Jaguar Land Rover zet de festiviteiten van dit jaar voort op de Autosalon van Parijs (2 t/m 14 oktober 2018). Op de stand toont Jaguar Land Rover legendarische auto’s uit het verleden, toonaangevende modellen van nu en vooruitstrevende toekomstmodellen. Er is veel aandacht voor de Jaguar XJ, die vijftig jaar geleden – in de gedaante van de Series I – op de Autosalon van Parijs zijn debuut maakte. Ook de nieuwste Jaguar, de XJ50 is in Parijs te zien, net als de volledig elektrische Jaguar I-PACE en de exclusieve Range Rover SV Coupé – naast een Land Rover Series I ‘Reborn’ en een mobiel Rode Kruis-commandocentrum op basis van de Land Rover Discovery. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 61

De Autosalon van Parijs heeft speciale betekenis voor Jaguar. De Jaguar XJ maakte immers in 1968 zijn debuut op de Autosalon van Parijs. Daar onthulde Sir William Lyons, de oprichter van het merk, zijn nieuwe sedan met het rijgedrag van de sportieve Jaguar E-type. De Jaguar XJ waarin Lyons zelf reed, staat dit jaar samen met de nieuwe XJ50 op de stand in Parijs. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 62

Ian Callum, Jaguar Director of Design: “The Jaguar XJ story is one of design, desirability and performance and over the past 50 years it has become a true giant in the automotive world and it’s only right that we pay homage to it in this special way. When I started at Jaguar, the XJ was already an icon of car design, so to have been part of this story that has been told over half a century has been an absolute privilege.”
 Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 63

Historisch konvooi van Jaguars XJ
In de aanloop naar de Parijse autoshow stuurt Jaguar Land Rover een konvooi van auto’s van elk van de acht generaties van de Jaguar XJ van de fabriek in het Engelse Castle Bromwich naar Porte de Versailles in de Franse hoofdstad, waar de Autosalon plaatsvindt.

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 64 Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 65 Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 66 Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 67

De auto’s die meerijden in het unieke XJ-konvooi zijn een Jaguar XJ Series I uit 1968, een Series II sedan en Coupé uit 1973, een Series III uit 1979, een XJ40 uit 1986, een XJ X300 uit 1994, een XJ X308 uit 1997, een XJ X350 uit 2003, een XJ X351 uit 2009, een XJR575 uit 2017 en de nieuwe Jaguar XJ50. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 68Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 69

Het konvooi doet onderweg belangrijke locaties aan uit de historie van Jaguar en de Jaguar XJ. De 839 kilometer lange tocht voert langs Jaguar Classic in Solihull – de grootste (restauratie)werkplaats in zijn soort, waar klassieke Jaguars in hun originele luister worden hersteld – en Bicester Heritage Centre en de circuits van Goodwood en Le Mans – waar Jaguar racesuccessen boekte. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 70Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 71Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 72

Niet alleen de oorspronkelijke Jaguar XJ is in Parijs onthuld, ook de XJ X300 uit 1994 debuteerde in Parijs, net als de X350, die met een revolutionaire aluminium carrosseriestructuur in 2002 in Parijs debuteerde. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 73

Jaguar XJ50
Als hoogtepunt van de viering van 50 jaar Jaguar XJ – een van ’s werelds beste premium sedans, de keus van vooraanstaande zakenmensen, politici en royalty – plaatst Jaguar de XJ50 bovenaan het indrukwekkende rijtje XJ-varianten. Deze speciale editie is voorzien van Autobiography-bumpers, indrukwekkende 20-inch Venom-wielen, een zwarte grille en unieke badges. Het luxueuze interieur is voorzien van Jaguar-motieven op de hoofdsteunen, een XJ50-logo in de middenarmsteun, en verlichte dorpelplaten met XJ50-logo’s. Meer informatie over de Jaguar XJ is te vinden op www.jaguar.nl. 

Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 74Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 75Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 76Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 77Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 78Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 79Jaguar Land Rover viert feest op Autosalon van Parijs 80

I-PACE
Bezoekers van de Jaguar Land Rover-stand kunnen ook de nieuwe, volledig elektrische I-PACE bewonderen. De batterij van de I-PACE is in slechts 45 minuten tot 80% op te laden. De actieradius bedraagt 470 kilometer. De I-PACE biedt sportautoprestaties, de nieuwste generatie kunstmatige intelligentie (AI) en de functionaliteit van een vijfpersoons SUV. Voor de Nederlandse markt is de Jaguar I-PACE extra aantrekkelijk doordat zakelijk rijders, die nog in 2018 de auto te naam laten stellen, over een periode van maximaal vijf jaar profiteren van slechts 4% bijtelling.