• Beperkte productie, racedebuut volgende seizoen 
  • Upgrade beschikbaar voor 12C GT3-eigenaren
  • GT3-evolutie biedt meer veiligheid en verder verbeterde wegligging
  • Door CFD ontwikkeld aerodynamicapakket met verbeterde koeling

Op het terrein van de beroemde Goodwood Estate, heeft McLaren GT de eerste details van de McLaren 650S GT3 vrijgegeven. Deze nieuwste generatie van de circuitracer zal vanaf volgend jaar in diverse GT3-kampioenschappen wereldwijd aan de start verschijnen. Voortbordurend op de zeer succesvolle 12C GT3 – de auto die McLaren in de afgelopen drie seizoenen succesvol terugbracht in de GT-racerij – is de 650S GT3 onthuld ten overstaan van fans en autosportmedia op het Goodwood Festival of Speed 2014​​.

De 12C GT3 wint nog steeds over de hele wereld, de 650S GT3 heeft de niet eenvoudige taak om nog beter te presteren. McLaren GT, de autosporttak van McLaren die zich specifiek bezighoudt met het bouwen van GT raceauto’s heeft de 650S GT3 zo ontworpen dat hij die zware taak aankan. De dreigende en doelmatig uitziende raceauto behoort tot de tweede generatie GT3-auto’s van het bedrijf en hij volgt in de slipstream van de 12C GT3, die nu -nog steeds competitief- aan zijn derde seizoen bezig is. Tot op heden heeft de 12C GT3 drie kampioenstitels, 51 overwinningen en 71 podiumplaatsen weten te veroveren; aantallen die nog wekelijks toenemen. De McLaren 12C gaat momenteel zelfs aan de leiding in de zeer competitieve Blancpain Endurance Series en het GT Asia-kampioenschap.

Op basis van de onlangs onthulde McLaren 650S en gebouwd rond hetzelfde lichtgewicht koolstofvezel MonoCell-chassis, is deze nieuwe generatie GT3 aangescherpt met behulp van CFD-technologie. Deze nieuwste auto- en motorsportsimulaties hebben tot een verbeterde aerodynamica en een verbeterde koeling geleid. Aan de voorzijde vallen vooral de grote splitter en dito luchtinlaten op. Het herkenbare McLaren-uiterlijk oogt vooral agressiever en meer dreigend. Op de flanken zijn rond de luchtinlaten geheel nieuwe, lichtgewicht koolstofvezel carrosseriedelen geplaatst voor een optimalere koeling. De koolstofvezel achtervleugel moet samen met de grote koolstofvezel splitter de lucht zo goed mogelijk over, onder en langs de scherp gesneden 650S GT3 leiden.

De straatversie van de 650S is ontworpen en ontwikkeld om de bestuurder maximaal bij het rijden te betrekken, de 650S GT3 borduurt daar op voort. Aangepaste wielgeometrie, grotere spoorbreedte en diverse andere updates hebben geleid tot een verbeterde wegligging en een rijgedrag dat past bij het brede scala aan coureurs dat actief is in de GT-racerij. Ook zijn er updates voor de endurance-racerij, gebaseerd op ervaringen opgedaan in de afgelopen jaren. De feedback van klantenteams is evenzo belangrijk voor de ontwikkeling van de auto geweest. 

Kostenverlaging voor de raceteams heeft prioriteit gehad bij het ontwerpen en ontwikkelen van de 650S GT3. McLaren heeft belangrijke kostenreducties kunnen bewerkstelligen dankzij de verbeterde levensduur van diverse componenten en langere intervallen voor het herbouwen van motor en versnellingsbak. Ook de pasvorm en gewicht van het plaatwerk zijn verbeterd, wat niet alleen reparatietijden in de pitstraat zal minimaliseren, maar ook helpt om de gewichtsverdeling te optimaliseren.

MC LAREN GR ONTHULT NIEUWE 650S GT3 5

Extra veiligheid voor de bestuurder
De cockpit van de 650S GT3 biedt nog meer veiligheid. Bescherming wordt geboden door de koolstofvezel MonoCell-chassis met daaraan toegevoegd een FIA-goedgekeurde rolkooi. Nieuw voor de 650S GT3 is een volledig FIA-goedgekeurde en door McLaren GT ontwikkeld racestoeltje voorzien een zespuntsgordel. Deze stoel biedt meer steun en comfort voor de bestuurder door op maat gemaakte kussens.

 De indeling van de cockpit is herzien en nog meer gericht op de bestuurder. De stoel is direct gemonteerd op het chassis en het stuurwiel en de geheel nieuwe racepedalen zijn nu verstelbaar.

Bekroonde technologie, optimale koeling
De 650S GT3 is uitgerust met de nieuwste generatie van de bekroonde, 3.8-liter McLaren V8 twin turbo M838T-motor. Hij is gekoppeld aan een geheel nieuwe zestraps sequentiële racebak. De 650S GT3 is goed voor ongeveer 500 pk – hetzelfde vermogen waar de 12C GT3 over beschikt. Het vermogen is bepaald aan de hand van de FIA Balance of Performance (BOP) tests.

Race getuned en meer grip
De 650S GT3 maakt gebruik van een geheel nieuwe, voor de racerij afgestelde ophanging met een 52 mm grotere spoorbreedte dan de 12C GT3. De voorwielophanging maakt ook montage mogelijk van grotere racebanden. In combinatie met geoptimaliseerde aerodynamica, levert dit meer grip op en meer stuurgevoel bij het insturen. Achter de nieuw ontworpen en gesmede aluminium wielen (voor – 12.5 “x 18”, achter – 13 “x 18”) gaat een nieuw remsysteem schuil, met grotere geventileerde remschijven (380 x 35 mm voor / 355 x 32 mm achter) en remklauwen met zes zuigers voor en vier zuigers achter.

