Toyota Yaris Full Hybrid

Met de Full Hybrid Yaris zet Toyota het B-segment van de automarkt volledig op zijn kop. Het is de allereerste volledig hybride auto in zijn klasse. En met een CO2-uitstoot van 79 gr/km is de Full Hybrid Yaris tevens de zuinigste. Ook qua overige emissies is deze Yaris de schoonste in zijn klasse. De vaandeldrager van de nieuwe Yaris-serie kent een bijzonder laag brandstofverbruik van 3,5 l/100 km gemiddeld (ECE norm). Desondanks bedraagt het totale vermogen 74 kW/100 pk, opvallend hoog voor zijn klasse.


De Full Hybrid Yaris wordt vanaf medio juni geleverd en beschikt standaard over een CVT-automaat. De prijzen van de ruime Yaris beginnen bij 17.990 euro. Daarmee is het de goedkoopste Full Hybrid op de Nederlandse markt. Door zijn zeer beperkte uitstoot is de wegenbelastingvrije Full Hybrid Yaris goed voor 14 procent bijtelling en BPM-vrij, zelfs tot en met 2015. Leasen is al mogelijk vanaf 275 euro per maand (60 maanden/20.000 kilometer per jaar).

Met de 5-deurs Full Hybrid Yaris levert Toyota – na al eerder de zevenpersoons Prius Wagon met 14 procent bijtelling te hebben geïntroduceerd – wederom het bewijs een neus te hebben voor het op de markt brengen van de juiste auto op het juiste moment. Nu de brandstofprijzen tot recordhoogtes stijgen en onder automobilisten een duidelijke verschuiving zichtbaar is naar de aanschaf van compactere auto’s – met de wens niets aan comfort en luxe in te leveren –, biedt Toyota met de Full Hybrid Yaris een auto die behalve bijzonder zuinig ook zeer compleet uitgerust is. Met standaard een Continu Variabele Transmissie (CVT-automaat) voor extra rijcomfort, vooral in stedelijke gebieden en tijdens filevorming. Maar ook met climate control met gescheiden zones. Betaalbare luxe in combinatie met een opmerkelijk laag brandstofverbruik en een evenzo lage CO2-uitstoot; de Full Hybrid Yaris is de auto waar de huidige markt om vraagt. Zonder hierbij afscheid te nemen van de prettige eigenschappen van de reguliere Yaris, waaronder veel interieur- en bagageruimte.

Klinkend resultaat
Toyota heeft de Full Hybrid aandrijflijn van de Full Hybrid Yaris nieuw ontwikkeld. Met klinkend resultaat. De aandrijflijn is met 201 kilogram bijvoorbeeld maar liefst 42 kilogram lichter dan die uit de Full Hybrid Auris. In de meest geavanceerde Yaris van dit moment werkt een nieuwe efficiënte 1.497 cc benzinemotor van 55 kW/74 pk bij 4.800 toeren per minuut samen met een lichte, compacte elektromotor van 45 kW en met een maximumkoppel van 169 Nm. Het koppel van de benzinemotor bedraagt 111 Nm dat tussen 3.600 en 4.400 toeren per minuut beschikbaar is. Net als in de Full Hybrid Prius is de benzinemotor van het type Atkinson. Die kent minder vermogensverlies tijdens de compressieslag dan een conventionele motor. Met een gezamenlijk vermogen van 74 kW/100 pk levert de Full Hybrid Yaris dan ook aansprekende prestaties. In 11,8 seconden bereikt de Full Hybrid Yaris vanuit stilstand de 100 km/uur. Geen enkele andere auto in zijn klasse komt ook maar in de buurt van de indrukwekkende verhouding tussen vermogen, verbruik en CO2-uitstoot van de Full Hybrid Yaris. Bovendien is de Full Hybrid Yaris ‘best in class’ wat betreft de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en fijnstof, stoffen die in tegenstelling tot CO2 vooral effect hebben op de lokale luchtkwaliteit. Daarmee is de Full Hybrid Yaris ook de ultieme stadsauto en staat ook z’n mannetje op de snelweg.

