Eén set banden van Goodyear, één grote sprong voor de toekomst van mobiliteit: bijna vijftig jaar geleden waren de non-pneumatische XLT’s (Expertimental Lunar Tires) van Goodyear de eerste die ooit een bandenspoor op de maan achterlieten. Al sinds de jaren vijftig en zestig werkt Goodyear intensief samen met ruimtepioniers om de grootste mobiliteitsuitdagingen aan te gaan en innovatie te stimuleren. 50 jaar na de landing van Apollo 11 op de maan is Goodyear opnieuw partner van een ruimtemissie.

Goodyear werkt samen met het ISS U.S. National Laboratory aan een uniek experiment waarmee het bandenmerk onderzoek doet naar de binding van silicadeeltjes in de microzwaartekrachtomgeving van het ISS (International Space Station). Silica wordt steeds meer toegepast in banden om de prestaties ervan verder te verbeteren. De onderzoekers van Goodyear willen met dit experiment bepalen of nieuwe toepassingen van silica kunnen worden ingezet voor nog betere banden.

Astronauten aan boord van het ISS gaan het experiment in een microzwaartekrachtomgeving uitvoeren, terwijl de Goodyear-onderzoekers experimenteren in eigen laboratoria op aarde. Wanneer de ruimtemissie op aarde is teruggekeerd, gaan Goodyear en het ISS U.S. National Laboratory de resultaten vergelijken.

Goodyear partner bij Apollo 11 maanmissie
Goodyear werkt al sinds 1969 mee aan ruimtemissies. Een mijlpaal is de samenwerking met NASA bij de iconische maanlanding op 20 juli, nu vijftig jaar geleden. Zo was de lanceerinstallatie voorzien van Goodyear-remmen en hielp een speciaal systeem van Goodyear de motor bij het circuleren van stik-, zuur- en waterstof. Ook het raamframe van de commandomodule en het paneel waarop de landingsintrumenten waren gemonteerd, kwamen uit de koker van Goodyear. Apollo 11 landde in de oceaan op geavanceerde, door Goodyear ontwikkelde drijfelementen, waardoor de bemanning het toestel veilig kon verlaten.

Apollo 14 verkende de maan op Goodyear-banden
Een andere mijlpaal is de participatie van Goodyear in de Apollo 14 ruimtemissie. In 1969 startte het bandenmerk een samenwerking met NASA om speciale non-pneumatische banden te ontwikkelen voor het voertuig dat twee jaar later de eerste meters op de maan maakte. De Modularized Equipment Transporter (MET), een tweewielig wagentje, werd gebruikt om apparatuur en monsters te vervoeren die werden verzameld door de astronauten van Apollo 14. Om de MET zo makkelijk mogelijk door de zachte maandgrond en over de rotsen te kunnen trekken, waren de Goodyear-banden gemaakt van extra zacht rubber en voorzien van speciale, met stikstof gevulde binnenbanden.

Over Goodyear
Goodyear is een van ‘s werelds grootste bandenleveranciers. Het bedrijf vervaardigt zijn producten in 48 fabrieken in 22 landen overal ter wereld en heeft circa 64.000 medewerkers in dienst. In twee innovatiecentra – in Akron, Ohio, en Colmar-Berg, Luxemburg – werken we aan de ontwikkeling van geavanceerde producten en diensten die de norm bepalen voor de industrie op het gebied van technologie en prestaties. Meer informatie over Goodyear en zijn producten vindt u op www.goodyear.eu.

Voor extra afbeeldingen ga naar: http://news.goodyear.eu