Sébastien Loeb eindigt Rallye Monte-Carlo met meeste klassementsproef-overwinningen waarmee zijn totaal van snelste tijden in het WRC op 905 komt. Zijn puntentotaal in het WRC staat nu op 1.623 punten

Alle drie DS 3 WRC’s van Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team finishen in de top tien; Mads Østberg en Jonas Andersson vierde, Sébastien Loeb en Daniel Elena achtste en Kris Meeke en Paul Nagle tiende

Na de allereerste klassementsproef van de Monte Carlo konden vriend en vijand hun ogen niet geloven: na een afwezigheid van 14 maanden had Sébastien Loeb de allersnelste tijd gedraaid, ruim een halve minuut sneller dan wereldkampioen Ogier. En dat op een korte proef met sneeuw, ijzel en droog asfalt. Op de 2e KP was Loeb derde en kon hij overnachten met de koppositie op zak.

Op dag twee was Loeb op de derde en zesde klassementsproef wederom onverslaanbaar, ondanks dat hij veel last had van modder op de weg door de rallywagens die voor hem waren gestart. Tot en met KP zes wist de Fransman zijn koppositie vast te houden maar op KP 8 werd een rotsblok hem noodlottig. Door de klap raakte de wielophanging achter zwaar beschadigd.

Na de fabuleuze start van Sébastien Loeb op vrijdag in ‘s werelds meest bekende autorally, de Rallye de Monte Carlo begon de laatste dag met een servicebreak van 45 minuten. Daarbij stond de bandenkeuze centraal. De doelstelling van het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team was om zoveel mogelijk punten te scoren in de Power Stage.

155_MEEKE_2015_RMC_9f882

Op KP 13 was Meeke het snelst, waarna Loeb de befaamde proef over de Col de Turini op zijn naam schreef, zijn 905e KP-zege in het WRC. Op de Power Stage was het weer de beurt aan Meeke waardoor de Brit drie bonuspunten op zijn conto kon bijschrijven. Loeb eindigde als tweede.

Net zoals vorig jaar noteerde Mads Østberg een voortreffelijke vierde plaats aan de finish van de Rallye de Monte Carlo. Ondanks dat beiden gisteren volgens het Rally2 reglement weer van start gingen omdat ze op dag 1 allebei een rotsblok hadden geraakt, eindigden Sébastien Loeb en Kris Meeke toch in de punten, respectievelijk als achtste en als tiende.

Stéphane Lefebvre wist met zijn DS 3 R5 de belangrijke FIA WRC2-categorie te winnen.

De volgende rally is de Rally van Zweden van 12 t/m 15 februari, met nog meer ijs en sneeuw.

Yves Bonnefont, CEO van het DS merk: “Om het begin van de viering van het 60-jarig bestaan van de DS luister bij te zetten door Sébastien Loeb weer te verenigen met zijn DS 3 in de legendarische Rallye de Monte Carlo, was een spectaculaire maar eenmalige gebeurtenis. Lang voordat het Wereld Kampioenschap Rally’s voor het eerst werd georganiseerd had de DS al twee keer gewonnen in Monaco. Ik ben opgetogen om te zien hoeveel plezier het hele team heft gehad om weer met Sébastien samen te werken en het enthousiasme van de fans voor dit project was enorm. De Rallye de Monte Carlo 2015 was een enorme hommage aan de rallysport die veel verder ging dan alleen maar de klassementsproeven zelf en het sportieve aspect van het evenement. Hier werd de toon gezet voor de viering dit jaar van de 60e verjaardag van de DS.”

074_OSTBERG_2015_RMC_07ec0

Yves Matton, Citroën Racing Team Principal: “Namens het hele team wil ik Seb en Daniel bedanken dat ze de uitdaging hebben aangenomen om dit jaar mee te doe aan de Monte Carlo-rally met het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team. Ze hebben deze uitdaging met enorm veel vastberadenheid en inzet aangenomen. Na veertien maanden afwezigheid in het WRC hebben zij direct vanaf de start aangetoond dat zij nog niets van hun talenten waren kwijtgeraakt door de meeste klassementsproeven te winnen. We hebben laten zien dat de DS 3 WRC met de nieuwste specificaties uiterst competitief is, met acht overwinningen van in totaal 14 KP’s. Kris ging tot aan de finish voluit en won de Power Stage. Mads presteerde de hele rally uitstekend en ik weet dat hij nu al aan de rally Zweden denkt!”

Mads Østberg: “Ik ben heel erg blij om deze ‘Monte’ op de vierde plaats af te sluiten. We waren voortdurend constant en snel. Misschien hadden we zelfs op een nog beter resultaat mogen hopen maar vierde is een goed resultaat. Ik ga mij nu volledig concentreren op de Rally van Zweden die al over twee weken van start gaat.”

Sébastien Loeb: “We hebben enorm genoten. We zijn er in geslaagd om de juiste snelheid te vinden en de DS 3 WRC was perfect. Toen we de eerste proef van start gingen leek het alsof Daniel en ik nooit weg waren geweest! Ik was aangenaam verrast door het gevoel en de tijden die wij direct vanaf de start wisten te realiseren. De eerste twee omlopen waren desondanks moeilijk omdat wij als veertiende moesten vertrekken en ‘maximum attack’ moesten gaan. De omstandigheden waren niet direct in ons voordeel en een klein foutje werd helaas zwaar afgestraft. Maar dat neemt niets weg van het plezier dat we in de DS 3 WRC hebben gehad. We hebben veel goede en leuke momenten beleefd en het was voor Daniel en mij een fantastische ervaring.”

Kris Meeke: “Het was de bedoeling om zoveel mogelijk in de Power Stage te scoren en de rally waardig af te sluiten. Op KP 14 heb ik mijn banden gespaard en dat heeft zeker geholpen om die Power Stage met een voorsprong van 0,2 seconde af te sluiten. Ik he been paar klassementsproeven gewonnen en we waren snel. Dat geeft een goed gevoel voor de rest van het seizoen want het betekent dat we de snelheid hebben.”

WRC  RALLYE MONTE CARLO 2015

Voorlopige einduitslag
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:36:40.2
2. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +58.0
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +2:12.3
4. Mads Østberg / Jonas Andersson (DS 3 WRC) +2:43.6
5. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +3:12.1
6. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +3:12.6
7. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +5:23.7
8. Sébastien Loeb / Daniel Elena (DS 3 WRC) +8:34.7
9. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +9:54.8
10. Kris Meeke / Paul Nagle (DS 3 WRC) +10:55.6

Snelste tijden
Sébastien Loeb, 5 – Robert Kubica, 4 – Kris Meeke, 3 – Sébastien Ogier, 2.

Stand Wereld Rally Kampioenschap
1. Sébastien Ogier 25 punten
2. Jari-Matti Latvala 19 punten
3. Andreas Mikkelsen 15 punten
4. Mads Østberg 12 punten
5. Thierry Neuville 10 punten
6. Dani Sordo 8 punten
7. Elfyn Evans 6 punten
8. Sébastien Loeb 6 punten
9. Kris Meeke 4 punten
10. Martin Prokop 2 punten

1. Volkswagen Motorsport 43 punten
2. Hyundai Motorsport 20 punten
3. Volkswagen Motorsport II 15 punten
4. M-Sport World Rally Team 9 punten
5. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 8 punten
6. Jipocar Czech National Team 4 punten