Met de XJ modeljaar 2014 presenteert Jaguar een vernieuwd topmodel binnen het gamma van luxe saloons. Ten opzichte van het vorige modeljaar werden enkele subtiele wijzigingen doorgevoerd, die de onovertroffen combinatie van luxueus rijcomfort en aansprekende prestaties op een nog hoger plan brengt.

Het leveringsprogramma van de Jaguar XJ begint bij de zuinige, maar ook krachtige 2.0 liter i4 Turbocharged benzinemotor, die standaard wordt gecombineerd met Jaguars Intelligent Stop/Start systeem. Mede daardoor koppelt deze 240 pk/340 Nm sterke viercilinder prestaties aan een gunstig verbruik van 8,4 l/100 km.

De XJ 3.0 liter V6 Supercharged kan als enige uitvoering optioneel worden uitgerust met het Jaguar Intelligent All Wheel Drive systeem. Het vermogen van 340 pk/450 Nm wordt dan over de vier wielen verdeeld, afhankelijk van de rijomstandigheden.

Het sportieve hoogtepunt binnen de reeks van de XJ modeljaar 2014 wordt gevormd door de XJR. Deze beschikt over Jaguars beproefde 5.0 liter V8 Supercharged benzinemotor, met een vermogen van 550 pk en een koppel van 680 Nm. Het resultaat van dat indrukwekkende vermogen is een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 4,6 seconden, met een elektronisch begrensde topsnelheid van 280 km/u. Om dit enorme potentieel in goede banen te leiden, heeft de XJR ook enkele aerodynamische aanpassingen ondergaan.

In alle gevallen brengen de motoren hun vermogen via een soepele achttraps automatische transmissie over op de achterwielen. Dat geldt ook voor de populaire 3.0 liter V6 dieselmotor, die met zijn vermogen van 275 pk en koppel van 600 Nm voorziet in de rijdynamiek die verwacht wordt van een moderne saloon in het topsegment. In Nederland maakt de XJ 3.0 V6 D dan ook een belangrijk deel uit van de totale verkopen van de XJ.

De luxueuze ambiance van de Jaguar XJ modeljaar 2014 wordt nog eens onderstreept door de hoogstaande materialen waarmee het interieur is afgewerkt. Er is keuze uit Bond leder, zacht gelooid leder en semi-aniline lederen bekleding en diverse soorten houtfineer, zoals Piano Black, Carbon Fibre, Gloss Burr Walnut en Satin Rosewood. Voor het nieuwe modeljaar is bovendien een brede reeks van lichtmetalen velgen leverbaar, waaronder nieuw ontworpen 18” Manra velgen van gesmeed lichtmetaal. Tot de beschikbare opties hoort onder meer een topklasse Meridian™ Reference Audio Systeem, met 26 hoogwaardige luidsprekers. Een nieuwe functie van het systeem is Conversation Assist, waarmee de stemmen van de inzittenden via het audiosysteem versterkt worden weergegeven, zodat elke passagier zich gemakkelijker verstaanbaar kan maken.

Ook voor modeljaar 2014 voorziet het gamma van de XJ tot slot in een versie met verlengde wielbasis; de XJ Long Wheel Base. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is deze uitgerust met extra luxueuze voorzieningen voor de achterpassagiers, waaronder ‘airline style’ seats met massagefunctie, een Rear Seat Entertainment Pack met twee 10,2” beeldschermen, klaptafeltjes en een aangepaste achterwielophanging die het rijcomfort verder verbeterd.

De Jaguar XJ modeljaar 2014 staat vanaf september bij de Regionale Jaguar Centra. Prijzen volgen zo snel mogelijk.

Jaguar XJ vernieuwd 5

Jaguar XJ vernieuwd 6

Jaguar XJ vernieuwd 7

Jaguar XJ vernieuwd 8