Mercedes-Benz GLC F-Cell, Iridiumsilber-Metallic, Leder Schwarz Anthrazit.;Wasserstoffverbrauch kombiniert: 0,34 kg/100 km, CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km*; Stromverbrauch kombiniert: 13,7 kWh/100 km* (vorläufige Angaben) Mercedes-Benz GLC F-Cell, iridium silver metallic, Leather antracite black .;Hydrogen consumption combined: 0.34 kg/100km, CO2 emissions combined: 0 g/km*; Power consumption combined: 13.7 kWh/100 km* (provisional data)

Mercedes-Benz zet grote stappen met betrekking tot de elektrificatie van de auto. In 2022 zal het gehele portfolio van Mercedes-Benz Cars geëlektrificeerd zijn. Er zullen elektrische alternatieven in elk segment worden geboden, van smart tot SUV.

Er zullen in totaal meer dan 130 varianten beschikbaar zijn, van een 48-volt elektrisch boordsysteem met EQ Boost tot plug-in hybrids en volledig elektrische modellen. Het elektro-offensief vindt plaats onder de vlag van het nieuwe technologie- en productmerk EQ. EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is gebaseerd op twee Mercedes-Benz kernwaarden: emotie en intelligentie.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 11

De eerste nieuwe plug-in hybrids van de derde generatie met de naam EQ Power worden in de komende maanden afgeleverd aan klanten. Mercedes-Benz monteert dit type aandrijving in eerste instantie in de C-Klasse, E-Klasse en S-Klasse. De 13,5 kWh accu in de hybride modellen is gekoppeld aan een benzinemotor of, voor het eerst, aan een dieselmotor. Een andere wereldprimeur is de combinatie van plug-in hybrid technologie met een brandstofcel in de nieuwe Mercedes-Benz GLC F-CELL (waterstofverbruik gecombineerd 0,34 kg/100 km, CO2-emissie gecombineerd 0 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 13,7 kWh/100 km) 3.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 12
Mercedes-Benz C 300 de T-Modell

Bovendien onthulde Mercedes-Benz de eerste telg van het nieuwe merk EQ een paar weken geleden met de wereldpremière van de Mercedes-Benz EQC (elektrisch verbruik gecombineerd 22,2 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd 0 g/km, voorlopige waarden)1. In 2022 zal de EQ personenwagenfamilie verder zijn uitgebreid met nog eens zes elektromodellen met accu’s. Het merk smart gaat vol gas op het gebied van elektromobiliteit: smart is het eerste personenwagenmerk dat volledig gaat overstappen van verbrandingsmotoren naar elektro-aandrijving. Alle nieuwe smart modellen die vanaf 2017 zijn verkocht in de VS, Canada en Noorwegen zijn voorzien van een elektrische aandrijflijn. Dit zal vanaf 2020 ook in Europa het geval zijn, de rest van de wereld zal kort daarna volgen.

EQ Power: plug-in hybrids spelen een grote rol
De marktintroductie van de derde generatie plug-in hybrids is een volgende stap in het elektro-offensief van Mercedes-Benz. Deze modellen bieden klanten het beste van twee werelden: in de stad rijden ze volledig elektrisch, op lange afstanden profiteren ze van de actieradius van de verbrandingsmotor. Ze maken de auto efficiënter omdat ze ten eerste energie recupereren en ten tweede ervoor zorgen dat de verbrandingsmotor met efficiënte toerentallen draait. EQ Power staat ook garant voor een hoge dynamiek. Modellen die binnenkort in serieproductie gaan:

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 13
Mercedes-Benz E 300 de Limousine

De Mercedes-Benz C 300 de Limousine en Estate (brandstofverbruik gecombineerd 1,6-1,4 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 42-39 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 19,1-18,7 kWh/100 km)2 zijn bijzonder dynamische voorbeelden van de derde generatie plug-in hybrid technologie van Mercedes-Benz. Deze wordt in de C-Klasse voor het eerst gekoppeld aan de ultramoderne viercilinder dieselmotor. Het systeemvermogen bedraagt 225 kW/306 pk. Het resultaat: een auto die tot 57 km (NEDC) elektrisch kan afleggen zonder lokale emissies. Daarnaast zorgt de combinatie van dieselmotor en elektromotor voor een hoog rijcomfort, een uitstekende trekkracht en een hoge efficiëntie dankzij de 9G-TRONIC negentraps hybride transmissie. De aflevering van de eerste modellen is medio 2019 gepland.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 14
Mercedes-Benz C 300 de Limousine

