In zes dagen tijd van Parijs naar Amsterdam en weer terug naar Parijs. Anno 2018 heel gewoon, maar 120 jaar geleden was dit het traject van de allereerste internationale race voor automobielen en motoren. Classic Events, organisator van diverse rally’s en het bekende Concours d’Élégance Paleis het Loo, herhaalt in samenwerking met partner KNAC een deel van de legendarische race door van Parijs naar Amsterdam te rijden.  

De wegen zijn 120 jaar later grotendeels verhard en snelheden van 50 tot 60 km/u worden nu al lang niet meer als duizelingwekkend en onverantwoord gezien. De exacte route van destijds volgen is niet meer mogelijk, wel houdt Classic Events zoveel mogelijk vast aan het schema van de allereerste internationale autorally ooit. Er wordt gereden in vier klassen: pionier automobielen (t/m 1904), veteran automobielen (1905 t/m 1918), vintage automobielen (1919 t/m 1929) en post vintage automobielen (1930 t/m 1945).

Peugeot
De start van de rally is op 26 april in Chantilly, net boven Parijs. Hierbij aanwezig is de familie Peugeot, extra bijzonder aangezien Peugeot het enige nog bestaande automerk is dat 120 jaar geleden al aan de race deelnam en mede om die reden de revival van de rally sponsort. De eerste rallydag besluiten de equipes in een kasteel in Dinant, dichtbij de oorspronkelijke eerste rustplek. Op dag twee rijden de auto’s via de Franse en Belgische Ardennen naar het bekende Chateau St. Gerlach in Houthem, waarna op de derde dag via Gennep en Nijmegen koers gezet wordt naar de finish op zaterdagmiddag 28 april bij Kasteel de Haar in het Utrechtse Haarzuilens.

Monstertocht Parijs - Amsterdam voor vooroorlogse automobielen 16

Nederlands tintje
De keuze om van Parijs naar Amsterdam te rijden was in 1898 een bewuste. Parijs was in die tijd het centrum van technologische ontwikkeling en de Automobile-Club de France, in 1895 opgericht door voorzitter Baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar, besloot naar Amsterdam te rijden als eerbetoon aan de Nederlandse voorouders van hun voorzitter. De route voerde via de Ardennen, Limburg en Nijmegen over grotendeels onverharde wegen naar Amsterdam, waarbij 38 deelnemers zich inschreven voor de toerklasse zonder competitie en 42 equipes deelnamen aan de race.

Monstertocht Parijs - Amsterdam voor vooroorlogse automobielen 17

Finish
De 81 equipes die de 2018-editie van de rally rijden finishen op zaterdagmiddag 28 april vanaf ongeveer 17 uur bij kasteel De Haar in Haarzuilens, bij Utrecht. Vanaf 16.30 zijn bezoekers welkom in de tuinen van het kasteel. Wie de auto’s al eerder wil bewonderen kan om 11 uur in Gennep terecht en iets later in Nijmegen bij Concertgebouw de Vereeniging aan het Keizer Karelplein. Daar zal de bijzondere verzamelingen klassiekers op de rem trappen voor de lunch.

Monstertocht Parijs - Amsterdam voor vooroorlogse automobielen 18

Meer informatie over Parijs – Amsterdam 2018 is te vinden op parijsamsterdam.nl

Monstertocht Parijs - Amsterdam voor vooroorlogse automobielen 19Monstertocht Parijs - Amsterdam voor vooroorlogse automobielen 20