Nieuwe V8 debuteert op Genève – circuitwaardige prestaties voor de openbare weg

Veertig jaar na de onthulling van Ferrari’s allereerste midden-achter gemonteerde V8-model, the 308 GTB, voegt het merk met het steigerende raspaard een nieuw hoofdstuk aan zijn achtcilinderhistorie toe. De Ferrari 488 GTB garandeert circuitwaardige prestaties die bij dagelijks gebruik maximaal kunnen worden aangesproken, ook door niet-professionele bestuurders. De reactietijden, wendbaarheid en prestaties op de limiet zorgen voor een unieke mate aan spanning en een ongeëvenaard rijplezier.

front_1679b

De nieuwe berlinetta weet Ferrari’s ervaringen in zowel de F1 als het WEC (World Endurance Championship) – waarin de 458 GT WK titelhouder is en zijn categorie tijdens de laatste twee edities van de 24 Uur van Le Mans won – op briljante wijze te verpakken. Het nieuwe model benut tevens de door de Ferrari-technici opgedane kennis binnen het XX-programma – waarbij extreme circuitauto’s worden gereden door gentleman testrijders – gedurende het afgelopen decennium. De data die daarbij werd gegenereerd, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het raffinement van de elektronica en de controlesystemen in de auto, zodat bestuurders het indrukwekkende motorvermogen optimaal kunnen aanspreken.

142M_03_T_11eb4

De nieuwe 3.902cc V8 turbomotor in de Ferrari 488 GTB is maatgevend in zijn klasse op het gebied van vermogen, koppel en reactietijden, waarmee hij de nieuwe maatstaf is voor dit type motoren. De krachtbron genereert 670 pk bij 8.000 tpm en een maximumkoppel van 760 Nm. De reactietijd van het gaspedaal bedraagt slechts 0,8 seconde bij 2.000 tpm. Dankzij deze waarden accelereert de Ferrari 488 GTB in een verbazingwekkende 8,3 seconden vanuit stilstand naar 200 km/u. In combinatie met de radicale innovaties voor alle prestatie-gerelateerde onderdelen van de auto realiseert hij op het Fiorano-circuit een rondetijd van slechts 1 minuut 23 seconden.

488_Motore_01_b7e5a

De versnellingsbak vertrouwt op Variable Torque Management dat het riante koppel van de motor soepel en krachtig vrij geeft over het gehele toerengebied. Speciale overbrengingen zorgen voor een ongekend progressieve acceleratie wanneer de bestuurder het gaspedaal vloert. Zoals altijd hebben de ingenieurs van Ferrari veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de sound van de 488 GTB, met als resultaat een nieuwe soundtrack die vol, luid en onderscheidend is, zoals van een Ferrari-krachtbron verwacht mag worden.

De aerodynamica van de auto levert eveneens een onmiskenbare bijdrage aan de prestaties. De efficiencywaarde van 1,67 is een nieuw record voor een productie-Ferrari en is het resultaat van een 50 procent grotere neerwaartse druk en lagere luchtweerstand. De grootste uitdaging lag hem er in deze twee doelstellingen tegelijkertijd te realiseren. Diverse innovatieve features werden speciaal voor dit doel ontwikkeld, waaronder een dubbele voorspoiler, speciale luchtinlaten aan de zijkanten en achter de implementatie van actieve aerodynamica in combinatie met een geblazen spoiler. De aerodynamisch gevormde bodemplaat, die is voorzien van wervelingelementen, is eveneens zeer geavanceerd.

142M_T_c34ec

De subsystemen en elektronische bediening van de Ferrari 488 GTB zorgen ervoor dat het vermogen en de prestaties direct beschikbaar en controleerbaar zijn. Het is zelfs de meest responsieve productieauto van dit moment, met razendsnelle reactietijden vergeleken met die van een circuitauto.

De evolutieversie van het Side Slip Angle Control systeem, de SSC2, is nog preciezer, grijpt subtieler in en garandeert een betere rechtuit acceleratie vanuit bochten. Naast de integratie met het F1-Trac en E-Diff stuurt de SSC2 nu ook de actieve dempers aan, waardoor de dynamische prestaties van de auto tijdens lastige manoeuvres nu nog vlakker en stabieler aanvoelen.

De 488 GTB is ontworpen door het Ferrari Styling Centre en is voorzien van hoekige flanken die aan de basis staan van zijn geheel eigen karakter. De grote, kenmerkende luchtinlaat vormt een knipoog naar de oorspronkelijke 308 GTB en wordt in tweeën gedeeld door een splitter. De brede voorspoiler heeft een dubbel profiel om de efficiency van de radiateurs aan de zijkanten te verbeteren. In het midden worden twee staande elementen gecombineerd met een windgeleider die de rijwind richting de platte bodemplaat dirigeert. De brede, lage achterkant wordt eveneens gedomineerd door aerodynamische oplossingen, waaronder een innovatieve geblazen spoiler die neerwaartse druk genereert zonder de luchtweerstand te vergroten. Dit systeem werkt in samenspel met een agressieve hellingshoek voor de diffuser, die is voorzien van actieve kleppen. De grotere benodigde hoogte voor de diffuser werd gerealiseerd door de uitlaatpijpen een nieuwe plaats te geven. De ronde LED-achterlichten zijn eveneens nieuw.

F142M33451_6_9ad1b

In het interieur wekt de naadloze integratie van de nieuwe bedieningsclusters, hoekige uitstroomopeningen en het instrumentarium nog meer de indruk dat de cockpit geheel rondom de bestuurder ontworpen is. Bruikbaarheid was het devies voor de designers, met als resultaat een zeer sportieve ambiance die het comfort in het geheel niet negatief beïnvloedt. Daarnaast zijn er ook genoeg klassieke stijlelementen van Ferrari terug te vinden, zoals de duidelijke scheiding tussen het dashboard en de tunnel, het multifunctionele stuurwiel, het schakelaarcluster op de tunnel en de nauwsluitende stoelen. Het design en de interface van het infotainmentsysteem zijn eveneens compleet nieuw ontworpen, terwijl de keyless start sleutel van de 488 GTB zijn design dankt aan de cilinderbank van de motor.

De Ferrari 488 GTB beleeft zijn wereldprimeur in maart op de internationale autoshow van Genève. Vanaf vandaag is hij echter al te bewonderen opwww.ferrari.com in de sportieve nieuwe kleur Rosso Corsa Met.

trequarti_post_ec55e