MC LAREN GR ONTHULT NIEUWE 650S GT3 6

Upgrade voor 12C
Bij de ontwikkeling van de 650S GT3 hebben de technici maximaal kunnen profiteren van de ervaring opgedaan in het 12C GT3-programma. Een nog betere auto is het resultaat. Het testen van de 650S GT3 gaat ook deze zomer nog door, de productie van de klantenauto’s start dit najaar. Prijzen voor de 650S GT3 zijn vastgesteld op £ 330.000,- levering af fabriek, exclusief belastingen. Louwman Exclusive, officieel McLaren-vertegenwoordiger in Nederland, kan naast de 12C, de 650S en de P1 ook de 650S GT3 leveren.

Eigenaren van de 12C GT3 profiteren overigens ook van de updates en verbeteringen voor de 650S GT3. Dit dankzij het gebruik van een identiek chassis en dezelfde bekroonde motor. Met de upgrade wordt de levensduur van de bestaande 12C GT3 auto’s verlengd, zodat deze auto’s nog steeds op hoog niveau actief kunnen blijven in de GT-racerij. Dankzij de updates zijn veel McLaren GT3-eigenaren zelfs in staat om met hun huidige auto gemiddeld zes seizoenen te racen.

Ongeveer 15 650S’s GT3 zullen voor aanvang van het volgende raceseizoen gebouwd gaan worden. Samen met het upgradepakket voor de 12C GT3, levert dat niet alleen een sterk veld op maar ook nog eens 15 extra auto’s met het nieuwe McLaren-design.

Mike Flewitt, Chief Executive Officer, McLaren Automotive:
‘De McLaren 650S GT3 is voor de GT-racerij wat de 650S is voor McLaren Automotive. De nieuwe auto is ondanks zijn uitstekende basis, op elk vlak verbeterd, terwijl hij ook nog eens makkelijker te rijden is. De auto deelt het hart en de ziel van de straatauto, die dezelfde 3.8-liter twin-turbomotor heeft alsook een identiek koolstofvezel chassis. Vooral qua aerodynamica zijn er stappen gezet. En net als de straatauto is de raceauto van een ongekend niveau als het gaat om comfort, veiligheid en rijgemak.’

59 – een winnende stamboom
De auto die in Goodwood is onthuld, voldoet volledig aan het festivalthema ​ ‘verslaafd aan winnen’, dankzij zijn race-outfit en het startnummer 59. Het startnummer was ooit te vinden op de inmiddels legendarische McLaren F1 GTR, chassis # 01R, die furore maakte tijdens de 24 Uur van Le Mans. De F1 GTR eiste tijdens zijn debuut meteen de eerste plek voor zich op in deze slopende race, een prestatie die nooit eerder was vertoond en sindsdien nooit meer is herhaald. De leveringen van de 650S GT3 start eind 2014 en het racedebuut van klantenteams in de diverse GT3-series is voorzien voor 2015, 20 jaar na die beroemde overwinning op Le Mans.

MC LAREN GR ONTHULT NIEUWE 650S GT3 7

Technische gegevens McLaren 650S GT3
Chassis/Carrosserie
o   McLaren koolstofvezel MonoCell met aluminium subframes voor en achter
o   Op maat gemaakte lichtgewicht koolstofvezel/composiet plaatdelen
o   Links gestuurd
o   Door FIA goedgekeurde veiligheidskooi
o   Luchtkrik
o   Kleur – door de klant te bepalen

Aerodynamica
o   Front splitter
o   Achtervleugel – volledig verstelbaar met ‘gurney’
o   Diffusers voor en achter

Motor/Management
o   Voor de racerij geprepareerde 3.8L V8 twin turbo McLaren M838T
o   McLaren motormanagementsysteem, inclusief turbo boost en shift control

Versnellingsbak
o   Sequentiële racebak met zes versnellingen, pneumatische bediening via flippers op het stuurwiel

Datasysteem
o   McLaren Electronics ‘ATLAS’ datasysteem
o   Digitaal display op racedashboard

Voor- en achterwielophanging
o   Dubbele wishbone, verstelling van onder meer rijhoogte en camber
o   4-voudig verstekbare dempers met schroefveren
o   Autosport-assen met centrale wielmoer
o   Verstelbare anti-roll bars
o   Gesmeed aluminium wielen: voor 12.5” x 18”, achter 13” x 18”

Besturing
o   Electro-hydraulische stuurbekrachtiging
o   Uniek McLaren GT stuurwiel van composiet, inclusief schakelaars en knoppen voor diverse settings

Brandstofsysteem
o   Autosport ‘bag tank’ met 125 liter inhoud
o   Autosport snelvul-systeem

Remsysteem
o   Klauwen uit één stuk, geventileerde schijven:
Voor – 6 zuigers per klauw,  schijf van 380 Ø x 35 mm Achter – 4 zuigers per klauw, schijf van 355 Ø x 32 mm
o   Bosch race-ABS
o   Verstelbare rembalans

Interieur
o   Door McLaren GT op maat gemaakte racekuip van composiet
o   Zespunts racegordel
o   Verstelbare pedalen
o   Lichtgewicht koolstofvezel dashboard met geïntegreerd info display en paneel met schakelaars
o   Brandblussysteem

MC LAREN GR ONTHULT NIEUWE 650S GT3 8