Het Maserati-momentum dat vorig jaar aanving met de fonkelnieuwe V8 en V6 Quattroporte, krijgt een vervolg in Shanghai met de nieuwe Ghibli – de allereerste middenklasse vierdeurs sportieve luxe sedan in de geschiedenis van Maserati.

Zowel de Quattroporte als de Ghibli sedan is leverbaar met de keuze uit twee V6 turbogeladen benzinemotoren met verschillend vermogen en beide nieuwe modellen worden ook aangeboden met achter- of vierwielaandrijving.

De Ghibli zal daarbij nog aangeboden worden met de allereerste  dieselmotor in de geschiedenis van Maserati. De turbodiesel 3.0-liter V6, ontwikkeld door technici van Maserati onder leiding van de vroegere chef-ingenieur van Ferrari Paolo Martinelli, zal over de gebruikelijke high performance en sound van Maserati beschikken en minder dan zes liter per 100 kilometer verbruiken in de NEDC brandstofverbruik cyclus.

Maserati pakt uit in Shanghai 16

MASERATI GHIBLI WERELDDEBUUT
De compleet nieuwe Ghibli is een heuse pionier voor Maserati. Met zijn debuut op de Shanghai Motor Show markeert hij de eerste maal in de geschiedenis van Maserati, dat de Italiaanse fabrikant van sportauto’s, luxe en prestigieuze sedans twee vierdeurs sedans tegelijk op de verkooplijsten zet.

Het design van de Ghibli benadrukt de nog dynamischer rijkarakteristiek door uiterlijke kenmerken te delen met de grotere Quattroporte, terwijl hij een iets agressiever visuele persoonlijkheid uitstraalt.

Het uiterlijk van de carrosserie laat een coupéachtige filosofie zien voor de vierdeurs sedan, terwijl er sterke en katachtige verwijzingen zitten rond de grille en de koplampen van de Ghibli. De grille is geïnspireerd op de huidige GranTurismo en stamt af van de klassieke A6 GCS uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Hij houdt ook vast aan de opvallende C-stijl die Maserati’s kenmerkt, met sterke coupélijnen en teruggrijpend naar het klassieke Saetta Maserati logo, met een traditie die terugvoert naar het jaar 1963.

Het profiel van opzij wordt gedomineerd door een geperste lijn vanaf de traditionele Maserati-grille en de ventilatiegaten achter de voorwielen en die precies eindigt in de achterlichten zelf.

Binnenin onderscheidt de Ghibli zich van de Quattroporte met een eigen dashboarddesign, dat perfect tegemoet komt aan de wensen van de koper die iets sportiefs en jeugdigs wil, zonder wat dan ook in te leveren van de luxe die een Maserati te bieden heeft. De Ghibli is sportief vormgegeven en combineert dat met de typische ruimtelijkheid van een zakelijke sedan.

Maserati pakt uit in Shanghai 17

De Ghibli beschikt over een sportiever uiterlijk dan de grotere  Quattroporte. Hij komt beschikbaar met twee turbogeladen 3.0-liter V6 benzinemotoren, een achtversnellingsautomaat en met  achterwielaandrijving en het nieuwe Q4 vierwielaandrijvingsysteem.

De meest krachtige V6 wordt de twin-turbo motor in de Ghibli S, met een vermogen van 301kW (410 pk) bij 5.500 tpm en een koppel van 550 Nm bij slechts 1.750 tpm. Deze krachtbron wordt gedeeld door de achterwielaangedreven Ghibli S en de vierwielaangedreven Ghibli S Q4.

De vierwielaangedreven Ghibli S Q4 bereikt 100 km/u in slechts 4.8 seconden, terwijl de achterwielaangedreven versie daar precies 0,2 seconde langer over doet. De Ghibli S heeft een opgegeven topsnelheid van 285 km/u, hetgeen precies 1 km/u sneller is dan de Ghibli S Q4.

De tweede turbo-geladen 3.0-liter V6 benzinemotor die beschikbaar is voor de Ghibli beschikt niet alleen over een indrukwekkend vermogen van 243 kW (330 pk) en een koppel van 500 Nm, maar heeft een nog gunstiger verbruikscijfer van slechts 9.6 liter/100 km. Het gaat hier evenwel om veel meer dan een zuinige auto, want hij speelt het klaar om van 0 naar 100 km/u te accelereren in slechts 5.6  seconden.

