Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team-coureurs Kris Meeke en Paul Nagle toonden ‘down under’ grote vastberadenheid in hun jacht naar de vierde plaats in Rally Australië. Ondanks een technisch probleem op de voorlaatste proef haalden Mads Østberg en Jonas Andersson eveneens de finish met hun DS3 WRC. De volgende rally – de Rallye de France-Alsace- is Citroën’s thuisrally en vindt plaats van 2 tot en met 5 oktober.

Na de tijdstraf gisteren voor het afsnijden van een bocht verlieten Kris Meeke en Paul Nagle vanmorgen het servicepark op de vijfde plek. Echter, al op de eerste klassementsproef slaagde het DS3-team erin om Ford-rijder Mikko Hirvonen in het algemeen klassement te passeren. En de gehele dag legde de Britse rallyrijder een snelheid aan de dag die hem zonder tijdstraf zeker een podiumplaats zou hebben opgeleverd. Op de 17e klassementsproef, Wedding Bells 1, was hij zelfs de allersnelste.

Met een derde tijd op de Power Stage vergaarde de Citroen-rijder nog een extra bonuspunt in aanvulling op de punten voor zijn vierde plek in de eindrangschikking van Rally Australia.

Op zaterdag kwam ook Mads Østberg goed op dreef en was hij regelmatig bovenaan de uitslagenlijst van de KP’s te vinden, met ondermeer een vierde plaats op de 16e proef, Bucca 1. Op de volgende KP, Wedding Bells 1, draaide hij nog eens de derde tijd. Helaas moest hij op de 19e klassementsproef echter naar de kant met een gebroken wielophanging. Hij wist echter na 10 minuten door een noodreparatie aan zijn auto de wedstrijd te vervolgen. Echter, door het opgelopen tijdverlies realiseerde hij slechts een 16e tijd.

WRC AUSTRALIA 2014

Kris Meeke: “Ik heb een beetje een vreemd gevoel om eerlijk te zijn. Ik denk dat ik hier in Australië mijn beste prestatie van het seizoen heb geleverd, ondanks dat we door de tijdstraf ‘slechts’ vierde zijn geworden. Seb en Jari zijn op dit moment nog onbereikbaar. In Finland, in Duitsland en deze week in Australië hebben we voortdurend om de topposities gestreden. Dit is mijn eerste volledige seizoen in het WRC, maar ik voel dat ik steeds sterker en sterker word. Dat momentum moet ik vasthouden bij de Rallye de France.”

Mads Østberg: “Het was een moeilijk weekend voor ons hoewel het steeds beter ging naarmate de rally vorderde en we meer klassementsproeven aflegden. We zijn in staat geweest om te laten zien dat we snel zijn en we konden onze positie ten opzichte van Hayden Paddon verdedigen. Ongelukkigerwijs kregen wij een beschadigde achterwielophanging op de voorlaatste klassementsproef. We waren in staat om een noodreparatie uit te voeren zodat we de finish konden halen, maar we waren echt ongelukkig. We moeten onze focus nu maar richten op de Rallye de France, Citroën’s thuisevenement.”

Yves Matton (Teammanager Citroën Racing Team): “We hebben gezien dat Kris in staat was om een paar heel snelle tijden op de klokken te zetten zonder vandaag echt aan te dringen. Hij had het potentieel om de rally op minder dan 30 seconden van de winnaar te eindigen. Mads had na de start van de rally meer moeilijkheden. Maar hij heeft aangetoond dat hij in staat is om zich te verbeteren en dichterbij de tijden van Kris te komen. Hij beschikt over het nodige talent, maar hij moet alleen meer zelfvertrouwen zien te vinden.”

Einduitslag
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 2:53:18.0
2. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +6.8
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +1:18.0
4. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +1.44.0
5. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:53.6
6. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +2:56.2
7. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +4:28.2
8. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +5:10.0
9. Robert Kubica / Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +6:39.8
10. Chris Atkinson / Stéphane Prévot (Hyundai i20 WRC) +9:29.4…
11. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +19:34.8…

Tussenstand WK rijders
1. Sébastien Ogier 214 punten
2. Jari-Matti Latvala 164 punten
3. Andreas Mikkelsen 125 punten
4. Mikko Hirvonen 83 punten
5. Thierry Neuville 79 punten
6. Mads Østberg 74 punten
7. Kris Meeke 67 punten
8. Elfyn Evans 61 punten…

Tussenstand WK constructeurs
1. Volkswagen Motorsport 348 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 150 punten
3. M-Sport World Rally Team 142 punten
4. Hyundai Shell World Rally Team 138 punten
5. Volkswagen Motorsport II 124 punten
6. Jipocar Czech National Team 40 punten
7. RK M-Sport World Rally Team 23 punten
8. Hyundai Motorsport N 20 punten

WRC AUSTRALIA 2014 WRC AUSTRALIA 2014