Sinds zijn introductie in 1992 staat de Jeep Grand Cherokee voor de Jeep merkwaarden: vrijheid, authenticiteit en superieure terreinvaardigheid, maar dan wel in alle comfort dat de Jeep Grand Cherokee zo kenmerkt. De  meest bekroonde SUV is standaard uitgerust met een 8-traps automatische transmissie die in combinatie met de gehele line-up van benzine- en dieselkrachtbronnen het verbruik en emissies fors vermindert, terwijl acceleratie en het schakelgedrag zijn verbeterd. Naast de drie keuzes in 4×4-aandrijfsystemen, de Quadra-Lift luchtvering heeft de nieuwe Jeep Grand Cherokee een groot spectrum aan comfort- en veiligheidssytemen zoals een 8.4-inch touchscreen, de nieuwste generatie Uconnect met spraakbedieningssysteem, een adaptieve cruise control die volledig automatisch tot stilstand kan komen, de Forward Collision Warning voorzien van Crash Mitigation die een botsing kan helpen voorkomen en de Selec-Terrain en Selec-Speed tractiemanagementsystemen die op elke ondergrond het beste uit de Jeep Grand Cherokee haalt. De nieuwe Jeep Grand Cherokee bezit een nieuw exterieurdesign met LED- en dagrijverlichting. Het interieur is voorzien van hoogwaardige materialen en de afwerking geschiedt handmatig. De nieuwe Jeep Grand Cherokee wordt in Nederland geïntroduceerd in het derde kwartaal van 2013. De Jeep Grand Cherokee komt beschikbaar in de uitrustingsniveaus Laredo, de complete Limited, de luxe Overland, de racy SRT en de exclusieve Summit.

De nieuwe generatie Jeep Grand Cherokee is beschikbaar met krachtige zescilindermotoren  en achtcilindermotoren die allemaal zijn voorzien van specifieke technologie om het brandstofverbruik te reduceren. De 3.6-liter V6 Pentastar benzinemotor levert 286 bij 6.350 tpm en bereikt een maximum koppel van 340 Nm bij 4.650 tpm. Mede dankzij de Eco-Mode en de standaard 8-traps automatische transmissie is de CO2-emissie 244 g/km en bedraagt het combineerde cyclus brandstofverbruik 10,4 l/100 km. De 3.0-liter V6 diesel met 8-traps automaat is van de nieuwste generatie, is gebouwd door VM Motori en is ontwikkeld tezamen met Fiat Powertrain. Hij levert 250 pk bij 4.000 tpm en heeft een maximaal koppel van 570 Nm bij slechts 2.000 tpm. De CO2-emissie bedraagt een zeer respectabele 198 g/km en het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 7,5 l/100 km. De legendarische 5.7-liter HEMI V8-motor met 352 pk en 520 Nm koppel is nu ook gekoppeld aan de 8-traps automatische transmissie. Wanneer er minder aanspraak wordt gemaakt op het vermogen, zorgt het Mutli Displacement System (MDS) dat vier van de acht cilinders worden uitgeschakeld en dat leidt tot een gemiddeld brandstofverbruik van 13 l/100km in de gecombineerde cyclus. De 6,4-liter HEMI V8-motor met 468 pk en 624 Nm koppel geeft de Jeep Grand Cherokee SRT ongekende prestaties: een acceleratie van 0-100 km/h in 5 seconden, een topsnelheid van 257 km/h en een remweg van 100-0 km/h in 35 meter. Wanneer er minder aanspraak wordt gemaakt op het vermogen, wordt door de Fuel Saver technologie vier van de acht cilinders uitgeschakeld. Samen met een variabel uitlaatsysteem wordt het brandstofverbruik met 13% verminderd en daarmee ook de totale emissie.

Nieuwe 8-traps automatische transmissie
Chrysler Group’s nieuwe 8-traps automatische transmissie debuteert zowel op de 3,0-liter V6 diesel als de zes- en achtcilinder benzinemotoren. De nieuwe transmissie reduceert verbruik en emissies, terwijl de acceleratie verbetert en schakelen vloeiender en nog preciezer geschiedt. De algehele rijdynamiek is naar een hoger plan getild. Daarbij levert ook Eco-Mode een belangrijke bijdrage aan een lager brandstofverbruik door het schakelgedrag te optimaliseren. Als een sportiever rijgedrag gewenst is, dan volstaat een druk op de middenconsole-knop. Bovendien activeert de Eco-modus ook het Quadra-Lift luchtveringssysteem dat met de instelling ‘Aero Ride Height’ de aerodynamische prestaties verder verbetert.

Jeep Grand Cherokee 13

Jeep Grand Cherokee 14

Jeep Grand Cherokee 15

Jeep Grand Cherokee 16