Beide motoren met hun parallelle turboladers zijn ontwikkeld door Maserati Powertrain in samenwerking met Ferrari Powertrain en zullen worden gebouwd door Ferrari in de state-of-the-art motorenfabriek in Maranello.

De V6 motoren delen veel van hun techniek met de 3.8 liter V8 van de Quattroporte en ze maken gebruik van directe benzine-injectie technologie naast twee parallelle turboladers met geringe massatraagheid, vier variabele nokkenastimers en ze spuiten de  brandstof in bij een druk van ongeveer 200 bar.

Deze technologie houdt in, dat de Ghibli S V6 ondanks zijn toerenbegrenzer bij 6.500 tpm nog altijd 90 procent van zijn koppel levert vanaf minder dan 1.500 tpm.

De Ghibli wordt ook de eerste Maserati-productieauto in de geschiedenis van het merk die uitgerust wordt met een dieselmotor: een 3.0 liter V6 turbodiesel. De 3.0 liter turbo V6 ontwikkelt 202 kW (275 pk) en een verpletterend koppel van 600 Nm voor een acceleratie van 0 – 100 km/u in slechts 6.3 seconden. Daarentegen is zijn NEDC-cijfer qua brandstofverbruik minder dan 6.0 liter per 100 km.

Hij gebruikt een zeer geavanceerd systeem van Common-Rail directe brandstofinjectie met een druk van 2.000 bar en hij is bovendien uitgerust met supersnelle injectoren. Dat helpt mee om meervoudige sequentiële injecties te kunnen leveren voor een hoogst responsief prestatievermogen en schonere emissies.

Maserati pakt uit in Shanghai 18

Elke Maserati is op het eerste oog al herkenbaar aan zijn motorgeluid en bij de Ghibli Diesel is dat niet anders dan bij zijn benzinezusjes, dankzij het nieuwe Maserati Active Sound systeem. Twee sound actuatoren, die vlakbij de uitlaatpijpen zijn aangebracht, accentueren de meest speciale tonen die de motor verlaten en moduleren ze precies passend bij de wijze waarop de auto bereden wordt. Wanneer de bestuurder de Sportknop indrukt op de centrale console, wordt het geluid nog meer resonant en nog inspirerender.

De Ghibli zal een heel eigen karakter ten toon spreiden door zijn combinatie van double-wishbone ophanging vóór en een uiterst vooruitstrevende en hoogstaande multi-link ophanging achter met een optie voor het actieve Skyhook systeem, part-time vierwielaandrijving, stevige demping en krachtig remsysteem.

De drie fantastische motoren van de Ghibli worden gemonteerd in een auto met een wielbasis die ongeveer 20 centimeter korter is dan die van de Quattroporte (2.99 meter) en een totale lengte die, met 4.97 meter, 29 cm korter is.

Maserati pakt uit in Shanghai 19

MASERATI Q4 ALL-WHEEL DRIVE
Met de Q4 vierwielaandrijving zijn de Ghibli en de Quattroporte beide in staat tractie te vinden op de meest gladde ondergrond, dankzij de voortreffelijke manier, waarop de aandrijving geconstrueerd is.

Het Q4 systeem levert de snelle response van een achterwielaandrijving, gecombineerd met de toegevoegde veiligheid die uitsluitend een 4wd kan bieden in kritische situaties, terwijl daar geen extra brandstof voor gevraagd wordt.

Wanneer de grip vermindert bij te hoge bochtsnelheden, forse acceleratie of weinig houvast van de achteras, heeft het systeem maar 150 milliseconden nodig om de 100 procent van de aandrijving naar achter te verdelen in een gelijke 50% – 50% tussen de twee assen. De multi-link achterophanging verschaft echter zo veel tractie, dat de Q4 slechts zelden meer dan 35 procent van zijn aandrijving naar de voorwielen zal hoeven sturen.

Maserati pakt uit in Shanghai 20