Land Rover heeft gisterenavond in New York de Discovery Vision Concept SUV gepresenteerd. Dit is een visie van Land Rover’s toekomstige familie van Discovery modellen, waarvan het eerste model in 2015 op de markt komt. De concept car geeft een voorproefje van een nieuwe, dynamische ontwerp taal en van een programma innovatieve kenmerken die veelzijdigheid en capaciteiten vergroten. Daarnaast toont het model baanbrekende technologieën van Jaguar Land Rover’s Advanced Research Division.

Tijdens een spectaculair evenement aan de vooravond van de New York International Auto Show 2014 werd de Discovery Vision Concept onthuld. Dit gebeurde naast een schaalmodel van het Virgin Atlantic ruimteschip, aan boord van de USS Intrepid, een zee, lucht en ruimte experience centre in Manhattan. Nu de Discovery op het punt staat uit te groeien van een enkel model tot een nieuwe familie van auto’s die het vrijetijdssegment van de SUV-markt opnieuw zal definiëren, biedt de Discovery Vision Concept een spannend voorproefje van Land Rover’s visie voor het programma en van de moderne, premium ontwerp taal van de toekomstige modellen. Phil Popham, Group Marketing Director, Jaguar Land Rover, verklaart: “In maart kondigden wij op de Autosalon van Genève al aan dat de Discovery gaat evolueren. Daarom is het toepasselijk dat wij in het 25e verjaardagsjaar van de originele Discovery, een voorproefje laten zien van hoe deze evolutie een spannend, nieuw tijdperk gaat inluiden. De Discovery Vision Concept geeft een eerste, fantastische glimp van deze enorm opwindende toekomst.”

Ontworpen voor de toekomst
De Discovery Vision Concept betuigt eer aan zijn unieke afkomst met ontwerp elementen als de versprongen daklijn en de dakrand ruiten. Meer dan ooit is aandacht besteed aan het creëren van relevante veelzijdigheid in combinatie met aansprekend design. Het resultaat is een radicale en vastomlijnde weergave van Land Rover’s visie op de ultieme vrijetijds-SUV. Het geavanceerde interieur is zowel ruim als veelzijdig en voorziet de inzittenden van een uitgebreid programma aan innovatieve functies en kenmerken.

Door de zitplaatsen neer te klappen of via het touchscreen-menu voor of achteruit te schuiven, kan de auto worden veranderd van een standaard zeven zits-layout naar een zes- of vijf zits uitvoering of zelfs naar een vier zits ‘limousine’-stand. Uitneembare bagagetassen zijn naadloos geïntegreerd in de portieren, terwijl slim in de achterzijde van de rugleuningen geïntegreerde details de achterpassagiers een hoog niveau van gebruiksgemak verschaffen

De veelzijdige evolutie van het Discovery achterklep design is uitgevoerd als een elektrisch bedienbare, enkelvoudige klep. In combinatie met een neerklapbare opstapdorpel en een uitklapbare zitbank in de bagageruimte resulteert dit in een flexibel evenementenplatform met social seating voor een actieve lifestyle. De opstapdorpel kan ook worden uitgerust met een fiets- of ski-drager.

Geen terrein blijft onoverwonnen
Geavanceerde technologieën die in ontwikkeling zijn, maken hun debuut in de Discovery Vision Concept, waarmee SUV-capaciteiten naar een nieuw niveau worden getild. Land Rover’s visie op een volgende generatie Terrain Response® is een systeem dat proactief gebruik kan maken van een reeks intelligente HMI- en capaciteiten vergrotende technologieën. Deze verschaffen de bestuurder het zelfvertrouwen dat hij nagenoeg elk terrein gemakkelijk en zelfverzekerd aan kan.

Het innovatieve Transparent Bonnet head-up display-systeem biedt een onverstoord zicht op de grond direct naar voren, waardoor het zelfvertrouwen en de bekwaamheid van de bestuurder enorm toenemen. Camera’s onder de grille zijn verbonden met het in de voorruit geïntegreerde Head-Up Display. Bij rijden over uitdagend terrein kan het beeld op de voorruit worden geprojecteerd, zodat het lijkt alsof de motorkap van de auto volledig doorzichtig is.

Laser Terrain Scanning maakt gebruik van in de mistlampen geïntegreerde infrarood-lasers om het terrein voor de auto continu te scannen en op basis van deze gegevens een contour kaart te tonen op het digitale, hoge resolutie instrumentenpaneel. Deze kaarten kunnen worden gecombineerd met het All-Terrain Coach adviessysteem om de optimale route te bepalen en de bestuurder te ondersteunen terwijl hij deze route volgt.

Lasers worden ook gebruikt door de volgende generatie van Wade Sensing, die de diepte van het water al kan meten voordat de auto erin rijdt, en die de bestuurder kan informeren over de haalbaarheid van de voorgenomen doorwading. Ten slotte maakt de All-Terrain Progress Control het mogelijk om semi-autonoom, met een vaste snelheid offroad te rijden over verschillend terrein.

Land Rover Discovery Vision Concept 10

Land Rover Discovery Vision Concept 11

Land Rover Discovery Vision Concept 12