Jonge autobezitters zijn vaak blij als ze net hun rijbewijs hebben gehaald en op zoek kunnen gaan naar hun eerste eigen auto. Maar de vraag is of ze dit wel moeten willen, want ze betalen vervolgens de hoofdprijs om die auto dan te verzekeren. In 2016 betaalden 18- tot 24-jarigen nog gemiddeld €828 voor een WA-premie (de minimale verzekering, verplicht in Nederland), dit is inmiddels opgelopen tot ruim €1350. Dit is een toename van bijna 65 procent!

De premie voor een WA-verzekering is in 2018 met 5% gestegen ten opzichte van 2017. Dit betekende een iets minder harde stijging dan de twee jaar ervoor. Het gemiddelde wat een autobezitter betaalt voor een WA-verzekering is €735.

Autoverzekering voor jongeren dubbel zo hoog
De premies voor autoverzekeringen voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van autobezitters die ouder zijn. Het is nu zelfs zover dat jongeren tot 24 jaar bijna twee keer zoveel betalen dan de generaties boven hen. Behalve de prijzen die de pan uit rijzen heeft deze doelgroep ook een stuk minder keuze uit verzekeringen. Een aantal verzekeraars wil namelijk helemaal geen jongeren verzekeren, juist omdat ze in die risicogroep vallen.

Verzekering duurder dan de auto
Er zijn situaties te vinden waarbij de autoverzekering in één jaar zelfs duurder is dan de aanschaf van een tweedehands auto. Als voorbeeld kan je hierbij een 19-jarige gebruiken die een oudere Volkswagen Golf GTI koopt. Dit is mogelijk voor minder dan €2000. Een verzekering voor deze auto kost echter al gauw meer dan €2300 per jaar.

Behalve de leeftijd van de bestuurder wordt de verzekeringspremie ook bepaald op basis van de woonplaats, eventuele schadevrije jaren, dekking en natuurlijk de auto zelf. 

Autoverzekering vergelijken
Wil je als jonge autobezitter toch een betaalbare premie? Dan kan je, als je tenminste niet zelf het meeste rijdt in de auto, de auto ook op naam van een van je ouders zetten. Rijdt je zelf wel het meeste in de auto? Dan moet je de auto op je eigen naam zetten. Een nadeel hiervan is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt waardoor je later niet kan profiteren van no-claimkorting. Om te zorgen dat je nooit te veel betaalt voor je autoverzekering kan je je autoverzekering vergelijken op Autoverzekering.nl.