De FBI is bang dat zelfrijdende auto’s grote gevolgen zullen hebben voor auto-achtervolgingen en vreest dat ze kunnen worden gebruikt als ‘dodelijk wapen’. Dat blijkt uit een rapport dat de Britse krant The Guardian in handen kreeg.

In een autonome vluchtauto kunnen criminelen hun handen van het stuur halen en ondertussen achtervolgende politieauto’s beschieten, waarschuwt het rapport.

Het is onduidelijk waarom de FBI de zelfrijdende auto precies ziet als “potentieel dodelijk wapen”, maar er word al langer gewaarschuwd voor het hacken van computerauto’s, die daardoor verkeersregels zouden kunnen overtreden. Ook zou het mogelijk kunnen zijn om een bomauto zelfstandig naar een doelwit te laten rijden.

Fabrikanten van zelfrijdende auto’s, zoals Google, benadrukken juist dat de voertuigen in het dagelijks leven veiliger moeten worden dan auto’s met menselijke chauffeurs. De sensoren op zelfrijdende auto’s moeten de omgeving beter in de gaten kunnen houden dan mensen.

In het rapport schrijft de FBI wel dat het aantal ongelukken met politieauto’s waarschijnlijk zal dalen als zelfrijdende auto’s op de weg komen. “Het risico dat afleiding of slecht inzicht leidt tot een botsing onder handmatige besturing zou behoorlijk worden verminderd”, aldus de opsporingsdienst.

De FBI ziet ook kansen voor zelfrijdende politieauto’s die verdachten automatisch volgen. “Surveillance zal veel effectiever en makkelijker zijn, met minder kans dat een volgauto een doelwit uit het oog verliest.”

m1mxwgwa91q7_wd1280