Het Goodwood Festival of Speed: één van de mooiste evenementen voor klassieke auto’s en racewagens van alle tijden. De 2016-editie (23 t/m 26 juni) is inmiddels gestart, met ditmaal een hoofdrol voor een Volkswagen-icoon: de Golf GTI, die dit jaar 40 is geworden. Een jubileum dat op Goodwood gesymboliseerd wordt door de Golf Mk1 GTI raceauto en de nieuwe Golf GTI Clubsport S. Eveneens present is de Polo R WRC. Beide auto’s gaan deelnemen aan de legendarische heuvelklim, met coureurs Strietzel Stuck en Jari-Matti Latvala aan het stuur.

In 1976 bracht Volkswagen de allereerste Golf GTI uit, oorspronkelijk in een oplage van slechts 5.000 exemplaren. De rest is historie, want sindsdien kozen meer dan 2 miljoen automobilisten wereldwijd voor een Golf GTI.

Volkswagen feiert den 40. Geburtstag des Golf GTI

Volkswagen Golf GTI Clubsport S

Met 228 kW/310 pk is de nieuwe ‘Clubsport S’ de krachtigste GTI ooit. Qua vermogen is hij nagenoeg gelijkwaardig aan de 232 kW/315 pk sterke Polo R WRC, waarmee Volkswagen het WK Rally in 2013, 2014 en 2015 won en inmiddels ook op koers ligt voor de 2016-titel. Jari-Matti Latvala (31) is één van de vaste coureurs. Tijdens de climax van het Goodwood Festival of Speed – de heuvelklim – jaagt de snelle Fin de Polo R WRC de Zuid-Engelse heuvels op. Ook Hans-Joachim Stuck (65) – de bekende voormalig Formule 1-, DTM- en Le Mans-coureur – neemt deel aan de race, in een historische, 222 pk sterke Golf Mk1 GTI racer.

Zwischen dem Golf GTI Clubsport und dem Golf GTI Pirelli liegen fast 33 Jahre Fahrzeugentwicklung