McLaren heeft een belangrijke internationale designprijs in de wacht gesleept. De McLaren 570S Coupé, het eerste model van de vorig jaar geïntroduceerde Sports Series, kreeg de hoogst mogelijke waardering bij de Red Dot Award: Product Design 2016. De prijs, Red Dot: Best of the Rest, werd uitgereikt vanwege de kwaliteit van het grensverleggende design van de auto. De internationaal erkende prijzen werden toegekend door een 41-koppige, zeer deskundige en onafhankelijke vakjury.

Aan de Red Dot Award: Product Design 2016 deden maar liefst 5.200 producten mee. De jury, bestaande uit onafhankelijke ontwerpers, designprofessoren en in design gespecialiseerde journalisten gaven de McLaren 570S Coupé unaniem de titel Red Dot: Best of the Best.

Px187MzQ4MzM1MS0yLTQ0MDM3MDcyMA==

Px187MzQ4MzM1MS0zLTQ2MDcwOTYyNg==

Het ontwerp van de McLaren 570S Coupé onderscheidt zich van de concurrentie door strakke carrosserielijnen. Het uiteindelijke design staat heel dicht bij de allereerste ontwerpschetsen die hoofdontwerper Rob Melville met het ontwerpteam van McLaren Automotive maakte. Eenvoudige, vloeiende lijnen zorgen voor een overzichtelijk design en laten zien waar het uiteindelijk om draait: aerodynamica, dus optimale geleiding van de lucht. Luchtstromen bewegen strak langs de cabine, over de carrosserie en op sommige plaatsen erdoorheen zodat, met behulp van diverse aerodynamische toepassingen, een ideale vormgeving ontstaat.

Melville licht de keuzes die het team maakte in het ontwerp van de McLaren 570S Coupé toe: “De basis van het ontwerp van de 570S Coupé ligt in de aerodynamische eigenschappen, die later zijn aangepast om een visueel kloppend geheel te vormen. Het gewicht is beperkt gebleven door gelaagde oppervlakken, met zowel liggende als zwevende delen, die niet alleen ideaal zijn voor de prestaties, maar ook een lust voor het oog zijn.”

Arjen van Beek, directeur van Louwman, is niet verbaasd over de designprijs: “De McLaren 570S Coupé is goed ontvangen na zijn introductie vorig jaar. Dat de auto nu de Red Dot: Best of the Best-award wint, kon bijna niet anders. We horen alle bezoekers die de nieuwste McLarens in onze showroom komen bekijken hetzelfde zeggen: dat deze auto’s nergens mee zijn te vergelijken en een klasse apart vormen. Nu de Sports Series McLaren bereikbaar maakt voor een nog groter publiek is de aandacht voor het merk groter dan ooit.”

De McLaren 570S Coupé staat naast de 650 Spider en de 675LT in de showroom van Louwman Exclusive en is het eerste model in de Sport Series. De Sport Series maakt McLaren een stuk toegankelijker met een vanafprijs van 212.680 euro (incl. btw en bpm) voor de 540C Coupé die later dit jaar naar Nederland komt. Ook nieuw dit jaar in de Sport Series is de 570GT, de meest praktische McLaren ooit met een bagageruimte van 370 liter, een unicum voor een supersportwagen.

Wat voor de nieuwkomers in de Sports Series en de Red Dot winnende 570S geldt, is ook zeker van toepassing op de modellen uit de Super Series bestaand uit de 650S, 650 Spider en de 675LT en de Ultimate Series (P1); ook daar is functie en dus de aerodynamica leidend geweest voor het design. Met deze designfilosofie creëert McLaren niet alleen een herkenbaar familiegezicht, maar ook een auto die qua rijdynamiek tot de top in zijn klasse behoort, dankzij dus onder meer uitgekiende aerodynamica.