Praktijkproef met tien teams op representatieve Europese route
Tijdens de eerste MAN EfficientLine 2 Challenge hebben 10 transportondernemers de zuinigheid van de EfficientLine 2 in de praktijk aangetoond. Op het traject van Leusden naar de MAN-fabriek in Salzgitter-Watenstedt en weer terug werd een gemiddeld verbruik van 26,5 l/100 km gerealiseerd. De broers John en Ton Renier van Taks van Gils uit Oosterhout, één van de teams van Thieu van Dorst Bedrijfswagens werd de winnaar van de EfficientLine 2 Challenge.

01_MAN_EfficientLine2_challenge

02_MAN_EfficientLine2_challenge

03_MAN_EfficientLine2_challenge

De EfficientLine 2 Challenge is in het leven geroepen om de zuinigheid van deze truck in de praktijk te bewijzen, inclusief de rol die efficiencyverhogende systemen als MAN TeleMatics en EfficientCruise, de topografische cruise control, daarbij spelen.

Gevarieerde route
Bij de EfficientLine 2 Challenge kregen transportondernemers de beschikking over combinaties met een treingewicht van 31 ton – de gemiddelde waarde van Europese treingewichten. De route die ze aflegden was zeer gevarieerd: snelweg, veel B-wegen (25%), diverse stops en geaccidenteerd terrein. Kortom: representatief voor Europees vervoer.

04_MAN_EfficientLine2_challenge

05_MAN_EfficientLine2_challenge

De kracht van hightech
De topografische cruise control van de MAN EfficientLine 2 bewees zijn waarde vooral in heuvelachtige omgevingen. Ook maakten de deelnemers optimaal gebruik van MAN TeleMatics. Deze geeft het energieverbruik aan met kleurcodes van groen (zuinig) tot rood (onzuinig). Tijdens de Challenge lieten alle deelnemers vooral ‘groen’ zien. MAN TeleMatics geeft bovendien inzicht in bijvoorbeeld het rem- en coastinggedrag en het gebruik van de motorrem en de cruise control. Daarmee levert het een actieve bijdrage aan het terugdringen van verbruik én kosten.

06_MAN_EfficientLine2_challenge

Het resultaat
Het gemiddelde verbruik van alle deelnemers aan de EfficientLine 2 Challenge kwam uit op 26,5/100 km. Met dit praktijkverbruik behoort de MAN EfficientLine 2 tot de zuinigste trucks in zijn segment. De EfficientLine 2 Challenge werd gewonnen door het team van Thieu van Dorst Bedrijfswagens. Belangrijk detail bij de uitslag: de verbruikscijfers van de teams lagen zeer dicht bij elkaar. Dat betekent dat iedere transportondernemer zuinig kan rijden met de MAN EfficientLine 2. En dat zonder compromissen. De deelnemers waren na afloop zeer enthousiast over de motorkarakteristiek: “Zeer goed – de motor ‘bijt’ zich vast in het koppel en het toerental daalt slechts langzaam.”

07_MAN_EfficientLine2_challenge

08_MAN_EfficientLine2_challenge

09_MAN_EfficientLine2_challenge

Ook de TipMatic 2-transmissie werd geprezen: “Schakelt snel en reageert goed – kiest direct de juiste versnelling voor de ontstane situatie.”

Ten slotte omschreef één van de deelnemers de MAN EfficientLine 2 als volgt: “Een stil, strak voertuig, dat mij na een dag al het gevoel gaf van een vertrouwd huis.”