Tachtig jaar geleden startte het Britse sportwagenmerk Morgan met de bouw van de 4/4 – misschien wel de meest kenmerkende en klassiek ogende open sportwagen ooit. De Morgan 4/4 is nog steeds nieuw leverbaar, en hoewel door de jaren heen de nodige technische updates doorgevoerd zijn, is de basis van de auto niet veranderd. Om te vieren dat de Morgan 4/4 tachtig wordt, presenteert het merk op de Autotentoonstelling in Genève de gelimiteerde 80th edition. Louwman Exclusive in Utrecht kan het model als enige in Nederland leveren. Naast de 4/4 heeft Morgan meer nieuws.  De tweede nieuwkomer heeft qua techniek niets met het verleden te maken, juist niet zelfs. Eind dit jaar komt het Britse merk met een elektrische Morgan driewieler op de markt. Prestaties en prijzen zijn nog niet definitief maar zullen in de buurt liggen van 3 Wheeler met benzinemotor.

Px187MzI4NjcyMS00LTIxMzIzMzAzMTY=

De productie van de 4/4 80th edition blijft beperkt tot tachtig genummerde exemplaren. Het eerste exemplaar staat op de Autotentoonstelling van Genève, de overige 79 worden de komende maanden grotendeels met de hand gebouwd in de fabriek in Malvern, Verenigd Koninkrijk. De Morgan 4/4 is het echte oermodel van de legendarische tweezits open sportwagen. De lichte, met de hand gebouwde aluminium carrosserie in combinatie met de 1,6 liter viercilindermotor zorgt voor een gunstig brandstofverbruik, laag gewicht en goede prestaties.

Er is keuze uit drie exterieurkleuren: Teal Blue, Dark Red en Almond Green. Het interieur is bekleed met leder, waarbij gekozen kan worden uit vier basiskleuren met contrasterende details in acht kleuren. In het midden van het dashboard prijkt een logo met het nummer van de auto. Een houten Moto-Lita stuurwiel is standaard.

Vanbuiten is de Morgan 4/4 80th edition voorzien van sportieve details, zoals de sportuitlaat en lichtmetalen velgen in ‘Dunlop’ stijl met vierkante gaten. Tal van subtiele verwijzingen naar de speciale uitvoering maken de uitstraling helemaal af.

Px187MzI4NjcyMS0yLTEwNDkxNzU4MTI=

ARP4
Naast de 4/4 80th edition staat er vanaf half maart nog een uiterst bijzondere Morgan in de showroom van Louwman Exclusive in Utrecht: de Plus4 ARP4. Deze speciaal op circuitprestaties afgestemde Morgan is een van de vijftig exemplaren die er gebouwd zijn. De ARP4, wat staat voor Aero Racing Plus4, heeft de beschikking over een 2,0-liter Cosworth-motor met 225pk, een speciaal chassis en aangepaste wielophanging. De LED-verlichting geeft de brutale ARP4 een krachtige uitstraling.

EV3
Stoer en maatschappelijk verantwoord waren nooit eerder op zo’n bijzondere manier gecombineerd als nu met de Morgan EV3. Deze bijzondere driewieler komt qua vormgeving en uitstraling in grote lijnen overeen met de Morgan 3 Wheeler zoals het model sinds 2011 op de markt is. Onderhuids is er echter een wereld van verschil., de EV3 is volledig elektrisch. Voor de aandrijving zorgt een enkele elektromotor op de achteras met een vermogen van 45kW. Met zijn lage gewicht van 450 kilogram heeft hij een reikwijdte van maar liefst 240 kilometer en levert hij net als zijn benzinegestookte familielid indrukwekkende prestaties. De productie van de EV3 start in het vierde kwartaal van dit jaar.

Px187MzI4NjcyMS0zLTEyNjUzMjc4MDE=

Prijzen
De prijzen van de Plus 4 ARP4, de gelimiteerde 4/4 80th edition en de Morgan EV3 zijn nog niet bekend, die komen rond de marktintroductie. Voor de belangstellenden die niet willen wachten, heeft Louwman Exclusive diverse nieuwe en gebruikte Morgans op voorraad, zodat het mogelijk is snel te rijden in een van deze pure, handgebouwde sportwagens.