Officiële onthulling tijdens Frankfurt Motor Show
Ferrari lanceert de 488 Spider, het krachtigste V8 middenmotor model met neerklapbaar hard dak. De 488 Spider krijgt naast zeer geavanceerde technologie vanzelfsprekend ook een scherp gesneden design mee.

Ferrari was de eerste fabrikant die de RHT (Retractable Hard Top) op een sportwagen met een dergelijke architectuur introduceerde. Hij betekent op meerdere vlakken een stap vooruit, want het dak is aanmerkelijk lichter – 25 kilogram – en biedt in gesloten toestand meer comfort dan de klassieke canvas soft-top.

1-150723_Ferrari488Spider_3-4AntAlto_717db

2-150727_Ferrari488GTB_Spider_3-4PostAperto_a03bd

Net als alle voorgaande Spider-versies van Ferrari mikt de 488 Spider op kopers die het plezier van open rijden zoeken, verpakt in een zeer snelle sportwagen met het karakteristieke Ferrari motorgeluid.

Het nieuwe model is een technologische mijlpaal in deze klasse: van het nieuwe aluminium spaceframe chassis en de lichtmetalen carrosserie tot de nieuwe V8 met turbocompressorsysteem. De uitgebalanceerde aerodynamica biedt een goede neerwaartse druk, maar tegelijkertijd een zo laag mogelijke luchtweerstand. De vormen helpen tevens mee om een optimaal beheerste luchtstroming in het interieur te scheppen bij open rijden. Alles bij elkaar opgeteld levert dat een bijzonder dynamische, flitsend reagerende en zeer snelle auto op.

De Ferrari 488 Spider viert zijn publieksdebuut in september tijdens de internationale IAA autotentoonstelling in Frankfurt, maar een uitgebreide virtuele kennismaking is nu al mogelijk op www.ferrari.com. Daar is de nieuwe Spider in de eveneens nieuwe kleur Blu Corsa te bewonderen.

Het hart van de 488 Spider
Onder de motorkap loeit de 3.902 V8 met turbolading, zoals die enkele maanden geleden in de 488 GTB zijn primeur vierde. De prestaties zijn indrukwekkend: 670 pk bij 8.000 toeren en een trekkracht van 760 Nm bij 3.000 toeren. Dat staat borg voor een fenomenaal snelle acceleratie: in drie seconden naar 100 kilometer per uur. Binnen 8,7 seconden doorbreekt hij de grens van 200 kilometer per uur en de topsnelheid bedraagt meer dan 325 kilometer per uur.

3-150723_Ferrari488Spider_Laterale_mod_7cd25

4-150727_Ferrari488GTB_Spider_Frontale_19fc1

De krachtbron levert niet alleen 100 pk meer dan zijn ‘vrij aanzuigende’ voorganger, maar verbruikt door zijn betere efficiency ook minder brandstof en stoot zodoende minder CO2 uit.

De rijeigenschappen profiteren nadrukkelijk mee van die prestaties. De turbotechniek geeft de Ferrari 488 Spider namelijk ook veel souplesse. De prestaties zijn over het gehele toerengebied verbeterd. Een klassiek nadeel – de zogenaamde turbotraagheid – is met speciale turbotechniek en het systeem eromheen tot een minimum teruggebracht. Mede dankzij ervaringen in de racesport reageert de V8 zeer alert op gasgeven.

Er is veel aandacht besteed aan het ‘tunen’ van het motorgeluid, dat bij Ferrari natuurlijk in het DNA verweven is. Hij klinkt gespierd – zeker onder acceleratie en bij hogere snelheden – zonder dat het kan gaan storen bij open rijden. Daarvoor werden talloze maatregelen genomen: onder andere langere uitlaatbochten van identieke lengte en zelfs een speciale zogenaamde flat-plane krukas. In de racewereld wordt die laatste oplossing wel eens de ‘big bang’ opstelling genoemd.

Gevormd door de wind
Dit is ook aerodynamisch gesproken de meest efficiënt werkend Ferrari Spider die ooit is gebouwd. Doorgaans tegenstrijdige wensen als lage weerstand en op snelheid veel druk op de wielen zijn toch goed met elkaar verenigd. Dat werd mogelijk door een aantal innovatieve oplossingen toe te passen, zoals een ‘geblazen’ spoiler – geleide luchtstroming in speciale kanalen – en aerodynamische onderkant met vortex generators. Bekend uit de luchtvaart: kleine flapjes stabiliseren op een soort omgekeerde vleugelvorm de luchtstroming.

5-150722_Ferrari488Spider_Posteriore_c6d71

Een elektrisch in drie standen verstelbare glazen windstopper achter de stoelen biedt bij open rijden de mogelijkheid om het windcomfort in het interieur op individuele afmetingen van de rijder af te stemmen. Of de eigen smaak. Bijzonder detail is dat het omlaag zetten van de windstopper ook bij gesloten dak mogelijk is, zodat ook dan alles van de motorische soundtrack te horen is.

Vorm en functie in aluminium
De geheel om de neerklapbare hard-top heen ontworpen structuur van de Ferrari 488 Spider wordt – afgestemd op de specifieke toepassing in de auto – uit 11 verschillende soorten aluminium opgebouwd. In combinatie met ander hoogwaardige materialen als magnesium. Daardoor biedt hij dezelfde stijfheid als de coupé. Een verbetering van 23 procent in vergelijking met de voorganger.

De neergeklapte RHT wordt in twee elkaar overlappende lagen zeer compact boven de motor opgeborgen. Het openen of sluiten duurt slechts 14 seconden.

Geavanceerde ontwikkelingstechniek
Bij de ontwikkeling van de Ferrari 488 Spider is een geavanceerde simulator gebruikt, vergelijkbaar met die van het Formule 1 raceteam. Daarmee kon het samenspel tussen mensen en techniek al in een zeer vroeg stadium worden verbeterd, zelfs voordat de eerste prototypes beschikbaar waren.

Ook het samenspel tussen de elektronische systemen en de mechanische techniek is bijzonder goed ‘gepolijst’, zoals de integratie van het SSC2 slide slip angle control systeem. Het resultaat is zeer goed merkbaar, zo accelereert hij 12 procent sneller uit een snel genomen bocht dan de 458 Spider.

De reactietijd op commando’s van de rijder is gemiddeld met negen procent verkort en dat levert een zeer dynamisch en tegelijkertijd toch nog steeds comfortabel karakter op. De 488 Spider mikt daarmee op de specifieke wensen die de meest veeleisende rijders van open sportwagens hebben: hij biedt indrukwekkende prestaties en laat zich door zijn grote handelbaarheid tot ‘op de grens’ op veeleisende wegen gemakkelijk dirigeren.

6-150723_Ferrari488GTB_spider_interni_2945_8d95a

7-150723_Ferrari488Spider_3-4PostTettoChiuso_caa42