KNAF Talent First levert spannende strijd met Leo van der Eijk
Beslissing in Ford Fiesta Sport Trophy in Hengelo

Afgelopen weekend werd in Oost Nederland de befaamde Hellendoornrally verreden, meetellend voor het Nederlands Rallykampioenschap, en ook voor de Ford Fiesta Sport Trophy waarin de strijd om de kampioenschapstitel ongemeen spannend is. Aan de start in Hellendoorn in de Trophy vier Ford Fiesta-equipes.

Kevin van Deijne, Mats van den Brand, Leo van der Eijk en Timo van der Marel gingen op vrijdagavond met hun Fiesta R2 van start om te strijden voor een goed resultaat, en de nodige kampioenschapspunten. Daarbij ontstond direct een secondengevecht tussen Mats en Leo. Helaas waren de weergoden de deelnemers niet gunstig gezind want met name de mist maakte het op hoge snelheid rijden een risicovolle zaak. De organisatie besloot dan ook om na twee proeven de vier resterende avondproeven te annuleren vanwege mist. Een verstandig besluit aldus de meeste deelnemers. “Natuurlijk heb je je pace notes en kun je rustiger rijden, maar het waren wel heel lastige mistbanken die opdoemden. En niet iedereen weet daar mee om te gaan,” meende Timo van der Marel. “De organisatie heeft een verstandig besluit genomen om de veiligheid te laten prevaleren,” voegde Leo van der Eijk daar aan toe. “En dat valt te respecteren!”

_MG_7396_1032f

Mats van den Brand ging na proeven als leider in de tussenstand de nacht in.

De volgende ochtend echter pakte Leo van der Eijk de leiding, maar op de langste proef van de wedstrijd ging hij in de fout en crashte hij met zijn Fiesta. “Dit was de mooiste en langste (ruim 23 km) proef van de rally en het ging goed tot een snelle bochtencombinatie, waar wij een linkerbocht in de notes als ‘vol’ hadden genoteerd, maar dat bleek in de 5e versnelling toch iets te snel.”

Hierdoor kwam Mats van den Brand aan de leiding. Jammer genoeg was daarna de spanning in de Trophy weggevallen. Achter de nieuwe koploper vochten Timo en Kevin om de tweede positie.

KNAF Talent First Mats van den Brand: “Ik heb deze wedstrijd heel erg genoten. Het is jammer dat er op vrijdagavond vier klassementsproeven werden geannuleerd want ik zat net lekker in mijn ritme. Op zaterdag wisten we de snelheid er goed in te houden en leek er een mooie strijd te ontstaan met Leo van der Eijk. Maar helaas ging hij er heel erg hard vanaf. Ik ben blij dat hij en zijn navigator Jac Gillis de auto ongedeerd hebben kunnen verlaten. Maar de strijd om de klasse-overwinning bij de Fiesta’s was toen wel gestreden. We hebben daarna samen met het team VRS besloten toch het tempo vast te blijven houden en dat is prima gelukt. De winst in de Fiesta Trophy is natuurlijk fantastisch maar om met dit deelnemersveld op de elfde plaats in het Algemeen Klassement te finishen is natuurlijk helemaal geweldig!”

_MG_7379_ce0f9

Timo van der Marel had voor de Hellendoornrally voor een andere strategie gekozen: “Voor ons stond er niet zo veel op het spel en was dit een mooie gelegenheid om nog wat wedstrijdritme op te doen voor onze deelname komende maand aan de “WK-Rally van Spanje. Ook reed ik voor deze gelegenheid met Tim Rietveld, dus we hebben vrijdagavond al helemaal geen risico genomen in de mist.” Op de tweede dag van de rally wist de Vacansoleil-equipe door enkele snelle tijden toch al snel richting de top-10 te rijden en de tweede plaats op te eisen in de R2 klasse. Nogmaals van der Marel: “Op de onverharde proeven ging het ook goed, maar sommige plekken waren zo slecht, met diepe gaten, dat ik uit respect voor het materiaal daar toch iets rustiger aan heb gedaan. Het is zonde om daar je auto stuk te rijden. Daardoor bleek de top tien toch net niet haalbaar, maar ik ben tevreden met het resultaat en heb weer genoten van de bijzondere sfeer in Hellendoorn.”

In de Euregio Rally rondom Hengelo op 2 november barst de finale los om het kampioenschap in de Fiesta Trophy. Als Kevin van Deijne minimaal 17 punten haalt is hij kampioen, anders gaat het kampioenschap naar Mats van den Brand.

“Ik ga natuurlijk vol voor het kampioenschap in Hengelo. We hebben goed gereden hier in Hellendoorn en mogen het nu in Hengelo af gaan maken. De laatste wedstrijd op de kalender en voor de spanning is het goed dat de strijd nog niet is beslist,” zei Kevin.

De Ford Fiesta Sport Trophy is een initiatief van M-Sport, het Engelse bedrijf dat al jaren – met succes – de belangen van Ford vertegenwoordigt in het Wereld Rallykampioenschap. Er wordt gereden met de Ford Fiesta R2, voorzien van een 1.6 Zetec 16V-krachtbron met 125 kW (170 pk).

_RVM8828_cdacf

Uitslag Hellendoornrally Ford Fiesta Trophy
1. Mats van den Brand / Eddy Smeets 1:29:35.5
2. Timo van der Marel / Tim Rietveld +55.9
3. Kevin van Deijne / Annemieke Hulzebos +57.3
DNF Leo van der Eijk / Jac Gillis

Tussenstand Ford Fiesta Trophy 2014
1. M. van den Brand/E. Smeets 100
2. K. van Deijne/A. Hulzebos 96
3. L. van der Eijk/J. Gillis 31
4. M. Heijdens/M. Borkent 18
5. T. van der Marel/R. Smart 16
6. H. van de Riet/W. Backers 12