Liefhebbers van de motorracesport kunnen hun hart ophalen op Honda’s speciale website over de legendarische V4 motor, waarmee Honda in de MotoGP geschiedenis schreef. Zeer recent toegevoegd is het hoofdstuk ‘A concentration of unique technology’ over de geboorte van de NR500 en het debuut op Silverstone.
LEGENDARISCHE HONDA’S V4 IN DE MOTOGP 4
De geschiedenis van de V4-motor omvat ruim 35 jaar en begon in 1977, op het moment dat Honda na een afwezigheid van 11 jaar terugkeerde op het wegracecircuit. Tweetaktmotoren domineerden het circuit, maar Honda begon met de tegendraadse ontwikkeling van de viertaktmotor, die zou uitgroeien tot een racemonster van wereldformaat.

De NR500 was de eerste racemotor waarin het V4-motorblok met ovale zuigers en 8 kleppen per cilinder werd gebruikt. De NR500 debuteerde in 1979 op het circuit van Silverstone en hoewel de prestatie bij die race niet wereldschokkend was, bleek de V4-techniek dat wel. Inmiddels rijden alle klassen van de MotoGP op viertaktmotoren en is de Honda RC213V een van de meest krachtige motoren op het circuit.