Het nieuwe lid van de Trophy familie – die groeit sinds de lancering van de eerste Mégane R.S. – is voorzien van een volledig geoptimaliseerde 1,8-liter turbomotor met een toegenomen output van 300 pk,  220 kW en 420 Nm*. De verbeterde prestaties zijn vooral te danken aan de toepassing van baanbrekende technieken, zoals de turbocompressor en het uitlaatsysteem. De motor is te combineren met een handbediende zesbak of automatische EDC-transmissie met dubbele koppeling.Behalve de nieuwste innovaties van Renault Sport op het gebied van chassis en wielophanging, inclusief 4CONTROL vierwielbesturing en schokdempers met hydraulische compressiestops, is de nieuwe Mégane R.S. Trophy ook standaard uitgerust met het Cup-chassis met stijvere dempers en een nieuw Torsen® mechanisch limited-slip differentieel. Dat geldt ook voor de gietijzer-aluminium remschijven op de vooras, specifieke 19-inch wielen en high-performance Bridgestone banden die optioneel kunnen worden gecombineerd met nieuwe, exclusieve en nog lichtere wielen.

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 22 Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 23

Voor optimaal gevoel kan de nieuwe Mégane R.S. Trophy worden uitgerust met de nieuwste generatie Recaro-voorstoelen met Alcantara bekleding. Ondanks dat de Trophy voldoet aan de behoeften van liefhebbers die op zoek zijn naar exclusiviteit, is de Trophy uitermate geschikt voor dagelijks gebruik en voorzien van alle features van de Mégane R.S., waaronder: 

 • De mogelijkheid om verschillende rijmodi te selecteren via het Multi-Sense systeem.
 • De uitzonderlijke prestaties van het verlichtingssysteem R.S. Vision.
 • Het telemetriesysteem R.S. Monitor.

Mégane R.S. Trophy: wat een historie!
De eerste Mégane R.S. Trophy werd gelanceerd in 2005, slechts negen maanden na de verkoopstart van de Mégane II R.S. De aanpassingen waren gericht op het zogeheten Sport2 chassis. Lichtere wielen, stuggere veren, specifieke dempers en uitschakelbare ESP optimaliseerden de performance. 

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 24

De Trophy versie van de Mégane III R.S. kwam in 2011 en was gebaseerd op de versie met Cup chassis. De motor kreeg een vermogensupgrade van 250 naar 265 pk en was de snelste voorwielaangedreven productieauto in die tijd. Laurent Hurgon klokte op de Nürburgring-Nordschleife een indrukwekkende rondetijd van 8:07.97. Mede hierdoor werd de Mégane III R.S. Trophy een groot succes, met twee keer zo veel verkochte exemplaren dan vooraf werd verwacht.

Met de stijlkenmerken van Mégane Collection uit 2014 richtte de laatste versie zich nog meer op prestaties. Zoals zijn naam al doet vermoeden, kreeg de 275 Trophy een nog sterkere motor met 275 pk, evenals een titanium uitlaatsysteem van Akrapovič, een lager gewicht en optionele Öhlins schokdempers.

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 25

Motor: meer technologie, verbeterde performance
Voor de ontwikkeling van de 1,8-liter benzinemotor met directe brandstofinjectie en turbotechnologie – voor het eerst toegepast in de nieuwe Mégane R.S. – werd alle expertise van de alliantiepartners Renault en Nissan samengebracht. Dankzij het toegenomen vermogen ten opzichte van de reguliere Mégane R.S. is de nieuwe Trophy het eerste R.S. model dat de (220 kW) 300 pk-grens bereikt. De trekkracht is eveneens toegenomen, tot maximaal 420 Nm (+20 Nm) voor de versie met EDC-transmissie. In combinatie met de handbediende versnellingsbak bedraagt het maximumkoppel 400 Nm.

Het verhoogde vermogen zorgt voor krachtigere acceleratie, ook bij hoge toerentallen, terwijl de trekkracht – een van de hoogste in deze klasse – bijdraagt aan het rijplezier en comfort. De geoptimaliseerde motor voldoet aan de emissienorm die per september 2018 van kracht is. 

Om de aanzienlijk toegenomen tegendruk van de uitlaat te compenseren – die ontstaan is door de toepassing van een partikelfilter – moest de efficiency van de turbocompressor flink worden verhoogd. Hiervoor werd techniek rechtstreeks uit de Formule 1 toegepast.

De turbine – die bijna 200.000 t/min draait – is gemonteerd op een keramisch kogellager-systeem dat lichter, harder én minder wrijving biedt dan staal. De wrijving is drie keer minder dan bij een traditionele kogellagers met een oliefilm en resulteert bovendien in een snellere responstijd van de turbo.

Behalve de turbo hebben de engineers zich ook geconcentreerd op het nieuwe uitlaatsysteem van de Renault Mégane R.S. Trophy. De einddemper is voorzien van een mechanische klep waarmee het uitlaatgeluid kan worden aangepast. Ook dit is een primeur voor een Renault R.S. model.

