Nederlands rallytalent met Peugeot voor vierde maal aan de leiding in Rally voor Europees Kampioenschap

Hoewel de Barumrally die dit weekend in Tsjechië is verreden, uiteindelijk voor Kevin Abbring niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, heeft onze landgenoot voor de vijfde keer dit jaar op Europees niveau zijn visitekaartje duidelijk afgegeven. Op de eerste drie klassementsproeven was hij met de Peugeot 208 T16 van Peugeot Sport de voltallige concurrentie te snel af, waaronder de leider in het Europees Rallykampioenschap.

Voorbereiding
Voorafgaand aan de Barumrally hadden de twee rijders van de Peugeot Rally Academy, Kevin Abbring en Graig Breen, in Frankrijk uitgebreid getest om bepaalde onderdelen die eerder dit jaar voor problemen zorgden, op duurzaamheid te testen. Afgezien van de remblokken hoefde geen enkel onderdeel vervangen te worden, waardoor de verwachtingen voor de Barumrally hooggespannen waren.

AUTO - ERC BARUM RALLY 2014

Kevin: “Eerder deze week hebben we tijdens een pre-event test in Tsjechië de auto afgesteld, maar konden dat alleen doen voor natte weersomstandigheden omdat het voortdurend regende. Omdat Peugeot hier voor het eerst aan de start verscheen konden we niet terugvallen op voorgaande jaren, in tegenstelling tot de concurrentie. Bovendien zijn de wegdekken hier behoorlijk anders dan in de meeste andere landen in Europa.”

Tijdens de vrije training op vrijdagmorgen bleek de afstelling nog niet optimaal omdat het weer inmiddels aardig was opgeklaard en de zon regelmatig doorbrak. Het Peugeot-team koos ervoor om de afstelling te wijzigen. Onze landgenoot draaide vervolgens tijdens de kwalificatie de zesde tijd, op 1,5 seconde van de snelste man, maar kon voor de wedstrijd set-up een aantal wijzigingen aangeven.

De wedstrijd
Op vrijdagavond werd in het volledig afgezette centrum van Zlin, onder liefhebbers bekend als dé rallystad van Tsjechië, de eerste klassementsproef verreden. De rallysport leeft in Tsjechië enorm en zo’n 30.000 toeschouwers stonden dan ook langs de proef opgesteld om de Europese en nationale rallytop in actie te zien.

Kevin en zijn navigator Sebastian Marshall kwamen met hun Peugeot voortreffelijk uit de startblokken en zetten direct de snelste tijd op de klokken.

Op de tweede dag stonden de typische, landelijke proeven die de Barumrally zo kenmerken, op het programma. Veel verschillende soorten wegdek met dito verschillende soorten grip. Ook op de 2e en 3e klassementsproef lieten Abbring en Marshall zich van hun beste kant zien en noteerde de Peugeot-equipe weer de snelste tijd. Ze waren daarmee sneller dan hun teamgenoot Breen en de Fin Lappi, de leider in het Europees kampioenschap.

RSP_5151_e752c

KP 4 stond na de eerste service op het programma en ook die verliep aanvankelijk uitstekend. De nummers 2 en 3 in het klassement vergaloppeerden zich door van de weg te gaan waardoor de kansen op de eindzege voor Abbring nog groter werden. Maar het mocht helaas niet zo zijn. Na 9 kilometer op de proef moest de auto met een mechanische storing aan de kant worden gezet. “Het laat zich aanzien dat die technische oorzaak klein is, maar natuurlijk wel super jammer. Ik ben dit jaar nu in vijf wedstrijden vier keer vroegtijdig gestopt terwijl ik op kop lag. De Peugeot 208 T16 heeft het verder perfect gedaan wat aangeeft dat de ontwikkeling zeker de goede kant op gaat,” aldus een teleurgestelde Abbring.

Voor Peugeot Sport waren alle wedstrijden dit jaar tot nu toe op één na allemaal nieuw. Positief is dat voor Kevin en Sebastian de snelheid in voor hen totaal nieuwe omstandigheden weer super was. “Seb en ik hebben tot nu toe 17 klassementsproeven gewonnen en we zijn 36 keer in de top drie geëindigd van een proef. Het moet dan ook zeker een keer lukken om een rally winnend af te sluiten. Want de Peugeot 208 T16 kan de strijd met de concurrentie zeker aan.”

_MGR5852_9f60b