De Ferrari California T staat borg voor elegantie, sportiviteit, veelzijdigheid en exclusiviteit; eigenschappen die elk California-model sinds de jaren ’50 hebben gekenmerkt. De California T is toonaangevend op innovatief gebied, maar met behoud van herkenbare elementen, waaronder het succesvolle 2+ concept, een hoogwaardig interieur en, natuurlijk, de te openen hardtop (RHT) die de auto in amper 14 seconden transformeert van een chique coupé in een elegante, geraffineerde spider. 

Het model is voorzien van een keur aan nieuwe technologieën, waarvan de 8-cilinder turbomotor bepaald niet de minste is. De ingenieurs uit Maranello hebben een compleet nieuwe motor gecreëerd met absolute prestaties van topniveau, een verpletterend manier van oppakken en de meest fantastische sound ooit voor een turbomotor.

Het is tevens voor het eerst dat er nagenoeg geen sprake is van een turbogat voor een motor van dit type. Met directe reacties op commando’s tot gevolg, net als bij atmosferische motoren, en een koppelkromme die constant over het toerengebied toeneemt dankzij het Variable Boost Management.

De direct ingespoten 3.855cc 8-cilinder turbomotor is zeer laag, middenvoor in het chassis gemonteerd, en levert 412 kW (560 pk) bij 7.500 tpm, wat zich vertaalt in een specifiek vermogen van 145 pk/l – het hoogste in dit segment – en een maximumkoppel van 755 Nm. Waarden die de California T een uitzonderlijke 0-100 km/u acceleratie in slechts 3,6 seconden bezorgen.

Net als dit seizoen in de Formule 1 wordt een turbo toegepast om het brandstofverbruik en de CO2-emissies te beperken. Vergeleken met het vorige model is het brandstofverbruik met ongeveer 15 procent* gedaald, ondanks een vermogenstoename van 70 pk en een stijging in koppel van 49 procent. Emissies zijn in de gecombineerde cyclus teruggedrongen tot 250 g/km, wat een reductie van 20 procent in de CO2/pk-verhouding (0,44 g/pk) betekent. De krachtbron in de California T profiteert tevens van diverse andere oplossingen die in de monoposto worden toegepast. Waaronder compacte twin-scroll turbines met een zeer lage massatraagheid voor een ultrascherpe gasrespons. De werkwijzen en de fabriek van de Scuderia worden tevens benut voor bepaalde fasen van het productieproces, vooral voor het gietproces.

Een belangrijke uitdaging in het design van de California T was om de auto die typische, intense en fantastische Ferrari motorsound te geven. Dit werd gerealiseerd door verregaand designwerk en het gebruik van speciale productietechnieken voor essentiële componenten, waaronder de krukas met afgevlakte krukpennen, het gegoten uitlaatspruitstuk uit drie delen en het turbohuis. De motor produceert een krachtige, bevlogen sound tijdens zowel de inlaat- als uitlaatfase, die nog nadrukkelijker wordt als de motorsnelheid toeneemt. Het is de eerste maal dat een dergelijk resultaat werd gerealiseerd met een turbomotor.

De California T staat borg voor echte sportwagendynamiek dankzij een scherpere besturing en verbeterde stuurreacties op commando’s van de bestuurder. Met dank aan een nieuwe setup voor de stuurbox en ophanging. Nieuwe veren en de nieuwste-generatie Magnaride-dempers (die 50 procent sneller reageren) zorgen samen met koetswerkrol acceleratiemeters voor een meer precieze handling zonder daarbij de ongelooflijk comfortabele rijervaring negatief te beïnvloeden.

De California T vertrouwt tevens op de meest recente evolutie van het F1-Trac tractiecontrolesysteem, voor een maximale bocht-uit acceleratie, waarbij de sportieve kanten van zijn persoonlijkheid nog meer worden benadrukt.

Het platform, de bediening en de nieuwe 8-cilindermotor van de California T garanderen een continu intens rijplezier onder uiteenlopende rijcondities. Tegelijkertijd maken ze de auto plezierig om te rijden in zelfs de meest relaxte situaties, geheel in Grand Tourer-traditie.

Ferrari California T op Geneve 7Ferrari California T op Geneve 8