• Craig Breen met Peugeot 208 T16 snelste op kwalificatieproef
  • Abbring voor het eerst in bijna twee jaar weer op gravel met op drie na snelste kwalificatietijd

Dit weekend treedt de Peugeot Rally Academy aan in wat wordt gezien als de zwaarste rally uit dit seizoen van het European Rally Championship: de Azoren Rally. Onze landgenoot Kevin Abbring hoopt daar voorgoed af te rekenen met het pechduiveltje dat hem al enige tijd het leven zuur maakt, terwijl zijn teamgenoot Craig Breen, die voorlopig tweede in het kampioenschap staat, het vizier heeft gericht op meer podiumsuccessen. Zijn snelste kwalificatietijd is een veelbelovend uitgangspunt voor de eerste drie klassementsproeven van vandaag.

Na de Circuit of Ireland asfaltrally staan er voor de Azoren Rally 17 gravelproeven op het programma over een totale afstand van 216,64 geklokte kilometers. De smalle, zanderige en heuvelachtige specials laten maar weinig ruimte voor fouten, terwijl de Sete Cidades proef – die rondom een vulkanisch meer in het noordwesten van het eiland wordt verreden – met name interessant zal blijken voor de Peugeot Rally Academy equipes. Tegelijkertijd kan het maritieme klimaat er voor zorgen dat het weer op de Azoren in een oogwenk omslaat van mist naar regen naar zonneschijn, zoals eerder deze week ook bleek tijden de recce. Waardoor de rally op het eiland niet alleen onvoorspelbare situaties oplevert, maar ook veel spektakel.

De 208 T16: klaar voor een derde overwinning
Vooralsnog zijn de twee Peugeot Rally Academy-equipes uitstekend op weg. Craig Breen noteerde vandaag tijdens de 3,22 kilometer lange kwalificatieproef met 1:59.854 de snelste tijd van het startveld, waarmee hij zijn trainingstijd zelfs met 3,5 seconden verbeterde. Kevin Abbring moest weliswaar 2,031 seconden op die tijd toegeven, maar klokte daarmee de vierde tijd in de kwalificatie. Een knappe prestatie, aangezien hij voor het eerst in bijna twee jaar weer een wedstrijd op gravel rijdt.

Kevin Abbring: de snelheid is er
Op gravel voelt onze landgenoot Kevin Abbring zich uitstekend thuis, maar sinds zijn debuut in het European Rally Championship heeft hij bewezen op elk type ondergrond prima uit de voeten te kunnen. Ondanks de technische problemen die hem tot dusver parten speelden, is de Nederlander in dienst van de Peugeot Rally Academy vastbesloten om de snelheid die hij tot nu toe aan de dag legde, om te zetten in een klinkend resultaat. Met navigator Sebastian Marshall naast hem in de 208 T16 is Abbring nog steeds een man om rekening mee te houden, na zich tijdens de eerste rally’s als de verrassing van het seizoen te hebben ontpopt.

“Ik was nog nooit op de Azoren geweest en kijk er naar uit om de strijd aan te gaan op dit prachtige eiland is,” vertelt Kevin Abbring, die tevreden is met zijn op drie na snelste kwalificatietijd van de dag. “De proeven zijn technisch uitdagend, met veel blinde bochten, en vergen een strakke, gedegen rijstijl. Er zijn diverse smalle delen en veel plekken waar je gemakkelijk en snel kunt worden uitgeschakeld, dus ruimte voor fouten is er niet. Ik ben ervan overtuigd dat het een enerverende rally gaat worden.”

KEVIN ABBRING VAN START IN ERC-RALLY 4

Craig Breen: mikken op een toppositie
Samen met zijn navigator Scott Martin staat Craig Breen momenteel tweede in het voorlopige rijdersklassement. Snel aanpassen aan de Portugese proeven is het devies om succesvol te kunnen zijn en met de snelste kwalificatietijd van het ERC-veld wond de Ier vandaag geen doekjes om zijn intenties voor de Azoren Rally.

“Ik heb hier eenmaal eerder gereden en het is een fantastische rally. Sao Miguel is een prachtig eiland en de zanderige proeven zorgen daar voor een extra uitdaging, het weer nog daargelaten, dat de uitslag van de rally behoorlijk kan beïnvloeden. Afgelopen jaar was er sprake van veel mist en regen, dus we hopen ditmaal op drogere omstandigheden. Het wordt belangrijk om punten te scoren op de Azoren en onze prima kwalificatietijd van vandaag – een verbetering van 3,5 seconden ten opzichte van onze tijd in de vrije trainingen – biedt vertrouwen om direct vol uit de startblokken te gaan!”

Stand kampioenschap
1, Esapekka LAPPI (Skoda S2000), 98 punten. 2, Craig Breen/Scott Martin (Peugeot 208 T16), 69 punten. 3, Sepp Wiegand (Skoda S2000), 48 punten. 4, Vasily GRYAZIN (Ford Fiesta S2000), 48 punten. 5, Kajetan KAJETANOWICZ (Ford Fiesta R5), 44 punten. Etc.

Tijdschema
Donderdag 15 mei: kwalificatieproef en eerste 3 kp’s
Vrijdag 16 en zaterdag 17 mei: rally

KEVIN ABBRING VAN START IN ERC-RALLY 5

KEVIN ABBRING VAN START IN ERC-RALLY 6