• Visionaire bandtechnologieën getoond op de Autosalon van Genève

De twee conceptbanden die door The Goodyear Tire & Rubber Company op het Autosalon van Genève worden getoond, zouden de interactie tussen banden en auto’s in de toekomst kunnen veranderen.

De marktonderzoekers van Goodyear dagen constant de technici en wetenschappers van het bedrijf uit om innovatieve bandenoplosingen te bedenken die niet alleen inspelen op de behoeften van de consument, maar die ook bijdragen tot het beheren van de uitdagingen op mobiliteitsgebied waarmee de maatschappij in de toekomst te maken zal krijgen.

Concept_Lexus_Triple_Tube_view_Side_c83dd

BHO3
Het eerste concept van Goodyear, de BHO3, kan elektrische energie opwekken om de accu’s van de auto weer op te laden. De band genereert elektriciteit via de werking van thermo-elektrische en piëzo-elektrische materialen. Deze materialen zetten de warmte en de energie om die onstaat door de vervorming van de band tijdens het contact met de weg en het rollen van de band. De gebruikte materialen kunnen bijdragen tot het vermogen van de band om elektriciteit op te wekken alsook de rolweerstand van de band.

Naarmate de vraag naar elektrische auto’s groeit, kan deze technologie mogelijk een aanzienlijke bijdrage leveren tot het oplossen van toekomstige uitdagingen op het gebied van mobiliteit. De BHO3 zou de bekommernissen rond de actieradius van elektrische auto’s kunnen wegnemen.

GY_Concept_BH03-4_Logo_Car_796cb

Triple Tube
De tweede conceptband, de Triple Tube, kan de inflatiedruk aanpassen aan veranderende wegomstandigheden en zo de bestuurder een nieuw prestatie- en veelzijdigheidsniveau bieden. Deze technologie zou in de toekomst kunnen worden gebruikt door zelfrijdende auto’s waarbij de band de benodigde vorm kan aannemen voordat de auto een bocht inrijdt.

Deze band maakt gebruik van een interne pomp die lucht verplaatst van de hoofdluchtkamer naar de drie afzonderlijke luchtkamers. De band wordt automatisch aangepast aan drie verschillende posities op basis van de wegomstandigheden:

  • de Eco/Safety-positie biedt een lagere rolweerstand.
  • de Sporty-positie geeft bestuurders een goede besturing op droog wegdek door een geoptimaliseerde contactpatch.
  • de Wet Traction-positie biedt een hoge weerstand tegen aquaplaning door een verhoogd loopvlak in het midden van de band.

Hoewel geen van beide visionaire conceptbanden in de nabije toekomst op de markt zal worden gebracht, zijn dergelijke concepten een essentieel onderdeel van de innovatiestrategie van Goodyear. Ze zorgen voor een toekomstgerichte, “market-back” ingesteldheid in de onderzoeks- en ontwikkelingsteams van het bedrijf.

“Trends op het gebied van het milieu en de maatschappij beïnvloeden de manier waarop we zullen rijden in de toekomst. Daarom is het belangrijker dan ooit dat we een stevige basis houden in ons “market-back” innovatieproces, dat ons in staat stelt ons te concentreren en te anticiperen op de zich snel ontwikkelende behoeften van onze klanten.” deelde Joe Zekoski, senior vicepresident en chief technical officer mee.

Concept_Lexus_Triple_Tube_view_Detail_3f5f3

Concept_Lexus_Triple_Tube_view_3-4_55328

“Onze producten worden meer geïntegreerd met het voertuig en de consument. Ze worden milieuvriendelijker en veelzijdiger door het innovatieve denken toe te passen dat wordt aangetoond door de concepten die dit jaar te zien zijn op het Autosalon van Genève.” voegde hij eraan toe.

Deze twee conceptbanden werden ontwikkeld door technici en wetenschappers in het Innovation Center van Goodyear in Luxemburg en vormen een onderdeel van het innovatiedenkproces van het bedrijf.

Naast deze toekomstige conceptbanden introduceert Goodyear op het Autosalon van Genève eveneens een bandenoplossing die kan bijdragen tot de huidige maatschappelijke uitdagingen op het gebied van de mobiliteit: de prijswinnende EfficientGrip Performance-zomerband die beschikt over een EU-bandenlabel met waardering A voor rolweerstand1 en een EU-bandenlabel met waardering A voor grip op nat wegdek2 . De nieuwe EfficientGrip Performance-banden in acht nieuwe maten met een AA-waardering bieden consumenten de optie om een positieve invloed te hebben op de milieu- en veiligheidsprestaties van hun voertuig door het brandstofverbruik en de stopafstand van de auto op nat wegdek te verminderen in vergelijking met banden met een lagere waardering.