Gedurfde technische gok – maak kennis met de Peugeot 2008 DKR

Na een eerste kennismaking met de nieuwe 2008 DKR heeft Team Peugeot-Total nu ook de onderhuidse geheimen prijsgegeven van dit beest, dat met slechts twee aangedreven wielen de strijd aangaat met de 4×4-concurrentie in de 2015-editie van Dakar.

Duinen, bergen, droge rivierbeddingen, ravijnen, ongekend hoge temperaturen, zoutvlakten, ruw terrein, fesh-fesh zand… Het zijn slechts enkele van de vele uitdagingen die de 2008 DKR in de volgende Dakar Rally staan te wachten. Om ze het hoofd te bieden heeft Team Peugeot-Total gekozen voor een zeer gedurfde technische setup: “Net zoals we er in de 24 Uren van Le Mans voor kozen om met een dichte cockpit te rijden, hebben we ook ditmaal ingezet op een innovatief concept,” verklaart Peugeot Sport Directeur Bruno Famin. “Met het oog op cross-country rally’s blijft de grootste vraag altijd weer: kiezen voor vier aangedreven wielen of slechts twee? Na uitgebreid onderzoek hebben we besloten te gaan voor tweewielaandrijving, omdat die oplossing een aantal interessante voordelen biedt.” Dit gedurfde besluit biedt het team de mogelijkheid om als eerste de Dakar Rally te winnen met een auto voorzien van tweewielaandrijving en een dieselmotor.

Om de kansen op de overwinning voor deelnemers die voor verschillende oplossingen kiezen toch gelijkwaardig te maken, compenseren de reglementen de duidelijke voordelen van 4×4-auto’s door tweewielaangedreven ook bepaalde voordelen te bieden. Technisch projectmanager Jean-Christophe Pallier licht ze toe: “In de autosport is gewicht gekoppeld aan prestaties. Echter, in het geval van cross-country rally mogen tweewielaangedreven auto’s aanzienlijk lichter zijn dan 4×4’s. Bovendien mogen ze voorzien worden van grotere wielen, wat op dit type terrein zeker voordelen biedt. Daarnaast mogen we op basis van de reglementen de overhang aan de voorzijde minimaliseren. Als gevolg daarvan kan de 2008 DKR bijna verticale hellingen beklimmen! En dat is nog niet alles. Een grotere veerweg – 460 mm in plaats van 250 mm – vergroot de prestaties van de auto in duinen en op een ongelijkmatige ondergrond. Dat is een belangrijk voordeel in een rally als Dakar!” Een aanvullend voordeel van de grotere wielmaat is een systeem waarbij de spanning van de banden vanuit de cockpit aangepast kan worden bij het inrijden van een duinengebied – een tactiek die kostbare minuten kan besparen.

peugeot-2008-dkr-first-test-pre-dakar-2015-9_07f35

Om optimaal gebruik te maken van deze voordelen, hebben de ingenieurs van Peugeot Sport zich maximaal ingespannen om tot een extreem compacte auto te komen. Voorzien van een 340 pk sterke, midden-achter geplaatste V6 biturbo dieselmotor ziet de 2008 DKR er gespierd en katachtig uit, klaar om iedere horde op zijn pad aan te vallen. “Het verpakken van alle vitale onderdelen en systemen in zo’n kleine ruimte bezorgde ons behoorlijke hoofdbrekens,” geeft Pallier toe. “Kleine auto’s presteren over het algemeen beter op bochtige WRC-achtige proeven, dus deze oplossingen vergroten het potentieel van tweewielaangedreven auto’s in situaties waar 4×4’s normaliter in het voordeel zijn.”

Naast de opvatting dat auto’s met tweewielaandrijving over aantrekkelijke kwaliteiten beschikken die zich zelfs in de meest onbegaanbare terreinen bewijzen – zoals Red Bull dat de afgelopen twee jaar heeft laten zien – is deze technische benadering voor de Franse fabrikant ook logisch. “Gezien het feit dat de productieversie van de 2008 een tweewielaangedreven cross-over is voorzien van Grip Control-technologie – die de auto in staat stelt nagenoeg overal te komen – is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de 2008 DKR, die daarvan is afgeleid, de Dakar-uitdaging aangaat vertrouwend op enkel tweewielaandrijving.”

53b50f97ef4d8_6b325 53b50f97e9135_96aca