• Na Monte-Carlo, Argentinië en Finland hebben Kris Meeke en Paul Nagle in de Rallye de France-Alsace met hun DS3 WRC weer een podiumplek veroverd
  • Zevende podiumfinish dit seizoen voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team, waardoor tweede plaats in merkenkampioenschap is verstevigd
  • Stéphane Lefebvre finish als vierde in FIA Junior WRC en verovert wereldtitel 2014. Volgend jaar neemt hij deel aan het WRC2 met een DS3 R5!

Het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team heeft een uitstekende prestatie geleverd in de thuisrally van het merk, de Rallye de France-Alsace. Drie dagen lang stonden 18 razendsnelle klassementsproeven op het programma in de Vogezen, met als ‘thuisbasis’ Straatsburg. In deze stad die ieder jaar ook maandenlang onderdak biedt aan het Europees Parlement, vormde dit weekend ook het décor voor een klassementsproef in het centrum.

Na de prima prestaties in Australië, op onverhard, zette het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team de positieve trend in Frankrijk direct vanaf de start voort. Kris Meeke pakte de derde plaats na de zware, tweede klassementsproef, ‘Vosges – Pays d’Ormont’, een positie die hij in zijn supersnelle DS3 WRC tot aan de avond vasthield, met slechts 15 seconden achterstand op de nummer twee. De tweede Citroën-rijder, Mads Østberg, deed weinig voor zijn teamgenoot onder en bezette de vijfde plaats, nog voor asfaltspecialist Dani Sordo.

Na een korte nachtrust was het zaterdagmorgen weer vroeg dag voor de deelnemers. Kris Meeke was uitgeslapen en klaar voor weer een serie snelle tijden. Hij wist zelfs op de Soultzeren – Le Grand Hohnack 2 klassementsproef de allersnelste tijd op de klokken te zetten, waardoor de voorsprong op zijn naaste belager opliep tot 47 seconden.

WRC FRANCE 2014

Terwijl hij met de asfaltspecialisten Dani Sordo en Robert Kubica in gevecht was om de vierde plek achter Meeke werd Østberg geplaagd door een lekkage in het achterste differentieel. Omdat hij voor de start van de 13e klassementsproef een noodreparatie uit moest voeren kreeg hij een tijdstraf van 70 seconden omdat hij te laat incheckte bij de tijdscontrole. Hij viel daardoor terug naar de zevende plaats.

De laatste dag keek iedereen gespannen naar de beeldschermen van Météo France voor de weersverwachting. De meeste teams kozen, omdat er regen werd verwacht, voor een mix van drie zachte en drie hard compound banden. Maar gelukkig bleef het droog en Meeke was in staat om zijn derde plaats vast te houden, een voortreffelijke prestatie.

Mads Østberg bleef de hele morgen in gevecht om de zevende plek en wist op KP 17 (Forêt de La Petite Pierre 2) zijn eerste proef op asfalt te winnen. Bijna had hij ook nog op het podium gestaan van de Power Stage, maar hij miste de derde plek op 0,1 seconde.

Dankzij zijn vierde plaats verzekerde Lefebvre zich van de FIA Junior WRC titel*. Als beloning zal hij volgend jaar met een DS3 R5 deelnemen aan het WRC2!

De World Rally Championship teams komen van 23 t/m 26 oktober in Spanje weer in actie tijdens de Rally van Spanje. De enige rally op zowel onverhard als asfalt.

WRC FRANCE 2014

Kris Meeke: “We hadden vanaf het begin van de rally de snelheid te pakken en daarna hebben we ons erop toegelegd om onze positie vast te houden. We zijn het hele weekend consistent geweest en daarom staan we nu weer op het podium. Maar ik denk dat we nog steeds beter kunnen en binnenkort nog betere resultaten zullen boeken.”

Mads Østberg: “Ik ben blij dat ik de finish van de Rallye de France heb gehaald. We hebben wat problemen gekend waardoor we ons volledige potentieel niet hebben kunnen aantonen. Maar dat is rallysport. Op de momenten dat alles goed functioneerde hebben we snelle tijden genoteerd. Al met al hebben we een positief gevoel overgehouden aan deze rally, eveneens de nodige punten!”

Marek Nawarecki (Citroën Racing Deputy Team Principal): “Het was de bedoeling voor het hele team om kennis te vergaren en ervaring op te bouwen, eveneens om een podiumplek te behalen. Dankzij de uitmuntende prestatie van Kris Meeke hebben we ons doel gerealiseerd. Die derde plaats was belangrijk. Kris toonde aan dat hij snel was en dat hij wist hoe hij een goede prestatie moest neerzetten. Mads’ rally werd geplaagd door een paar technische probleempjes. Toen hij weer het vertrouwen had was ook hij weer snel en leverde hij een goede prestatie. Het is voor ons een goed weekend geweest. Met onze beide coureurs in de punten hebben we onze tweede plaats in het constructeurskampioenschap vastgehouden.”

WRC FRANCE 2014

Einduitslag
1. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) 2:38:19.1
2. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +44.8
3. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +1:05.3
4. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +1:48.7
5. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +2:00.7
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:00.8
7. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +3:02.5
8. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +4:08.4
9. Bryan Bouffier / Xavier Panseri (Hyundai i20 WRC) +4:12.9
10. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +6:07.5…

Tussenstand rijderskampioenschap
1. Sébastien Ogier 217 punten
2. Jari-Matti Latvala 190 punten
3. Andreas Mikkelsen 143 punten
4. Mikko Hirvonen 93 punten
5. Thierry Neuville 83 punten
6. Kris Meeke 82 punten
7. Mads Østberg 80 punten
8. Elfyn Evans 71 punten…

Tussenstand constructeurskampioenschap
1. Volkswagen Motorsport 373 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 175 punten
3. M-Sport World Rally Team 164 punten
4. Hyundai Shell World Rally Team 157 punten
5. Volkswagen Motorsport II 127 punten
6. Jipocar Czech National Team 41 punten
7. RK M-Sport World Rally Team 25 punten
8. Hyundai Motorsport N 22 punten.