Ma Qing Hua is door Citroën Racing’s WTCC-team gecontracteerd naast Sébastien Loeb, Yvan Muller en José-María López. Net zoals Citroën zelf, dat internationaal verder uitbreidt, heeft het vertegenwoordigende raceteam ook een zeer internationale samenstelling, met coureurs van drie continenten.

“In 2013 is China onze nummer één markt geworden op basis van het aantal geproduceerde auto’s,” verklaart Arnaud de Lamothe, Citroën’s Director of Communications, Marketing en Sport. “Wij realiseerden in 2013 een groei van 26%, meer dan de toename van de gehele markt die een stijging liet zien van 19%. Het aantal bestellingen van de C-Elysée, die wordt geproduceerd in onze fabriek in Wuhan, heeft onze doelstellingen al overtroffen. Voor 2014 is het onze ambitie om meer dan 100.000 eenheden van dit model op de Chinese markt af te zetten. Om deze redenen en met de steun van de Dongfeng Citroën joint venture wilden wij een Chinese rijder in één van onze C-Elysées in het WTCC laten uitkomen.”

Om er zeker van te zijn dat de keuze zou vallen op een uitstekende coureur heeft Citroën Racing maandenlang diverse potentiele kandidaten getest, voordat Ma Qing Hua werd geselecteerd vanwege zijn uitstekende prestaties. De 26-jarige coureur is geboren in Shanghai en heeft een indrukwekkende ervaring met monoposto’s, eerst in Azië en daarna in Europa. Uitkomend voor de teams van HRT en Caterham klopte hij al aan de deur van de Formule 1 door tijdens vijf Grand Prix’s te rijden in de vrije training.

Ma Qing Hua heeft ook deelgenomen aan het China Touring Car Championship. Na een onvolledig programma in 2010 won hij in het seizoen erna de CTCC 1600 cc klasse. Zijn ervaring heeft hem in staat gesteld om al snel zijn potentieel aan te tonen in de C-Elysée WTCC.

“Wij hebben Ma Qing Hua niet alleen gekozen vanwege zijn nationaliteit maar ook vanwege zijn prestaties,” legt Yves Matton, Managing Director van Citroën Racing, uit. “Hij heeft tijdens diverse tests met de C-Elysée WTCC een positieve indruk achtergelaten. We kunnen in dit eerste seizoen niet voor iedere race van het kampioenschap een vierde auto inschrijven, maar we zijn er wel in geslaagd om een zinvol programma samen te stellen. Ma zal in de laatste twee ronden in Europa – Moskou en Spa-Francorchamps – aan de start komen en vervolgens in zijn twee thuis-evenementen, in Shanghai en in Macao. De vijfde race zullen wij in een later stadium vaststellen.”

“Het is voor mij een grote eer om door Citroën Racing te worden gekozen voor dit ambitieuze programma,” aldus Ma Qing Hua. “Ik heb erg genoten van de samenwerking met het team tijdens de testsessies waarvoor ik was uitgenodigd. Ik ben echt opgetogen over de mogelijkheid om uit te komen voor een fabrikant die kan bogen op zoveel overwinningen en ik zal mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat Citroen blijft winnen! En het zou voor mij natuurlijk helemaal speciaal zijn om een goed resultaat te boeken in Macau en in mijn woonplaats Shanghai. Maar op dit moment kijk ik er alleen maar naar uit om weer achter het stuur te kruipen van C-Elysée WTCC.”

Ma Qing Hua naar Citroën Racing 4