Veertig jaar na de onthulling van Ferrari’s allereerste V8 berlinetta met middenmotor, de 308 GTB, opent het Steigerende Paard een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis van 8-cilinders. De naam 488 GTB markeert de terugkeer naar de klassieke Ferrari-aanduidingen met de naam 488, die aangeeft hoe groot de motorinhoud is, terwijl GTB staat voor Gran Turismo Berlinetta.

De nieuwe 488 GTB levert niet alleen weergaloze prestaties, maar maakt de extreme kracht verrassend controleer- en beheersbaar, zelfs voor rijders met minder ervaring. Een uitzonderlijke motor en geraffineerde aerodynamische eigenschappen, gecombineerd met verfijnde dynamische controle over het voertuig, verbetert op radicale wijze de reeds messcherpe reactiesnelheid van Ferrari’s straatauto’s tot een niveau dat dat van een circuit benadert.

De kracht (670 pk) en de reactietijden (resp. 0,8 sec en 0,06 sec) geven de 488 GTB een uniek karakter en zorgen voor ongeëvenaard rijplezier voor alle rijders, of ze nu veel ervaring hebben of niet.

142M_T_c34ec

trequarti_post_ec55e

Om dat resultaat te bereiken profiteerde Ferrari van zijn ervaring in zowel de F1 als de GT-races, waarin de 458 de WEC-titel in handen heeft en bovendien in zijn categorie twee keer won in de 24 Uren van Le Mans. Het nieuwe model profiteert ook ten volle van de knowhow die de Ferrari-ingenieurs opdeden in de afgelopen tien jaar via het XX-programma, waarbij klanten-testrijders met extreme auto’s die puur voor het circuit gebouwd zijn konden rijden.

De fonkelnieuwe 3.902 cc V8 turbo van de 488 GTB bevindt zich in de top van zijn klasse waar het gaat over vermogen, koppel en reactietijden. Hij levert 670 pk bij 8.000 tpm en beschikt over een reactietijd van het gaspedaal van amper 0,8 seconde (bij 2.000 tpm in de derde versnelling), waarmee hij de nieuwe maatstaf is voor deze architectuur, voor een deel dankzij de innovatieve turbo, die minder frictie en minder massatraagheid kent. De ingenieurs van Ferrari schonken vooral ook veel aandacht en middelen aan het perfectioneren van het geluid van de 488 GTB, dat bijzonder vol klinkt, maar ook helder progressief en gedistingeerd, zoals verwacht mag worden van een krachtbron uit de stal van het Steigerende Paard.

De aerodynamica van de auto zorgt ook voor een wezenlijke bijdrage aan het vermogen: het indexcijfer van 1,67 E vormt een nieuw record voor een productieauto van Ferrari, en is het resultaat van 50 procent meer downforce dan het vorige model, samen met een lagere luchtweerstand. De grootste uitdaging vormde het gelijktijdig bereiken van deze twee doelen. Verschillende innovatieve elementen werden hiertoe speciaal ontwikkeld, niet in het minst de dubbele frontspoiler, de luchtinlaten opzij en – aan de achterzijde – actieve aerodynamica, gekoppeld aan een revolutionair, door Ferrari gepatenteerde ‘geblazen’ design van de spoiler. Het design van de geraffineerde aerodynamische onderzijde is afgeleid van de 458 GT, compleet met vortex generatoren.

trequarti_6c994

Dankzij zijn subsystemen en elektronica, die ervoor zorgen dat zijn kracht en prestaties acuut beschikbaar en beheersbaar zijn, is de 488 GTB het meest responsieve model dat er bestaat, met bliksemsnelle responstijden, vergelijkbaar met die van een circuitauto. Specifieke versnellingsverhoudingen, gecombineerd met Variabel Torque Management, zorgen voor ongelooflijk snel schakelen en accelereren, met progressief grotere koppelwaarden in de hogere versnellingen. De evolutie van Ferrari’s sliphoek controlesysteem (Side Slip Control 2 – SSC2) is preciezer geworden en treedt minder plotseling in werking, waardoor de dwarsacceleratie vanuit bochten beter verloopt. Behalve dat het systeem geïntegreerd is met F1-Trac en E-Diff, controleert SSC2 nu ook de actieve dempers, die de dynamiek van de auto tijdens complexe manoeuvres nog stabieler houden.

Deze topoplossingen komen tot uiting in de styling van de auto, die het sportieve karakter accentueert, waarbij toch de pure, elegante lijnen die typisch zijn voor de traditie van Ferrari behouden blijven. Het design van de cabine in cockpitstijl is geïnspireerd op de Formule 1 en is erop gericht de bestuurder volledig te laten opgaan in de rijervaring.

142M_03_T_11eb4