Hyundai breidt de KONA-familie uit met een nieuwe milieuvriendelijke versie van de compacte SUV, de KONA Hybrid. Hyundai had al een benzine-aangedreven versie en een volledig elektrisch aangedreven versie van de KONA en daar wordt nu een variant met een efficiënte hybride-aandrijflijn aan toegevoegd. De KONA Hybrid valt bovendien op door tal van technologische verbeteringen, waaronder Hyundai BlueLink®met nieuwe connectiviteitsmogelijkheden, nieuwe SmartSense-veiligheidstechnologieën en geavanceerde infotainmentfuncties.

De Hyundai KONA Hybrid combineert de voordelen van een zuinige benzinemotor met de trekkracht van een elektromotor. Standaard is de compacte SUV voorzien van een automatische transmissie. Anders dan bij een plug-in hybrideauto is het niet nodig de KONA Hybrid op te laden. De accu laadt automatisch op door de energie die tijdens uitrollen en remmen wordt opgewekt. De nadruk bij de KONA Hybrid ligt dan ook niet op het volledig elektrisch afleggen van grote afstanden, maar op een zo laag mogelijk benzineverbruik.

Hyundai KONA Hybrid 16De benzine-aangedreven KONA verscheen in 2017 op de Nederlandse markt. De KONA Electric volgde vorig jaar. Sinds zijn introductie zijn er in totaal bijna 120.000 van verkocht in Europa. De compacte SUV is, na de Santa Fe en Tucson, het derde model in de SUV-line-up van Hyundai. SUV’s nemen een bijzondere plaats in binnen de Hyundai-familie. Het zijn namelijk deze stoere modellen die Hyundai mede op de kaart hebben gezet.

SUV van het Jaar 2019
De toenemende populariteit van de KONA bleef niet onopgemerkt. Tijdens de North American International Auto Show 2019 werden de benzine-aangedreven KONA en zijn elektrische broertje KONA Electric uitgeroepen tot SUV van het Jaar 2019. Vorig jaar behaalde de KONA internationale erkenning door het winnen van een iF Design Award voor zijn opvallende exterieurontwerp en de Spaanse krant ABC riep de KONA uit tot Auto van het Jaar 2019. De KONA Electric ontving verscheidene awards voor zijn groene aandrijflijn. Zo werd de zero emissie-SUV uitgeroepen tot groenste auto in Zwitserland en ontving hij in Engeland de hoogste onderscheiding bij de UK Green Car Awards.

Hyundai KONA Hybrid 17

Met de KONA Hybrid breidt Hyundai zijn inmiddels imposante groene modellengamma opnieuw uit. Behalve voor een KONA Hybrid kunnen milieubewuste automobilisten ook kiezen voor een van de vele andere geëlektrificeerde Hyundai-modellen: de KONA Electric, de IONIQ Electric, de IONIQ Hybrid, de IONIQ Plug-in Hybrid, een 48-volt hybrideversie van de Tucson en de waterstof-elektrisch aangedreven NEXO. Met dit modellengamma mag Hyundai zich marktleider noemen op het gebied van geëlektrificeerde voertuigen.

‘Hyundai heeft al het ruimste aanbod aan aandrijflijnen en met de lancering van de geheel nieuwe KONA Hybrid bieden we onze Europese klanten nog meer keuze als het gaat om milieuvriendelijke SUV-modellen’, zegt Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing en Product van Hyundai Motor Europe. ‘Behalve van een stijlvol nieuw design en een efficiënte hybride-aandrijflijn kunnen klanten nu ook genieten van de nieuwste connectiviteitsmogelijkheden.’

Hyundai KONA Hybrid 18

Toonaangevende elektromotor
De Hyundai KONA Hybrid maakt gebruik van een 1.6-liter Kappa GDi-benzinemotor en een batterij die opgeladen wordt tijdens het remmen. De benzinemotor is specifiek ontworpen voor de hybride-aandrijflijn en levert een vermogen van 77,2 kW (105 pk). De toonaangevende elektromotor is goed voor 32 kW (43,5 pk), waarbij het maximumkoppel van 170 Nm direct vanuit stilstand beschikbaar is voor een pittige respons bij het accelereren.

In de Hyundai KONA Hybrid bedraagt het systeemvermogen van de benzine- en elektromotor 103,6 kW (141 pk) met 265 Nm trekkracht. De elektromotor haalt zijn kracht uit een 1,56 kWh lithium-ion-polymeerbatterij die is gepositioneerd onder de achterbank. Afhankelijk van de omstandigheden rijdt de KONA Hybrid helemaal elektrisch, bijvoorbeeld in de stad als de snelheid niet te hoog is.

Hyundai KONA Hybrid 19

Een opvallende innovatie in de nieuwe KONA Hybrid is Hyundai’s BlueLink®, een connected voertuigsysteem* dat embedded telematica gebruikt. Het stelt de bestuurder in staat via een app op de smartphone diverse functies van de auto op afstand te bedienen, zoals het ver- en ontgrendelen van de portieren in combinatie met een ‘zoek mijn auto’-functie.

Hyundai KONA Hybrid 20