Sneller, beter in balans en dus beter beheersbaar, de ontwikkeld door X-Raid 4×4 zal zijn debuut maken op de sporen van Paraguay met het doel van het winnen van twee weken later in Buenos Aires …

marokko-103_1224x816
Een Dakar, dat wordt afgesloten met drie auto’s in de top zes zou een groot aantal teams voldoen. Dat is hoe het ging voor het X-Raid team afgelopen januari, maar in de editie van 2016 zagen we de reeks van overwinningen die begon in 2012 tot een einde komen. Sindsdien hebben de ingenieurs en technici van het Duitse team  hun gezamenlijke inspanning verdubbeld om een nieuwe Mini te ontwikkelen die het op kan nemen tegen Peugeot en Toyota, met wie ze een paar weken zullen moeten strijden. In de Trebur garage evenals het tijdens het testen, werd de Mini aanzienlijk veranderd: het verlaagde zwaartepunt, samen met enkele mechanische oplossingen waardoor de topsnelheid is toegenomen tot 184kph. In aanvulling op de verbeterde prestaties, roept deze nieuwe Mini John Cooper Works Rally naar het maken van roemrijke geschiedenis. De originele Mini Cooper was al aan het strijden op de Monte-Carlo Rally in de jaren 1960.

mch15911_1224x815

mch16431_1224x816

mch14692_1224x816
Om te proberen om een vijfde Dakar titel te pakken, vormde Sven Quandt een hernieuwd team met als doel te profiteren van het veelbelovende debuut van vier keer wereldkampioen rally runner-up, Mikko Hirvonen, die 4e geëindigd  is tijdens de Dakar 2016. Drie Mini John Cooper Works rally auto’s zijn verscheept naar Zuid-Amerika. De Fin zal worden vergezeld door de laatste nieuwkomer aan het X-Raid team, Yazeed Al Rahji en Amerikaanse off-road racing ster Brice Menzies, waarvan verwacht wordt dat hij zijn debuut in de rally-raid wereld maakt met een knal. Om de armada te voltooien, zullen vijf Mini All 4 Racing worden toevertrouwd aan de bestuurders die in staat zijn om een sterke tijd neer te zetten, met “Orly” Terrasnova in het voortouw, maar ook Boris Garafulic, Jakub Przygoński, Mohammed Abu-Issa en Stephan Schott.

Foto’s: X-Raid