In 1997 werd speciaal voor de historische Tulpenrallye het KONI Classic Rally Team opgericht. Het jaar 2000 was de laatste keer dat het team in actie kwam tijdens de Jubileum Tulpenrallye naar Berlijn, daarna werd het stil rond het team. In de Tulpenrallye van 2014 komt het KONI Classic Rally Team terug, mét de iconische KONI Bus die bij zoveel autosportevenementen te zien was en nu in de zorgzame handen van de familie Janus is terechtgekomen.

In de jaren 1997-2000 ging de KONI Bus altijd mee met de Tulpenrallye en fungeerde dan als clubhuis en sleutelplek. Daarna verloor de naamgever van het team de interesse aan autosport en bovendien bereikte de drijvende kracht achter de KONI Bus, Jhr Aert van der Goes, rond die tijd de pensioengerechtigde leeftijd. Na jaren van stilstand werd de bus gekocht door Bert Dolk. Aangezien Bert geen ruimte had voor de bus werd deze bij het bedrijf van de familie Janus, Janus Vaten, gestald en onderhouden. Het enige evenement waar de KONI Bus nog werd ingezet, was Classic Wings & Wheels op de vliegbasis Gilze-Rijen. Inmiddels was de familie Janus eigenaar van de bus geworden. Om toch weer meer te gaan doen met dit voertuig dat zo’n bijzondere plaats inneemt in de Nederlandse autosporthistorie, ontstond al snel het idee om weer als het KONI Classic Rally Team mee te gaan doen aan de Tulpenrallye. “Na diverse gesprekken met KONI bleek dat zij zeer positief tegenover een Revival van het team stonden,” vertelt Henk Janus. “We hebben toen besloten om de bus mee te nemen naar de Tulpenrallye 2014. En ook Aert van der Goes gaat weer met ons mee!” “Er is een rallyteam geformeerd met maar liefst elf equipes, die verdeeld zijn onder de vier klassen,” vervolgt Janus. “In de Expertklasse gaan vier auto’s namens het KONI Classic Rally Team van start, met daarin onder andere vijfvoudig winnaar Bert Dolk met navigator Jaap Verplanken en Rinus Sinke (tweemaal winnaar in de Tulpenrallye) met navigator Bart den Hartog. Ook de equipe Pim Janus en navigator Fred Froger is een kanshebber voor de eindzege.” De overige equipes zijn verdeeld over de sport- en toerklasse met daarbij nog één auto in de vintageklasse, een prachtige Bentley die zal worden bemand door vader en zoon Hunfeld.

State of Art, bekend om zijn (auto)sportieve imago, zal als kledingsponsor optreden voor het KONI Classic Rally Team en op de woensdagavond tijdens het evenement zal KONI alle deelnemers een borrel met echte Hollandse bitterballen aanbieden. Tevens zal de KONI Bus in augustus schitteren tijdens de Historische Grand Prix op Zandvoort, waar zij net als ‘toen’ de nu historische F1-auto’s weer volop gaan ondersteunen.

Met de Revival van het KONI Classic Racing Team komt een prachtig stukje Nederlandse autosporthistorie weer tot leven!

HISTORIE KOMT WEER TOT LEVEN 2