht aan de binnenkant van de bocht bleven probeerde ik buitenom te gaan, maar uiteindelijk kwam ik klem te zitten. En om dat geen tweede keer te laten gebeuren koos ik in race 2 ook voor de binnenkant maar ik werd weer ingehaald. Ik weet niet of het een gebrek aan ervaring was, maar mijn starts betekenden dat ik vanaf het begin kansloos was. Ik hoop dat ik de zaken volgende week in Slowakije recht kan zetten!”

Uitslagen
RACE 1
1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC) 14 ronden
2. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC) +1’’282
3. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +8’’961
4. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) +13’’980
5. Mehdi Bennani (Honda Civic WTCC) +14’’747
6. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +16’’672
7. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +17’’475
8. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +22’’863
9. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1) +27’’891
10. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1) +36’’287
Snelste ronde: Yvan Muller (1’50’’119)

RACE 2
1. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1) 14 ronden
2. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) +0’’350
3. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1) +1’’206
4. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1) +5’’104
5. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC) +5’’435
6. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC) +5’’605
7. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1) +6’’306
8. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC) +7’’828
9. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC) +8’’308
10. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC) +8’’842
Snelste ronde: Tiago Monteiro (1’51’’088)

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP RIJDERS
1. José-María López: 115 punten
2. Yvan Muller: 105 pnt
3. Sébastien Loeb: 84 pnt
4. Tiago Monteiro: 65 pnt
5. Gabriele Tarquini: 48 pnt

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP CONSTRUCTEURS
1. Citroën Total: 271 punten
2. Honda: 172 pnt
3. Lada: 112 pnt

MULLER EN LOPEZ OVERTUIGEN WEER 5

MULLER EN LOPEZ OVERTUIGEN WEER 6