De Mercedes-Benz E 300 e Limousine (brandstofverbruik gecombineerd 2,0 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 45 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 14,5 kWh/100 km)3 en de E 300 de Limousine en Estate (brandstofverbruik gecombineerd 1,6 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 44-41 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 19,7-18,7 kWh/100 km)2 zijn gericht op een belangrijke doelgroep voor de comfortabele topmodellen van Mercedes-Benz: mensen die veel kilometers rijden en die voornamelijk kijken naar het langeafstandscomfort, maar daarnaast ook willen rijden zonder lokale emissies, bijvoorbeeld in de stad. Een ander voordeel van de Mercedes-Benz E‑Klasse plug-in hybrids is het hoge aanhangwagengewicht tot 1.800 kg.

De Mercedes-Benz S 560 e (brandstofverbruik gecombineerd 2,6-2,5 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 59-57 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 20,2-20,0 kWh/100 km)2 was het eerste model waarin de technologie van de huidige generatie plug-in hybrids debuteerde. De doorontwikkelde componenten en de nieuwe anticiperende functies van het intelligente aandrijfmanagement zorgen voor betere elektrische prestaties en, last but not least, voor meer gebruiksgemak dankzij snellere oplaadtijden. De efficiëntie van de 9G-TRONIC plug-in hybrid transmissie en een nieuwe lithium-ion-accu zorgen in de luxe limousine voor een volledig elektrische actieradius tot 50 kilometer (NEDC). De hybride aandrijving in de S 560 e combineert de 270 kW (367 pk) V6-benzinemotor met 90 kW EQ Power. De eerste leveringen staan gepland vanaf januari 2019.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 15
Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC

Anticiperend rijden en besparen: de ECO-assistent ondersteunt de bestuurders van Mercedes-Benz EQ- en EQ Power-modellen door indien nodig aanwijzingen te geven, bijvoorbeeld op momenten dat het raadzaam is het gaspedaal los te laten omdat de auto een snelheidslimiet nadert, en dankzij functies zoals ‘zeilen’ en een specifieke recuperatie-aansturing. Hiervoor worden de navigatiedata, de verkeersbordenherkenning en de informatie van belangrijke veiligheidsassistenten (radar en stereocamera) gebruikt. Voor het eerst worden ook de thermische balans van de verbrandingsmotor en de uitlaatgasnabehandeling, zoals regeneratie van het dieselpartikelfilter, zodanig geregeld dat verbruik en emissies route gebaseerd worden geminimaliseerd.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 16
Mercedes-Benz GLC F-Cell

Accu en brandstofcel in de GLC F-CELL
De Mercedes-Benz GLC F‑CELL is een unieke plug-in hybrid die de innovatieve brandstofcel- en accutechniek voor het eerst combineert: naast het ‘tanken’ van stroom via het stopcontact wordt er ook pure waterstof getankt. Het intelligente samenspel tussen accu en brandstofcel, de grote actieradius en de korte tanktijd maken van de GLC F-CELL een gebruiksvriendelijke elektroauto voor lange en korte afstanden.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 17
Mercedes-Benz GLC F-Cell

Met 4,4 kg waterstof aan boord genereert de SUV genoeg energie voor een actieradius tot 478 km1 in hybride modus (NEDC). Als hij volledig opgeladen is, biedt de grote lithium-ion-accu alleen al een actieradius tot 51 km1 (NEDC). Een vermogen van 155 kW biedt zowel dynamiek als lokaal emissievrij rijplezier. De GLC F-CELL zal als pilot project in een aantal steden worden aangeboden, maar zal niet in de Benelux verkocht worden.

Mercedes-Benz zet volledig in op duurzaam 18
Mercedes-Benz GLC F-Cell