Mercedes-Benz GLB, Edition 1, digitalweiß Mercedes-Benz GLB Edition 1, digital white

Mercedes-Benz brengt een ruime gezinsauto op de markt, waarin optioneel plaats is voor 7 personen. Met krachtige en efficiënte viercilindermotoren, de nieuwste rijassistentiesystemen met coöperatieve bestuurdersondersteuning, het intuïtief bedienbare infotainmentsysteem MBUX en het omvangrijke ENERGIZING-comfortprogramma biedt het nieuwe model (lengte/breedte/hoogte: 4.634/1.834/1.658  mm) alle voordelen van de actuele compacte klasse van Mercedes-Benz.

Met een lengte van 2.829 mm is de wielbasis van de GLB 10 cm langer dan die van bijvoorbeeld de nieuwe B-Klasse. Samen met de op maximale functionaliteit gerichte cockpit zorgt dit voor een riant ruimteaanbod. De hoofdruimte bedraagt op de eerste zitrij 1.035 mm – de hoogste waarde in dit segment. Met een lengte van 967 mm kan de beschikbare beenruimte achterin de vijfzitter ook bijzonder comfortabel worden genoemd.

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 8
Mercedes-Benz GLB, galaxy blue

De bagageruimte heeft een inhoud van 560 tot 1.755 liter (cijfers voor de vijfzitter), wat vergelijkbaar is met de bagageruimte van een Estate. Optioneel kunnen de stoelen op de tweede zitrij in lengterichting worden verschoven. Standaard kan de rugleuninghoek van de stoelen op de tweede zitrij meertraps versteld worden. Op deze wijze kan de bagageruimte met maximaal 179 liter worden vergroot en variabel worden benut. 

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 9
Mercedes-Benz GLB, galaxyblau

Succesverhaal: het achtste model van de compacte auto-familie
Eén op de drie Mercedes-Benz modellen is nu een SUV, één op de vier een compacte auto. Een compacte SUV zoals de GLB combineert zodoende alle succesfactoren van de twee segmenten met het grootste volume van de fabrikant.

Met de komst van de nieuwe GLB bestaat de compacte auto-familie van Mercedes-Benz nu uit acht modellen: de A-Klasse Hatchback, A-Klasse Limousine en verlengde A-Klasse Limousine, B-Klasse, CLA Coupé, CLA Shooting Brake en GLA. In 2018 kregen meer dan 609.000 klanten wereldwijd de sleutels van een compact model overhandigd. Sinds het debuut van de A-Klasse in 1997 zijn er wereldwijd meer dan 6,5 miljoen auto’s in dit segment door Mercedes-Benz verkocht. 

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 10
Mercedes-Benz GLB, Edition 1, Interieur

Alle ruimte voor avontuur: maximaal zeven zitplaatsen
De GLB is het eerste compacte model van Mercedes-Benz dat optioneel wordt geleverd met een derde zitrij die bestaat uit twee afzonderlijke stoelen. Op deze stoelen kunnen personen tot 1,68 m comfortabel plaatsnemen. Tot de omvangrijke veiligheidsuitrusting behoren uitschuifbare hoofdsteunen, veiligheidsgordels met gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers, windowbags op de derde zitrij alsmede ISOFIX- en TopTether-bevestigingspunten voor geschikte kinderzitjes. Hiermee kunnen maximaal vier kinderzitjes in het achtercompartiment worden bevestigd. 

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 11
Mercedes-Benz GLB, interior with third seat row

Tot de comfortdetails op de derde zitrij behoren twee bekerhouders tussen de stoelen en twee opbergvakken met een rubber inzetstuk aan de linker- en rechterzijde van de bagageruimte, beide met usb-aansluiting. De stoelen kunnen in de bagageruimtebodem worden verzonken om de bagageruimte te vergroten. 

Offroad-uitstraling: het exterieurdesign
De krachtige proporties van de GLB onderstrepen zijn offroad-design: de oppervlakken van de carrosseriedelen worden benadrukt, met gereduceerde lijnen en nauwkeurige overgangen. Het rechtopstaande front met de markante koplampen verwijst duidelijk naar de offroad-genen, net als de korte overhang voor en achter. 

Het zijaanzicht wordt ter hoogte van de C-stijl bepaald door de atletische, sensueel gevormde schouderpartij, een effect dat wordt versterkt door de oplopende taillelijn. De over de dorpels doorlopende portieren verhogen enerzijds het instapcomfort, anderzijds zorgen ze dat de instap schoon blijft en verhogen ze de bescherming bij een aanrijding van opzij. Rondom lopende en beschermende claddings voegen zich naadloos in het geheel en versterken het offroad-karakter van de auto, net als de optische bodembeschermingsplaat voor en achter.

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 12
Mercedes-Benz GLB Edition 1, digital white

Aluminium details: het interieurdesign
Het dashboard is gemaakt uit één stuk, met optische uitsparingen ter hoogte van de bestuurder en de bijrijder. De bestuurder kijkt uit op een widescreen cockpit met bediening en weergave via MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Nieuw zijn de offroad-achtige buiselementen van gefreesd aluminium aan de onderkant van het dashboard. Deze geven de dashboarddrager een robuuste, krachtige uitstraling met een zekere funfactor. Onder de daarnaast geplaatste drie ronde luchtuitstroomopeningen bevindt zich de airconditioning, met knoppen die uit een aluminium cilinder lijken gefreesd.

Het robuuste karakter van het interieur wordt voortgezet in de middenconsole. Aluminium buiselementen met een geborstelde structuur in handgreeplook voegen soliditeit toe aan het design van de componenten en bedieningselementen. In de portieren wordt het SUV-karakter onderstreept door de horizontale handgreep (standaard vanaf de uitrustingslijn Progressive) in de vorm van een aluminium buis die een integraal onderdeel vormt van de portierpanelen.

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 13
Mercedes-Benz GLB galaxy blue

Optimaal verlicht in het terrein: de offroad-lichtfunctie
Als optie zijn voor de GLB high-performance led-koplampen en MULTIBEAM LED-koplampen leverbaar. Laatstgenoemde optie maakt een bijzonder snelle en nauwkeurige, elektronisch geregelde aanpassing van de koplampen aan de verkeerssituatie mogelijk.

Als optie zijn ook led-mistlampen leverbaar. Deze verdelen het licht over een breder bereik dan de koplampen en verlichten de gedeelten naast de weg zodoende beter. De lage positie in de voorbumper zorgt ervoor dat het risico van verblinding wordt verminderd. 

De 4MATIC-modellen beschikken over het offroad-techniekpakket. In combinatie met MULTIBEAM LED-koplampen hebben deze modellen een speciale offroad-lichtfunctie. Deze maakt het eenvoudiger om in het donker obstakels te herkennen in het terrein. Bij het offroad-licht is de afslagverlichting van de MULTIBEAM LED-koplampen permanent ingeschakeld tot een snelheid van 50 km/h. Dit zorgt voor een brede en felle lichtbundel vlak voor de auto.

Mercedes-Benz komt met 7-zits SUV 14
Mercedes-Benz GLB, Edition 1, Interior