Ferrari’s nieuwe FXX K research- en ontwikkelingsprogramma beleeft op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi zijn wereldpremière. De laboratoriumauto is gebaseerd op het eerste hybride model uit Maranello en zal volgend jaar op diverse circuits wereldwijd zijn rondjes draaien. De aanduiding K verwijst naar het ‘Kers’ (Kinetic Energy Recovery System) systeem dat is toegepast.

Omdat de FXX K niet wordt belemmerd door homologatie- en racevoorschriften zal dit model nooit voor de autosport worden ingezet. Hij is in feite ontwikkeld om op geen enkel gebied een compromis te hoeven sluiten waardoor technologische innovaties een ongekende rijervaring zullen garanderen voor de exclusieve groep van Client-Test Drivers waarmee het merk van het Steigerende Paard de komende twee jaar dit testprogramma wil uitrollen.

Het enorme potentieel van de auto wordt aangetoond door twee belangrijke cijfers: een maximum motorvermogen van 1.050 pk (waarvan 860 pk wordt geleverd door de conventionele V12-motor en 190 pk door de elektromotor) en het maximum koppel is meer dan 900 Nm.

De 6.262 cc V12-motor van de FXX K heeft nieuwe nokkenassen en een gemodificeerd klep bedieningsmechanisme met mechanische klepstoters in plaats van hydraulische. De inlaatspruitstukken zijn opnieuw ontworpen en zijn op een speciale manier gepolijst. Het uitlaatsysteem is gemodificeerd omdat de geluiddempers zijn verwijderd.

Het HY-KERS-systeem is verder geëvolueerd voor het leveren van topprestaties met als resultaat dat de bestuurder de functies kan bedienen van de specifieke Manettino met vier standen op de middenconsole: Qualify, voor maximale prestaties voor een gelimiteerd aantal ronden; Long Run om constant prestaties te optimaliseren; Manual Boost voor het direct leveren van maximale aandrijfkracht; en Fast Charge, voor het snel opnieuw opladen van de accu van de auto.

141127_Ferrari FXXK33226

141202_Ferrari FXXK33056

141202_Ferrari FXXK33153

141202_Ferrari FXXK33169