“Zoveel mogelijk flexibiliteit, comfort en keuze voor elke reiziger. Daar draait het om bij de P+R-plekken”, zo stelde staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vorige week op station Amersfoort. De staatssecretaris bracht een bezoek aan station Amersfoort ter gelegenheid van de realisatie van 7.500Park+Ride (P+R)-parkeerplekken binnen het Actieplan Groei op het Spoor.

Reizigers kunnen hun auto parkeren op een van de P+R-plekken bij stations en vervolgens verder reizen met het openbaar vervoer naar hun plaats van bestemming. Mansveld wil het aantal parkeerplekken verder uitbreiden, ook op andere locaties dan stations, zoals transferia of andere overstapplaatsen voor bus, tram of metro. De staatssecretaris streeft naar 15.000 parkeerplaatsen in 2015: “Dat betekent dat 15.000 extra automobilisten op 106 plaatsen in Nederland iedere dag slimmer en comfortabeler kunnen reizen.”

De aanleg van P+R-plekken is onderdeel van het Actieplan Groei op het Spoor uit 2008 dat zich richt op een toename van het aantal treinreizigers. Voor de parkeerplaatsen op stations heeft het ministerie 30 miljoen euro uitgetrokken. De aanleg van de parkeerplekken wordt gezamenlijk betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Nederlandse Spoorwegen, gemeenten en provincies. Door gebruik te maken van P+R-plaatsen kunnen mensen eenvoudiger van deur-tot-deur reizen. Bovendien leiden P+R-plekken tot minder parkeeroverlast in wijken rond een station.
Er komen meer Park+Ride-plekken 4