De Goodyear AERO conceptband is een ‘twee-in-een’-band die ontworpen werd voor de autonome, vliegende auto’s van de toekomst. Dit concept functioneert als band voor op de weg én als ‘propeller’ in de lucht.

“Al 120 jaar streeft Goodyear op zeer gedreven wijze innovaties en uitvindingen na. Het bedrijf werkt daarvoor samen met pioniers die veranderingen en ontdekkingen op het gebied van mobiliteit aansturen”, zei Chris Helsel, Chief Technology Officer bij Goodyear. “Mobiliteitsbedrijven kijken momenteel naar de lucht als oplossing voor het fileprobleem en de uitdagingen van stadsverkeer. Ons onderzoek naar geavanceerde banden en -materialen leidde tot het ontwerp van een wiel dat als traditionele band op de weg en als aandrijvingssysteem in de lucht kan dienen.”

Goodyear AERO: conceptband voor autonome, vliegende auto's 13 De AERO-conceptband omvat een aantal innovatieve kenmerken:
Multimodaal ontwerp: De AERO is een multimodaal kantelrotorconcept. De band kan allereerst gebruikt worden om de kracht van de aandrijving naar de weg over te brengen en te absorberen. In een andere modus kan hij dienen als aandrijfsysteem om lift te geven in de lucht. Op geschikte voertuigen geeft de AERO forensen van de toekomst de vrijheid om naadloos over te gaan van de weg naar de lucht.

Goodyear AERO: conceptband voor autonome, vliegende auto's 14

Niet-pneumatische structuur: De spaken van het concept bieden steun om het gewicht van het voertuig te dragen en dienen tegelijkertijd als propellerbladen om lift te geven wanneer de band gekanteld is. Deze unieke luchtvrije band maakt gebruik van een niet-pneumatische structuur, die flexibel genoeg is om schokken op te vangen op de weg en is sterk genoeg om te draaien met de hoge snelheden die nodig zijn om verticale lift te creëren.

Magnetische voortstuwing: De AERO conceptband maakt gebruik van magnetische krachten om wrijvingsloze voorstuwing te bieden. Dit maakt de hoge draaisnelheden mogelijk die nodig zijn om op de weg te rijden, maar ook wanneer het wiel gekanteld is om op te stijgen en vaart te maken.

Goodyear AERO: conceptband voor autonome, vliegende auto's 15

Optische detectie: De AERO gebruikt op licht gebaseerde glasvezelsensoren om de toestand van het wegdek, de slijtage van de band en de structurele integriteit van de band zelf te controleren.

Artificiële intelligentie: Het concept is voorzien van een ingebouwde AI-processor die de informatie van de sensoren in de band combineert met gegevens van vehicle-to-vehicle- en vehicle-to-infrastructure-communicatie. De AI-processor analyseert deze datastromen en doet daarbij aanbevelingen aan de autonome, vliegende auto. Op deze manier kan het voertuig zich aanpassen aan de vlieg- of rijmodus. Daarnaast identificeert de processor mogelijke problemen met de band en lost deze waar mogelijk pro-actief op.

Goodyear AERO: conceptband voor autonome, vliegende auto's 16

Hoewel de AERO niet meer dan een conceptueel ontwerp is, worden sommige technologieën waarmee deze bijzonder band is uitgerust, zoals een niet-pneumatische structuur en intelligente mogelijkheden, vandaag al door Goodyear ontwikkeld. Andere eigenschappen vormen mogelijk de basis voor nieuwe ideeën en nieuwe producten in de toekomst. “Het doel van de Goodyear-concepten is om een discussie op gang te brengen over de banden en transporttechnologieën voor een nieuw mobiliteitsecosysteem”, besluit Helsel.