Goodyear heeft het partnership verlengd met de Federation Internationale de l’Automobile (FIA) en is daarmee voor nog eens drie jaar, tot en met 2021, de exclusieve bandenpartner voor het FIA European Truck Racing Championship. Alle deelnemers in dit kampioenschap gaan rijden op speciaal ontwikkelde, connected Goodyear Truck Racing-banden.

De eerste race van het nieuwe seizoen vindt dit weekend plaats in Misano. Op dit uitdagende circuit in Italië halen de 1.500 pk sterke racetrucks topsnelheden tot 160 km/u en acceleren ze, ondanks hun gewicht van 5,5 ton, net zo snel als een Porsche 911. Om die prestaties op het asfalt te krijgen, hebben de trucks de beste banden nodig, voor optimale tractie.

Perfecte showcase
Goodyear produceert al sinds 2004 speciale banden voor de truckracerij en de samenwerking met de FIA en de European Truck Racing Association (ETRA) is een perfecte showcase voor Goodyear’s leiderschap in innovatieve truckbandentechnologie. Het partnership is voor Goodyear bovendien een goed podium om nieuwe technologieën voor vrachtwagenbanden te testen onder uitdagende en concurrerende omstandigheden.

“We zijn erg trots op de voortzetting van onze 15-jaar lange betrokkenheid bij het truckracen. De speciale banden die we produceren voor deze races bereiken twee doelen: ten eerste zorgen ze ervoor dat de trucks onder alle omstandigheden op hoge snelheid kunnen presteren. Ten tweede zijn ze visitekaartjes van de kwaliteit van onze producten, omdat onze racebanden als basis dienen voor onze truckbanden die dagelijks op de Europese wegen worden gebruikt “, zegt David Anckaert, Vice President Commercial Europe van Goodyear.

Speciaal en connected
Goodyear Truck Racing-banden worden geproduceerd in de maat 315/70R22.5 met een vergelijkbaar karkas als standaard Goodyear-vrachtwagenbanden. Het karkas is echter aangepast om de sportieve prestaties te verhogen, met als hoofddoelen de zijwaartse stijfheid te verbeteren en het risico op oververhitting te verminderen.

Goodyear Truck Racing-banden hebben ook een speciaal ontworpen loopvlak dat zeer veel grip biedt in zowel droge als natte omstandigheden. In combinatie met een kenmerkend asymmetrisch schouderontwerp en rondlopende groeven biedt het loopvlakcompound allround prestaties voor alle coureurs, op alle circuits.
Een ander innovatief kenmerk van Goodyear Truck Racing-banden is RFID (Radio Frequency Identity). Het RFID-zendertje is in de band geplaatst en maakt een eenvoudige identificatie en connectiviteit mogelijk, zodat de FIA elke band kan controleren om ervoor te zorgen dat alle teams zich houden aan de bandenvoorschriften.

FIA European Truck Racing Championship 2019 Race Programma
Misano, Italië Mei (25 – 26)
Hungaroring, Hungarije Juni (22 – 23)
Slovakia Ring, Slovakije Juli (6 – 7)
Nürburgring, Duitsland Juli (20 – 21)
Most, Tjeschishe Republiek Augustus (31) – September (1)
Zolder, België September (14 – 15)
Le Mans, Frankrijk September (28 – 29)
Jarama, Spanje Oktober (5 – 6)