De missie in de Dakar Rally 2014 is haarscherp: het Eurol VEKA MAN Rally Team gaat voor de volle winst. Niets is aan het toeval overgelaten. De vijf MAN TGS 480 rallytrucks met een motorvermogen van 530 kW/700 pk zijn optimaal geprepareerd. De opgedane ervaring in voorgaande edities van de Dakar Rally waren daarbij van groot belang. Rijders, monteurs en navigatoren hebben in de afgelopen maanden flink getraind om zowel mentaal als fysiek 100 procent fit aan de start van de Dakar Rally in Argentinië te verschijnen.

Bij de Dakar Pre-proloog op het Eurocircuit van Valkenswaard op 9 november jl. heeft het Eurol VEKA MAN Rally Team al zijn visitekaartje afgegeven met een eerste en derde plaats in de finale. Het was de eerste krachtmeting met de sterke Nederlandse concurrentie. En die pakte dus hoopgevend uit voor de rijders Peter Versluis, Marcel van Vliet, René Kuipers, Steven Rotsaert en Dave Ingels. Het Eurol VEKA MAN Rally Team verschijnt met vijf trucks aan de start van de Dakar Rally.

Kanshebbers
“We rekenen onszelf zeker tot de kanshebbers”, aldus Rutger Bolt van VEKA Group B.V. “Met de trucks hebben we een technische sprong voorwaarts gemaakt en we verwachten daarmee een voorsprong te hebben in de Dakar Rally. Niet voor niets hanteren we de slogan ‘Driven by Technology’. Dat geeft aan dat we de trucks technisch tot in de finesses hebben geprepareerd. Ophanging, vering en remmen zijn op enkele punten gewijzigd en we zijn er opnieuw in geslaagd het gewicht van de wedstrijdtrucks te verlagen.”

Ultieme shakedown
De voertuigen van alle deelnemers aan de Dakar Rally zijn inmiddels per schip onderweg naar Argentinië. Het Eurol VEKA MAN Rally Team omvat in totaal achttien voertuigen, waaronder de vijf MAN-trucks. De andere voertuigen verlenen ondersteuning en service onderweg. Bolt: “Vlak voor het inschepen hebben we nog een laatste test gedaan op een offroad-terrein nabij Parijs. Een ultieme shakedown, waarbij één van de trucks nog eens flink door elkaar is geschud om er zeker van te zijn dat écht alles optimaal is.”

Progressie
Het Eurol VEKA MAN Rally Team neemt voor het vierde jaar aan de Dakar Rally deel. Elk jaar boekte het team progressie; in de afgelopen editie bereikte het een zevende plek in het eindklassement. Die prestatie moet in de editie van 2014 worden overtroffen. “We zijn sterker dan ooit en dat is (naast onze monteurs) mede te danken aan een sterkere sponsoring, door onder meer hoofdsponsor Eurol en partner MAN Truck & Bus Nederland. Andere grote sponsors in 2014 zijn FERM, HDI Gerling, Werkina, Windex Engineering, TrucksXL, Houcon, Eendracht, De Jong Zuurmond en vele andere partners die het team ondersteunen. Overigens bieden wij als team financiële ondersteuning aan de stichting Stop ALS, de organisatie die zich inspant voor onderzoek naar en geneesmiddelen voor de spierziekte ALS”, aldus Bolt.

Dakar Rally 2014
De Dakar Rally gaat op 4 januari 2014 van start in Rosario in Argentinië. De gemiddelde hoogte van de ‘stages’ is 4.000 m boven zeeniveau. In Chili aangekomen staan er rondom Iquique zandduinen op het menu. Vanaf Antofagasta zijn er grote delen met ‘fesh fesh’ te overwinnen. De finish is op 18 januari bij de Chileense kust.

Foto: Dakar Press Team

MAN-trucks op scherp voor Le Dakar 4