Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen hebben afgelopen weekend in Portugal een tweede plaats en opnieuw een podium bemachtigd tijdens de vierde ronde van het FIA World Rally Championship. Dani Sordo en Carlos del Barrio, die onder de Rally2-reglementen terugkeerden in de rally, scoorden twee extra punten voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team in het constructeurskampioenschap.

Hoewel er duidelijke gaten tussen de leidende coureurs zaten, nam niemand de laatste dag van de Rally van Portugal lichtzinnig. Extra punten scoren voor WRC contructeurs 7 Op het programma stonden het weekend nog steeds de Silves-(21,52km) en Almodovar-proeven (52,30km). En omdat het 2013-reglement het aantal banden voor iedere auto beperkt, dienden de equipes zorgvuldig met hun rubber om te gaan om het einde van de rally op een zo gunstig mogelijke manier te bereiken.

Mikko Hirvonen eindigde de zaterdag als derde in het klassement en ging zondag van start met als doel die positie veilig te stellen. Kijkend naar de splittijden op Silves 1 (SS12) zag de Fin echter dat Ogier en Latvala behoorlijk wat tijd verloren. “Ik dacht zelfs even dat er iets fout was met de tijdwaarneming,” verklaarde de Fin, die na die proef opschoof naar een tweede plaats. “Deze rally is erg zwaar voor de auto’s en mijn DS3 WRC deed het in dat opzicht uitstekend. Ik blijf rijden zonder risico’s te nemen, zodat ik de rally op deze positie kan eindigen. Ik maak me niet echt zorgen over de banden, omdat ik vanaf de start van deze rally netjes met mijn quotum ben omgegaan.”

Er deden zich in de laatste fase dan ook geen rare situaties voor, zodat de Fin opnieuw als runner-up finishte. “Een tweede plek is altijd een goed resultaat, maar ik moet zeggen dat ik had gehoopt hier wat sneller te zijn,” gaf de Citroën Total Abu Dhabi WRT-coureur toe. “Sinds Mexico hebben we veel vooruitgang geboekt, maar we hadden wat meer tijd nodig op de weg om de setup van de ophanging te optimaliseren. Ik denk dat dat de reden was waarom we de snelheid op vrijdag nog wat misten. We moeten blijven werken om met name de prestaties in de snelle sectoren nog verder te verbeteren.”

Nadat hij onder de Rally2-regels weer terug in de rally kwam, stelde Dani Sordo zich ten doel om het einde van de rally te halen en nog wat extra punten voor het constructeurskampioenschap te scoren. De Spanjaard finishte als negende onder de fabriekscoureurs. Khalid Al Qassimi reed een foutloze rally en eindigde eveneens in de punten.

Yves Matton, hoofd van het Citroën Racing Team, feliciteerde zijn team met het werk dat sinds de Rally van Mexico is verzet. “Niet alleen hebben we bewezen dat onze auto nog steeds de meest betrouwbare van het veld is, maar we zijn er ook in geslaagd om het prestatieniveau verder te verhogen en de auto aan de stijl van de coureurs aan te passen. Daar zijn we erg tevreden mee en daarom kijken we met een positief gevoel uit naar de resterende rally’s van dit seizoen.”Extra punten scoren voor WRC contructeurs 8

Uitslag
1 Ogier / Ingrassia VW Polo R WRC 4:07:38.7
2 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC +58.2
3 Latvala / Anttila VW Polo R WRC +4:04.5
4 Novikov / Minor Ford Fiesta RS WRC +5:27.7
5 Al-Attiyah / Bernacchini Ford Fiesta RS WRC +7:43.5
6 Mikkelsen / Markkula VW Polo R WRC +9:39.8
7 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC +15:04:2
8 Østberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC +15:43.6
9 Al Qassimi / Martin Citroën DS3 WRC +15:56.9
10 Lappi / Ferm Skoda Fabia S2000 +16:21.0

Stand rijderskampioenschap
1. OGIER : 102 punten
2. HIRVONEN : 48 punten
3. LOEB : 43 punten
4. OSTBERG : 32 punten
5. LATVALA : 31 punten
6. SORDO : 27 punten
7. NEUVILLE : 25 punten
8. PROKOP : 20 punten
9. AL ATTIYAH : 20 punten
10. NOVIKOV: 15 punten

Stand constructeurskampioenschap
1 – VW : 121 punten
2 – CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT : 107 punten
3 – QATAR MSPORT WRT : 55 punten
4 – QATAR WRT : 36 punten
5 – ABU DHABI CITROEN TOTAL WRT : 27 punten
6 – JIPOCAR : 22 punten
7 – LOTOS : 12 punten
8- VW MSP 2 : 10 punten