Het aan Volvo gelieerde Polestar onthult de Precept. Het design heeft verdacht veel weg van de ontwerp lijnen, die ook in de Tesla model S te zien zijn. Hoe dan ook, de beeldschone Precept is slechts een concrete visie op de toekomst.

De naam “Precept” werd gekozen om de rol van de concept car te benadrukken bij het uiteenzetten van de intenties van Polestar. De Precept is een manifest van hetgeen Polestar gaat brengen in de toekomst. De auto is een belangrijke mijlpaal voor Polestar als een op zichzelf staand merk, met een unieke designfilosofie die stevig verankerd is in de merkwaarden: puur, vooruitstrevend en performance.

“De Precept is een toonbeeld van waar Polestar voor staat en wat het merk relevant maakt”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “De auto is het antwoord op de duidelijke uitdagingen waar onze samenleving en industrie voor staan. Dit is geen droom van een verre toekomst, de Polestar Precept geeft een concrete vooruitblik op toekomstige modellen en laat zien hoe we innovaties gaan toepassen om onze impact op het milieu te verlagen”.

De minimalistische en atletische lijnvoering van de Polestar Precept zet de toon voor het design van toekomstige Polestar-modellen. De verhoudingen en het ingetogen ontwerp van de concept car zijn gefocust op aerodynamische efficiency. De wielbasis van 3,1 meter biedt plaats aan een groot accupakket, en geeft de verbluffende vierdeurs grand tourer een zeer laag en strak silhouet. Een ander voordeel van de lange wielbasis is de grote been- en hoofdruimte achterin. 

De Precept heeft geen traditionele grille, maar een Polestar SmartZone, waarmee hij niet ademt, maar kan zien. Het onderdeel dat ooit lucht naar radiatoren en de verbrandingsmotor leidde is vervangen door een transparant paneel met intelligente hardware zoals twee radarsensoren en een high-definition camera. De LIDAR-pod, die op het glazen dak is gemonteerd, is onderdeel van een innovatief systeem dat de volgende stap maakt op het gebied van rijassistentie. De geëvolueerde Thor’s Hammer LED-koplampsignatuur versterkt de dynamische, robotachtige looks van de Precept.

De Precept heeft een geïntegreerde voorvleugel boven de SmartZone die de luchtstroom over de lange motorkap versnelt. Hierdoor kan lucht zich eerder aan het oppervlak hechten, wat de aerodynamische efficiëntie verbetert en daarmee het bereik van de auto verhoogt. Aan de achterzijde overspant de grote verlichtingsunit de volledige breedte van de auto, zich uitstrekkend in verticale aerovleugels – een  aerodynamisch kenmerk en toonbeeld van het lichtgewicht ontwerp.

Conventionele zijspiegels zijn vervangen door camera’s die zijn gemonteerd op aerodynamische armen. Binnenin is de traditionele achteruitkijkspiegel vervangen door een digitaal scherm, dat het beeld toont dat door de groothoekcamera aan de achterkant van de auto live wordt opgenomen. Door de afwezigheid van een conventionele achterruit strekt het grote glazen dak van de Precept zich tot achter de achterstoelen uit. De achterklep heeft een extra grote opening en hoger gemonteerde scharnieren die de toegang optimaliseren.

Polestar gelooft in samenwerken met experts om ontwikkelingen te versnellen en klanten de best beschikbare technologieën te bieden. Het interieur van Precept is voorzien van duurzame materialen die op innovatieve wijze zijn geproduceerd. De geavanceerde HMI van de Precept komt voort uit partnerships met gerenommeerde techbedrijven.

Duurzame nieuwe interieurmaterialen combineren moderne hightech luxe met minder impact op het milieu. Bcomp’s op vlas gebaseerde composieten voor interieurpanelen en rugleuningen bieden aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van conventionele materialen, waaronder tot 50% gewichtsbesparing en tot 80% reductie van plastic afval.

De stoelbekleding is gemaakt van 3D-geweven materiaal afkomstig van gerecyclede PET-flessen, hoofdsteunen zijn gemaakt van gerecycled kurkvinyl, en tapijten van hergebruikte visnetten. Deze elementen definiëren samen met het kenmerkende Polestar design een nieuwe vorm van premium luxe die de conventies van leer, hout en chroom overstijgt 

De volgende generatie HMI, powered by Android, bouwt voort op de nauwe samenwerking van Polestar met Google. Een extra groot, staand 15-inch centraal geplaatst touchscreen vormt een aanvulling op een 12,5-inch instrumentarium en de twee schermen zijn optisch verbonden door een fraai lichtarmatuur. Tussen de hoofdsteunen op de achterbank zweeft het logo van Polestar holografisch in een massief stuk Zweeds kristal.

Een reeks slimme sensoren maakt het instrumentenpaneel tot een ongekend persoonlijke en dynamische digitale interface. Met eye-tracking kan de auto de blik van de bestuurder volgen en de inhoud van de verschillende schermen aanpassen. Naderingssensoren verbeteren ook de bruikbaarheid van het centrale display tijdens het rijden.

Maximilian Missoni, hoofd Design bij Polestar: “De esthetiek van Polestar Precept is gebaseerd op geavanceerde technologie en is verre van conventioneel. Bij Polestar zien we technologie als een hulpmiddel om de uitdagingen van onze samenleving op te lossen en we hebben deze mindset vertaald in een nieuwe set ontwerpprincipes. De combinatie van duurzame materialen en hightech systemen opent een geheel nieuw hoofdstuk van avant-garde luxe design en laat zien waar Polestar naartoe gaat. ”

De Polestar Precept debuteert op de Geneva Motorshow van 5-15 maart 2020.