100% elektrisch, goed voor luchtkwaliteit
Het batterijpakket van de Full Hybrid Yaris is in vergelijking tot dat van de Full Hybrid Auris 11 kilogram lichter en 20 procent kleiner. Hierdoor was het mogelijk de batterij ónder de achterste zitplaatsen te monteren met als gevolg dat de bagageruimte nagenoeg even groot is als die van de andere uitvoeringen (342 tegenover 347 liter).
De Full Hybrid Yaris kan tot snelheden van 50 km/uur en een afstand van twee kilometer volledig elektrisch rijden. Omdat de batterij wordt opgeladen zodra de auto remt, zal de Full Hybrid Yaris ook na deze twee kilometer nog met regelmaat 100% elektrisch rijden. Wanneer de Full Hybrid Yaris in de elektrische modus rijdt, stoot hij geen CO2 én bovendien geen NOx en fijnstof uit. Daarbij maakt de Full Hybrid Yaris zo min mogelijk geluid. En met een gemiddeld verbruik van 3,1 l/100 km (volgens ECE norm) is de Full Hybrid Yaris ook binnen de stadsgrenzen buitengewoon zuinig.

Lage ‘Total Cost of Ownership’
De Full Hybrid Yaris zal ook de rol van de zakenauto met verve spelen. Onder andere door zijn lage ‘Total Cost of Ownership’. Verantwoordelijk hiervoor zijn het lage brandstofverbruik en de fiscale voordelen, maar ook het ontbreken van aan slijtage onderhevige onderdelen als de startmotor, de dynamo, de koppeling en V-riemen. De Full Hybrid Yaris is uitgerust met een onderhoudsvrije, stalen distributieketting. En doordat de hybride-unit ook voor remwerking zorgt, is de levensduur van remblokken langer dan in het geval van traditioneel aangedreven auto’s. De Full Hybrid Yaris is door zijn lage gebruikskosten een zeer interessant alternatief voor de dieselauto’s in zijn segment. Een groep auto’s die duurder wordt als de overheid per 1 juli 2012 een dieseltoeslag gebaseerd op de uitstoot van CO2 invoert.

Zeer complete uitrusting
Toyota geeft de Full Hybrid Yaris een complete uitrusting mee. Behalve de CVT-automaat – die bij de meeste andere merken pas tegen meerprijs leverbaar is –, omvat de basisuitrusting Comfort ook climate control, een stop-/startsysteem, een radio-/cd-/mp3-speler, Follow Me Home verlichting, LED dagrijverlichting, centrale deurvergrendeling en elektrisch bedienbare buitenspiegels én ramen. De veiligheidsuitrusting blijft niet achter. Toyota rust elke Full Hybrid Yaris uit met onder meer 7 airbags waaronder een knieairbag. Al vanaf het tweede uitrustingsniveau Aspiration (vanaf 18.490 euro) zijn cruise control en het Toyota Touch multimediasysteem standaard. Met een 6.1-inch kleuren touch screen, Bluetooth® en een USB- en iPod-aansluiting en een achteruitrijcamera. Het Touch multimedia systeem is uit te breiden met het optionele Go navigatiesysteem. Het derde en meest complete uitrustingsniveau Dynamic is verkrijgbaar vanaf 20.290 euro en omvat onder andere half lederen bekleding, 16-inch lichtmetalen velgen en mistlampen voor.

Succesvolste Toyota in Europa
Met de nu geïntroduceerde Full Hybrid Yaris breidt Toyota de nieuwe Yaris-familie uit. Met meer dan 2,5 miljoen verkochte exemplaren is de Yaris de succesvolste Toyota in Europa in de afgelopen tien jaar. De Full Hybrid Yaris is de volgende stap in de uitrol van een Full Hybrid modellengamma in Europa. De verwachting is dat meer dan de helft van de Yaris-kopers in 2013 een Full Hybrid Yaris aanschaft.