De positie van de uitlaatklep wordt gepaald door de gekozen rijmodus:

 • Als de klep gesloten is, worden de uitlaatgassen geleid via een deel dat ontworpen is om lage frequenties weg te filteren die kloppende geluiden en middelhoge frequenties veroorzaken. Het geproduceerde geluid heeft een sportief karakter, maar niet overheersend en prettig bij dagelijks gebruik.
 • Als de klep geopend is, stromen de uitlaatgassen langs een directere weg, is er geen weerstand en is het potentieel van de motor duidelijk hoorbaar.

Evenals de reguliere Mégane R.S. is de Trophy leverbaar met keuze uit twee transmissies: een handbediende zesbak of automatische EDC-transmissie met dubbele koppeling en schakelflippers aan het stuurwiel. De afstelling van de EDC-transmissie maakt een verhoogd koppel tot 420 Nm mogelijk.

Chassis: het beste van Renault Sport
De nieuwe Renault Mégane R.S. Trophy is uitgerust met alle geavanceerde technieken en voorzieningen van de Mégane R.S., te beginnen met 4CONTROL vierwielbesturing. Dit systeem biedt optimale wendbaarheid in korte bochten en indrukwekkende stabiliteit in lange bochten:

 • Bij lage snelheden draaien de achterwielen in tegengestelde richting, wat resulteert in een directere stuurrespons, terwijl het ‘speelse’ gedrag ongekend is voor een voorwielaangedreven auto.
 • Op hoge snelheden sturen de voor- en achterwielen dezelfde kant op. Dit zorgt voor een hogere stabiliteit in bochten en een zowel ontspannen als sportieve rijervaring.
 • Het sportieve rijgedrag van de Mégane R.S. wordt nog verder bepaald door het standaard aanwezige Cup-chassis. De verschillen ten opzichte van het Sport-chassis zijn:
 • Een Torsen® mechanisch limited-slip differentieel waarbij de nieuwe kalibratie de nauwkeurigheid bij het insturen verbetert en de tractie bij accelereren uit een bocht optimaliseert.
 • 25% stijvere dempers en 30% stijvere veren.
 • 10% stijvere anti-rollbar.

De remschijven op de vooras zijn vervaardigd uit een gietijzer-aluminium legering. Deze zijn niet alleen 1,8 kg per stuk lichter, maar koelen ook beter bij intensief (circuit)gebruik. Dat optimaliseert het uithoudingsvermogen van de remmen. Andere opvallende feature van het Cup-chassis zijn de rode Brembo-remklauwen.

De nieuwe Mégane R.S. Trophy is direct herkenbaar aan de specifieke 19-inch ‘Jerez’ wielen met Bridgestone Potenza S001 banden (standaard), bekend om hun uitzonderlijke griplevel. 

Vanaf 2019 worden 19-inch ‘Fuji Light’ wielen aan het aanbod toegevoegd. Deze zijn 2,0 kg per stuk lichter en komen met Bridgestone Potenza S007 banden. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor Renault Sport en staan bij de Mégane R.S. Trophy garant voor een nog snellere stuurrespons, meer grip in bochten en minder slijtage bij een sportieve rijstijl.

Design: R.S. kenmerken tot in de laatste details
De nieuwe Renault Mégane R.S. valt op door een nog expressiever en sportiever design, vooral in de kenmerkende ‘Trophy-kleur’ Jaune Sirius. Dankzij de levendige afwerking en unieke reflecterende effecten benadrukt deze carrosseriekleur het elegante profiel van de auto. Behalve deze gele exterieurlak is de Mégane R.S. Trophy leverbaar met keuze uit alle carrosseriekleuren van de Mégane R.S.

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 26

Het interieur kan optioneel worden voorzien van nieuwe Recaro-voorstoelen die verder verbeterd zijn ten opzichte van die in de Mégane III R.S. 

De structuur van de stoel is herzien om bestuurders een nog sportiever gevoel te geven, terwijl een hoog niveau van veiligheid wordt gehandhaafd. Samen met de toegenomen hoogteverstelling is een tot 20 mm lagere zitpositie mogelijk voor een nog sportievere rijervaring.

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 27

Verder zijn de verstevigde rugleuning en geïntegreerde hoofdsteun aangepast om de zitpositie beter te kunnen aanpassen, vooral dankzij de draaiknop waarmee de rugleuning nauwkeuriger is te verstellen.

De Recaro-stoelen integreren naadloos met de sportieve ambiance in het interieur van de Mégane R.S. Trophy en zijn voorzien van Alcantara bekleding. Ze zijn slijtvast, reageren nauwelijks op temperatuurwisselingen en bieden optimale zijdelingse steun. Tegelijkertijd is deze bekleding twee keer lichter dan leder en sluiten de unieke eigenschappen perfect aan op de wensen van autosportliefhebbers.

Meer power voor Renault Mégane R.S. Trophy 28