9-XKB-49. Dat is het kenteken van de eerste Nederlandse auto met een brandstofcel. De Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) heeft daarmee een onvervalste primeur. Deze eerste ‘waterstofauto’ is gisteren afgeleverd aan Rijkswaterstaat. Dat gebeurde kort na de officiële opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation door staatssecretaris Mansveld in de gemeente Albrandswaard nabij de A15 (Rhoon). De Hyundai ix35 FCEV is de eerste auto met een brandstofcel ter wereld die commercieel wordt ingezet.

De ‘waterstofauto’ Hyundai ix35 FCEV is gebaseerd op Hyundai’s populaire crossover Hyundai ix35. De eerste twee auto’s met dit innovatieve systeem zijn besteld door Rijkswaterstaat. De eerste daarvan is gisteren afgeleverd. De tweede Hyundai ix35 FCEV wordt halverwege deze maand op Nederlands kenteken gezet. De milieuvriendelijke auto’s worden ingezet in de regio’s Rotterdam en Helmond, waar waterstoftankstations zijn gevestigd.

03-Opening-waterstoftankstation-Rhoon-2014-9

Milieuvriendelijkste auto op de markt
De Hyundai ix35 FCEV is de milieuvriendelijkste auto op de markt. Hij heeft een actieradius van bijna 600 kilometer, tanken duurt slechts enkele minuten en de emissie is water(damp). De uitstoot van CO2, of andere schadelijke stoffen, behoort daarmee definitief tot het verleden. Een ander belangrijk voordeel is dat waterstof duurzaam is te produceren én op te slaan.

Investering in netwerk van tankstations
Hyundai heeft de Hyundai ix35 FCEV al in diverse andere Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, geïntroduceerd. Het gebrek aan openbare waterstoftankstations in Nederland hield de introductie van deze milieuvriendelijke auto in Nederland tot nog toe tegen. Samen met diverse leveranciers van waterstof zoals Air Liquide, Linde Gas en Air Products – en enkele andere ‘groene’ ondernemers – investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van 700 bar-waterstoftankstations. Behalve in Albrandswaard en Helmond (autocampus) komen er volgend jaar ook waterstoftankstations in Arnhem en Amsterdam. Tevens zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge.

Rijden op waterstof in stroomversnelling
Door de levering van de eerste ‘waterstofauto’s van Hyundai en de opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation van Air Liquide in de gemeente Albrandswaard zijn alle ontwikkelingen wat betreft rijden in auto’s met een brandstofcel in een stroomversnelling geraakt. Hyundai gaat de komende jaren daarom de productie van auto’s met een brandstofcel verder opschroeven.

Met de Hyundai ix35 FCEV maakt Hyundai nu als eerste autofabrikant CO2-vrije mobiliteit mogelijk. Tevens fungeert de emissievrije Hyundai ix35 FCEV als aanjager. Overheden overal ter wereld zijn bezig om de uitstoot van kooldioxide (CO2) terug te dringen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor mobiliteit te beperken. Ook streven overheden steeds nadrukkelijker naar onafhankelijkheid van de olie- en gasproducerende landen.
De komst van de waterstofauto Hyundai ix35 FCEV valt samen met de overeenkomst die de G8-landen van de Europese Unie in 2009 sloten om de uitstoot van schadelijke CO2 voor 2050 met 80 procent terug te dringen. Bovendien voldoet de Hyundai ix35 FCEV aan de strenge regelgeving voor nul-emissieauto’s in Europa en de Amerikaanse staat Californië.

02-Opening-waterstoftankstation-Rhoon-2014-7

Gepatenteerde technologie
De door waterstof aangedreven Hyundai ix35 FCEV is gebouwd met gepatenteerde technologie. Een brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De enige uitstoot van de waterstofauto Hyundai ix35 FCEV is water(damp). Het rijgedrag en de prestaties van de Hyundai ix35 FCEV zijn vergelijkbaar met die van een Hyundai ix35 met benzinemotor.

In tegenstelling tot veel andere auto’s met een alternatieve aandrijving hoeft de bestuurder van de waterstofauto Hyundai ix35 FCEV zich niet druk te maken om de actieradius. Op een volle tank kan namelijk 600 kilometer ver worden gereden. Bovendien duurt het tanken niet langer dan 4 minuten. Ook de prestaties liggen op een hoog niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 12,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het koppel van 300 Nm is direct beschikbaar. De brandstofcel en elektromotor zijn niet veel groter dan een motor van een conventionele aandrijflijf op benzine.
Schermafbeelding 2014-09-04 om 14.53.43

01-Opening-waterstoftankstation-Rhoon-2014-3