• Mads Østberg en Jonas Andersson op laatste dag teruggevallen van derde naar vijfde plaats in Rally Italia Sardegna,
  • DS-rijder uit Noorwegen wel gestegen naar 2e plaats in wereldkampioenschap
  • Khalid Al-Qassimi finisht in top 10, terwijl Kris Meeke waardevolle punten scoort voor het constructeurskampioenschap
  • Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team nog steeds tweede in wereld rallykampioenschap voor merken
  • Volgende ronde in het WRC: Rally van Polen van 2 tot en met 5 juli

Na twee dagen van opwinding, spanning en drama, leek de laatste dag van de Rally Italia Sardegna minder hectisch te worden. De kaarten leken min of meer geschud en er stonden op zondag nog vier klassementsproeven op het programma, van in totaal 45.80 kilometer, waarbij service niet was toegestaan.

WRC RALLY ITALIA SARDEGNA  2015

Omdat de onderlinge tijdverschillen behoorlijk groot waren besloten de DS 3 WRC-coureurs de laatste dag geen ultieme aanval meer te wagen. Echter, bij de eerste passage over de Olmedo Monte Baranta (KP 20), raakte Mads Østberg van de weg na enkele bizarre en ongelukkige gebeurtenissen. Afgeleid doordat een van zijn ‘oortjes’ los was geraakt nam de Noor een bocht te ruim waarvoor hij ook nog een slechte pace note had. Daardoor verloor de DS 3 WRC-coureur een minuut en zakte hij een plaats in het algemeen klassement naar de vierde plaats. Omdat zijn wielophanging achter en de remmen waren beschadigd moest Mads in een lager tempo de finish zien te bereiken. Hij kon er dan ook niets aan doen dat hij op de volgende klassementsproef nog een positie moest prijsgeven. Toch wist hij gelukkig Jari-Matti Latvala nog net achter zich te houden, waardoor hij uiteindelijk op een vijfde plaats finishte.

Kris Meeke eindigde door zijn ongeluk eerder in de rally op grote afstand van leiders maar wist desondanks voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team dankzij enkele top drie tijden nog twee punten te scoren in het WK voor constructeurs.

QUOTES
Marek Nawarecki (Deputy Team Principal Citroën Racing): “Deze rally heeft zijn reputatie volledig waargemaakt als een extreem evenement met grote afstanden en zeer slechte wegen, naast de hoge temperaturen. Omstandigheden die een aanslag pleegden op mens en machine. Afgezien van de winnaar is de rangschikking grotendeels bepaald door de problemen die alle rijders drie dagen lang ondervonden. Met al op de tweede klassementsproef van de rally het verlies van één van onze DS 3 WRC’s verkeerden we direct al in een slechte positie. Mads raakte wel steeds beter op drift, en op snelheid, maar ook hij moest afrekenen met enkele tegenslagen. Daarom moeten we zelfs tevreden zijn over zijn vijfde plaats, waardoor hij op is geklommen naar de tweede plaats in het kampioenschap voor de rijders. Door de punten die Kris alsnog heeft gescoord hebben wij de tweede plaats in het merkenkampioenschap behouden.”

WRC RALLY ITALIA SARDEGNA  2015

WRC RALLY ITALIA SARDEGNA  2015

Mads Østberg: “Het is simpel, ik maakte een fout en dat heeft ons een plaats op het podium gekost. Soms kun je wegkomen met een te optimistische pace note, maar dat was vandaag niet het geval. De bocht kneep behoorlijk en ik ging te ruim waarbij ik een grote steen raakte die achter een bosje verscholen lag. Daarbij raakten de wielophanging linksachter en de remmen beschadigd. Wij hebben daarna de auto gerepareerd en geprobeerd zo voorzichtig mogelijk naar de finish te rijden. Ik ben dan ook blij dat ik de eindstreep heb gehaald! Na enkele rally’s die vooral ruig waren, kan ik niet wachten om de mooiere proeven in Polen te rijden.”

Kris Meeke: “Na een rampzalige start van de rally kon ik gisteren dankzij de Rally2 reglementen weer aan de start verschijnen. En dat was een leerzame ervaring. Mijn tijden waren zeer behoorlijk, zeker ‘s middags. Op de laatste dag, vandaag, moest ik er gewoon voor zorgen dat ik aan de finish kwam om punten te verzamelen voor het merkenkampioenschap. Dat is gelukt en nu richt ik mijn aandacht volledig op de Rally van Polen. We kennen het potentieel van de auto en we kunnen zeker een goed resultaat halen als we ons tot het uiterste inspannen.”

WRC RALLY ITALIA SARDEGNA  2015

Stand WK – rijders
1. Sébastien Ogier 133 punten
2. Mads Østberg 67 pnt
3. Andreas Mikkelsen 64 pnt
4. Jari-Matti Latvala 56 pnt
5. Elfyn Evans 53 pnt
6. Thierry Neuville 50 pnt
7. Kris Meeke 47 pnt
8. Dani Sordo 38 pnt
9. Khalid Al-Qassimi 9 pnt

Stand WK – constructeurs
1. Volkswagen Motorsport 179 pnt
2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 115 pnt
3. Hyundai Shell WRT 113 pnt
4. M-Sport WRT 99 pnt
5. Jipocar Czech National Team 34 pnt