Mercedes-Benz CLA Shooting Brake, X118, 2019, Exterieur, sonnengelb Mercedes-Benz CLA Shooting Brake, X118, 2019, exterior, sun yellow

Net als de vierdeurs CLA Coupé geeft de Shooting Brake zijn eigen draai aan de designfilosofie van sensuele puurheid en verandert het interieur in een cool vormgegeven user interface voor intelligente digitale technologie.

Van het markante ‘shark nose’ front via de strakke flanken met geaccentueerde oppervlakken tot de atletische achterzijde straalt het design elegante esthetiek uit. De achterzijde vormt bij de CLA Shooting Brake een belangrijke toevoeging op het gebied van functionaliteit. Het is een even fraai gestileerde auto als de CLA Coupé, maar wel met meer ruimte voor spontaniteit, of het nu om een lange shoppingdag gaat of om sport- en outdooractiviteiten die ruimte vereisen.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 28

Het interieur van de CLA Shooting Brake beschikt over dezelfde moderne, coole en hoogwaardige ambiance van de Coupé. Tegelijkertijd biedt het de passagiers meer schouder-, hoofd- en elleboogruimte dan de voorganger. De digitale omgeving die de bestuurder van de CLA gewend is, is op een creatieve en in technisch opzicht innovatieve wijze geïntegreerd in het interieur. Dankzij MBUX Mercedes-Benz User Experience met intelligente interieurassistenten en doorontwikkelde spraakherkenning is de bediening van een toenemend aantal functies natuurlijker en eenvoudiger geworden.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 29

Er wordt veel nadruk gelegd op individualisering bij de nieuwe Shooting Brake met de uitrustingslijnen Progressive en AMG Line alsmede een steeds omvangrijker aanbod van apps en services, die zijn te downloaden via Mercedes me en opgevraagd kunnen worden via MBUX. 

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 30

Deze CLA is zodoende gericht op klanten voor wie Mercedes-Benz een paar jaar geleden niet het eerste merk was dat bij hen opkwam wanneer ze een auto gingen kopen. “We willen jonge individualisten aanspreken met het zeer expressieve design van de CLA Coupé en CLA Shooting Brake. Daarnaast biedt de nieuwe CLA Shooting Brake meer ruimte dan zijn voorganger, voor sportequipment en tal van andere zaken”, aldus Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en verantwoordelijk voor de verkoop van Mercedes-Benz Cars. 

De nieuwe CLA Shooting Brake wordt net als de voorganger gebouwd in de fabriek te Kecskemét (Hongarije) en komt op de markt in september 2019. 

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 31

Design: sportwagen met bagageruimte
Mercedes-Benz introduceerde de eerste generatie CLA Shooting Brake in 2015: een vijfdeurs auto, duidelijk een Coupé wat betreft proporties, en toch voorzien van een aanzienlijke bagageruimte dankzij het dak dat ver naar achteren doorloopt. Ook de nieuwe CLA Shooting Brake is een designerauto, die zijn aantrekkingskracht in eerste instantie te danken heeft aan zijn proporties: een lange motorkap, een compacte greenhouse met coupéachtige ruitlijn, gespierde schouders over de achterste wielkasten en een gedrongen ogende achterzijde, die duidelijk laat zien dat dit model over sportwagengenen beschikt. De vorm van de frameloze zijruiten is tot aan de B-stijlen identiek aan die van de CLA Coupé. Daarachter loopt de ruitlijn aanzienlijk hoger, wat de instap voor de achterpassagiers vergemakkelijkt. De ruitlijn loopt verder door naar achteren en knikt dan naar beneden onder een scherpe hoek.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 32

Het markant naar voren gekantelde front (‘shark nose’) en de lange motorkap met opvallende powerdomes vormen dynamische stylingkenmerken. Het aantal karakterlijnen is gereduceerd, de schouderlijn is bijvoorbeeld geheel achterwege gelaten. De oppervlakken zijn voorzien van subtiele sculptuurachtige rondingen.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 33

Dit benadrukt de vormen en proporties en bepaalt het karakter van de auto. De CLA Shooting Brake is 48 mm langer dan voorheen en 53 mm breder, maar 2 mm lager. De smalle koplampen, de diep naar beneden doorgetrokken motorkap en de diamond grille met geïntegreerde ster staan symbool voor het typische Mercedes-Benz sportwagenuiterlijk. De tweedelige, smalle achterlichten en de in de achterbumper ondergebrachte kentekenplaat zijn kenmerkend voor de GT-achterzijde met soepele overgang tussen de achterbumper en de achterklep. De CLA Shooting Brake is een imposante verschijning op de weg en oogt vanuit elke hoek atletisch. Met een breedte van 871 mm is de laadopening aanzienlijk breder dan bij het vorige model (635 mm). Daarnaast kan de achterklep contactloos worden geopend met EASY PACK en HANDS-FREE ACCESS. 

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 34

Het interieur is identiek aan dat van de Coupé. Beide CLA’s bieden een unieke ruimtearchitectuur, met dank aan het avantgardistische dashboard: er is geen overkapping boven het dashboard, waardoor het vleugelvormige geheel zonder onderbreking van voorportier naar voorportier loopt. Het widescreen display is helemaal vrijstaand. De onderkant ervan wordt visueel gescheiden van de rest van het dashboard door middel van een ‘sleuf’. De sfeerverlichting, met keuze uit 64 kleuren, tien kleurenwerelden en verschillende effecten in drie felheidzones, versterkt die illusie. De drie luchtuitstroomopeningen ogen sportief dankzij de turbinelook, zelfs zonder de verlichting.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 35

Aandrijving: schoon en krachtig
De topmotor in de CLA Shooting Brake wordt de krachtige viercilinder benzinemotor in de CLA 250 (165 kW/225 pk, 350 Nm), die de voorwielen aandrijft via een 7G-DCT automatische transmissie met dubbele koppeling (brandstofverbruik gecombineerd: 6,5-6,2 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 149-143 g/km). De 2,0-liter benzinemotor met directe inspuiting is standaard voorzien van een benzinepartikelfilter. Als het nieuwe model in september wordt geïntroduceerd, zal er een uitgebreide reeks benzine- en dieselmotoren leverbaar zijn, met een handgeschakelde of automatische transmissie met dubbele koppeling en met voorwiel- of vierwielaandrijving 4MATIC.

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake: sportwagen met bagageruimte 36