Land Rover en Bowler, de Britse producent van all-terrain competitie-auto’s en rally raid-voertuigen, zijn een samenwerking tussen beide merken overeengekomen. Daarmee wordt een reeds meer dan twee decennia lange relatie geformaliseerd. Deze nieuwe samenwerking stelt Land Rover en Bowler beide in staat nog meer waarde te halen uit de relatie.

Als onderdeel van de samenwerking zullen nieuwe ‘Powered by Land Rover’ badges op wedstrijdauto’s van Bowler en vermelding van deze slogan op marketing-materialen van het merk verwijzen naar de rol die Land Rover technologie speelt bij de prestaties en het racesucces van Bowler producten. De ‘Powered by Land Rover’ branding zal ook worden gebruikt bij gezamenlijke evenementen en promotionele activiteiten.

Bowler zal profiteren van toegang tot componenten – met name motor- en ondersteltechnologie – en tot technische ondersteuning door Land Rover bij onder meer de ontwikkeling. Daarnaast betekent deze overeenkomst voor Land Rover een gegarandeerde afzet van onderdelen en vormt het een creatieve en technische uitdaging voor Land Rover ingenieurs op het gebied van extreme prestaties. Kennis die een bijdrage kan leveren aan de eigenschappen van Land Rover’s eigen productiemodellen.

Al vanaf het eerste competitiemodel dat midden jaren tachtig het licht zag, heeft Bowler zijn racers gebaseerd op Land Rover technologie. De nieuwste modellen van het merk – de EXR rally raid wedstrijdauto en de EXR S weguitvoering hiervan – maken gebruik van gemodificeerde motoren, ondersteltechnologie en andere componenten uit de Range Rover Sport.

Mark Cameron, Land Rover Brand Experience Director, Global Marketing, is enthousiast over de samenwerking: “Bowler modellen demonstreren de prestaties, het rijgedrag, de handelbaarheid en de ondersteldynamiek waartoe een auto ‘Powered by Land Rover’ in staat is, wanneer deze voor extreme toepassingen wordt ontwikkeld, zonder dat rekening hoeft te worden gehouden met de meeste praktische beperkingen die gelden voor een productiemodel.”

“Al meer dan twintig jaar heeft Land Rover’s technologie Bowlers aangedreven tijdens de zwaarste en meest uitdagende off-road evenementen ter wereld. Wij zijn er trots op dat wij een rol hebben gespeeld bij het succes van Bowler. Net nu de nieuwste Bowler modellen op de markt komen, bevestigt en erkent deze nieuwe formele samenwerking de rol van Land Rover technologie in Bowler’s high performance all-terrain modellen.”

Drew Bowler, Managing Director van Bowler, is niet minder enthousiast: “Dankzij de ondersteuning van Land Rover en natuurlijk de technologie van het merk heeft Bowler de afgelopen twee decennia een enorm sterke reputatie kunnen opbouwen op het gebied van off-road prestaties. Nu wij op het punt staan een nieuw tijdperk voor Bowler in te gaan – met de introductie van ons eerste model voor op de weg – ben ik zeer verheugd dat deze lange relatie nu is geformaliseerd.”

“Met het extra vertrouwen dat het gevolg is van deze officiële samenwerking, kijk ik er naar uit om samen te werken met Land Rover; om te zorgen dat beide partijen het volledige potentieel uit deze partnership zullen halen. Met gedurfde en ambitieuze plannen, ben ik ervan overtuigd dat wij spannende tijden tegemoet gaan, waarin beide partijen zullen profiteren van de positieve voordelen voor onze respectievelijke merken.”

Bowler EXR en EXR S
Bowler geldt als pionier op het gebied van rally raid-auto’s in Groot-Brittannië en is thans wereldwijd marktleider in de productie van race- en all-terrain performance auto’s, die alle ‘Powered by Land Rover’ zijn. Volgend in de voetstappen van zijn voorgangers – de Bowler Wildcat (geproduceerd van 1997 tot 2007) en de Nemesis (2006 – 2011) – is de nieuwe EXR ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd om succesvol deel te nemen aan de zwaarste rally raid-evenementen ter wereld, inclusief de Dakar Rally, de Silk Way Rally en de rally’s die onderdeel uitmaken van de FIA World Cup voor Cross Country Rally’s. Deze off-road evenementen duren tussen de drie en vijftien dagen, met trajecten van tot wel 900 km per dag.

Verschillende generaties Bowler modellen, inclusief het nieuwste EXR-model, zullen in september deelnemen aan de Rally Reykjavik in IJsland en tijdens het evenement worden ondersteund door het fabrieksserviceteam van Bowler.

Het Bowler EXR rally raid competitiemodel – te koop vanaf 145.000 pond, exclusief belastingen – voldoet volledig aan de FIA T1-specifiacties. Hij gebruikt een gemodificeerde versie van de atmosferische 5,0-liter V8 benzinemotor uit de

Range Rover Sport, die – in overeenstemming met de FIA-restricties – is begrensd tot een maximum vermogen van 300 pk en een maximum koppel van 582 Nm. De EXR is uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak en met Ricardo differentiëlen voor, midden en achter.

Voortbordurend op de sterke reputatie van het merk, is de nieuwe Bowler EXR S het eerste Bowler model dat is ontwikkeld voor gebruik op de weg. Hij gebruikt hetzelfde, via hydroforming gemaakte basischassis van de EXR (maar met de motor 300 mm verder naar achteren geplaatst) en verschillende bedieningselementen, lampen, grilles en ventilatieroosters van de Range Rover Sport. De EXR S deelt ook dezelfde sterke en lichtgewicht kunststof carrosseriepanelen met de competitie-uitvoering.

De Bowler EXR S is uitgerust met een aangepaste versie van de 5,0-liter Supercharged V8 benzinemotor uit de Range Rover Sport, met een vermogen van 550 pk en een koppel van 705 Nm. Met zoveel vermogen en koppel in een auto die slechts 1.800 kg weegt, zijn de prestaties overweldigend: acceleratie van 0-96 km/h in slechts 4,2 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/h. De EXR S is verder uitgerust met de zestraps ZF automatische transmissie en het E-diff uit de Range Rover Sport 5,0-liter V8 Supercharged.

De Bowler EXR S ‘Powered by Land Rover’ heeft een vanafprijs van 155.000 pond, exclusief belastingen, en beleeft zijn wereldpremière op het Goodwood Festival of Speed (28 juni – 1 juli), waar hij wordt gepresenteerd op het Off-Road Activities Field.